Ázsiai körutazás - bakancslistánk 10 lélegzetelállító desztinációja 2. rész

6. Katmandu

Katmandu Nepál fővárosa és legnépesebb városa is egyben. Nevének jelentése: fatemplom. Egy olyan hittel teli helyről van szó, ahol nem érdemes kézfogással próbálkozni, inkább ezt a szót jegyezzük meg, ha itt vagyunk: Namaste! Egymás felé fordulva, összefordított tenyérrel így köszönnek egymásnak a nepáliak, magyarul annyit tesz: Üdvözlöm a benned lakozó Istent!

7. Hongkong

Hongkong valójában egy 263 szigetből álló városállam. Közigazgatásilag Kínához tartozik, saját jogrendszerrel. Ne lepődjünk meg, ha emeletes házban szállunk meg, és nem találjuk a negyediket, mert nagyon sok helyen nincs is. Ennek az az oka, hogy a négyes szám kínaiul kimondva hasonlít a ‘halál’ szóra, ezért szerencsétlenséget kötnek hozzá. Ezzel szemben a nyolcast szeretik, mert gazdagságot, jólétet jelent.

8. Újdelhi

Újdelhi, vagy csak simán Delhi India második legnagyobb metropolisza Mumbai után. Több, mint 26 millióan lakják, ez a világ egyik legrégebb óta megszakítás nélkül lakott városa. Egyes régészeti leletek szerint már az i.e. 2. évezred óta lakják. Újdelhi bővelkedik templomokban, szentélyekben, erődökben, de a konyhája sem elhanyagolható. Érdemes ellátogatni a Lótusz templomba, a Lodhi kertbe, de Humayun síremlékét sem szabad kihagyni.

9. Goa

India legkisebb állama, erdős hegyek zárják a tengerpartra. Itt található egy gyönyörű, barokk épület, a Bom Jesus bazilika, amely része az UNESCO világörökségének. A többi látnivalóval együtt érdemes bejárni a helyet egy kétkerekű taxival, mert ez az egyetlen hely Indiában, ahol tényleg működnek motorkerékpáros taxik. Goa kultúráján meglátszik a négy évszázados portugál behatás, hiszen egészen 1961-ig Portugália kormányzása alatt állt.

10. Ko Szaumi

Ko Szaumi, vagy Ko Szamuj egy szigetcsoport legnagyobb része Thaiföldön, a Thai-öbölben. A Chaweng és a Lamai strandok a szörfözők paradicsomaként ismert. Érdekes látnivaló a helyi templomegyüttes, a Wat Plai Laem. Ennek központjában egy buddhista templom áll, amit egyéb vallásos, istenségeket ábrázoló szobrok vesznek körül.  Ezek közül az egyik említést érdemlő a japán buddhizmus fontos alakja, egy tizennyolc karú Kannon.

Első rész »

Forrás

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat