Baleseti adó mértéke

2011. november 21-én elfogadta az Országgyűlés a Baleseti adóról szóló törvényt, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást sújtó adó. A Baleseti adót minden gépjármű tulajdonosának/üzembentartójának fizetnie kell, függetlenül attól, hogy volt-e valaha károkozása, okozott-e balesetet. Az adó mértéke a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30%-a, maximum 83 Ft/nap.A 83 forintos napi felső korlát ugyanakkor nem érvényes azon időszakra vonatkozóan, amelyre az üzembentartó – biztosítás hiánya miatt – fedezetlenségi díjat köteles fizetni.A baleseti adót a fedezetlenség időtartamára is meg kell fizetni, de ilyenkor a „normál” biztosítási díjnál jóval magasabb fedezetlenségi díj után kell leróni az adót is.

A díj és az adó megfizetésére főszabály szerint egyidőben kerül sor. Ha az ügyfél a biztosítási díj és az adó együttes összegénél az esedékes befizetéskor kevesebbet fizetett, akkor ezt a biztosítónak elsődlegesen az adókötelezettség megfizetésére kell fordítania, így a biztosítási díj fizetésében hátralék keletkezik. Ha az összeg még a baleseti adófizetési kötelezettséget sem fedezi teljesen, akkor mindkettőben hátraléka lesz.

Ezekben az esetekben a biztosító felszólítást küld ügyfelének, amelyben kéri a hiányzó biztosítási díj, valamint a baleseti adó megfizetését. A teljes „pótlólagos” összeg befizetése fontos, mert csak ebben az esetben kerül az adó, illetve biztosítási díj hátraléka rendezésre, így nem kell számolni a felelősségbiztosítás esetleges megszűnésével.

Amennyiben a biztosító felszólítása ellenére az ügyfél az adót nem fizeti meg határidőben, akkor a KGFB szerződése a nem teljesített baleseti adó miatt díjhiányossá válik, és akár meg is szűnhet.

A Biztosítók.hu honlapján kiszámított díjak nem tartalmazzák az adó mértékét, a baleseti adó díja a gyakoriság szerinti díj alatt kerül megjelenítésre. 

Frissítés dátuma: 2018.04.24.
Ossza meg, ha tetszett