Érvényes a Casco külföldön?

A KGFB megkötése az Európai Unió minden országában kötelező és érvényes, a külföldre utazáshoz elengedhetetlen kiegészítő biztosítások azonban tartogatnak meglepetéseket.

Külföldre utazás során nem kell tartanunk a másoknak okozott károk megfizetésétől, hiszen az itthon kötött kötelező biztosításunk az Unió egész területére kiterjed. A saját magunknak okozott károkat azonban külföldön sem fedi le a KGFB szolgáltatása, így érdemes kiegészítő biztosítást kötni.

A Casco biztosításra azonban nincsenek egységes uniós szabályok, így azok időbeli, területi és tárgyi hatálya biztosítónként és országonként változhat. A biztosítást megköthetjük abban az országban, melyben a bejegyzett lakóhelyünk található, valamint egy másik uniós tagállamban is.

Hiszen az uniós polgároknak lehetőségük van arra, hogy egy a lakóhelyüktől különböző uniós országban is köthessenek gépjármű biztosítást.

Ezek az díjak azonban országonként igencsak eltérők lehetnek. Egyes államok és biztosítók figyelembe veszik a bonus-malus elvet, mások azonban ettől függetlenül határozzák meg a díjakat. 

A Casco érvényességéhez elengedhetetlen, a gépjármű nyilvántartásba vétele a tulajdonos lakóhelye szerinti országban, valamint az érvényes kötelező biztosítás.

A külföldi érvényességéhez szükséges, hogy

  • a biztosító az adott országban székhellyel, irodával rendelkezzen vagy,
  • az adott országban jogosult legyen szolgáltatást nyújtani.

A külföldre utazáshoz tehát nem szükséges külön Casco biztosítást kötni, ha egyébként már rendelkezünk vele és az külföldön is jogosult a szolgáltatásra. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a külföldön elszenvedett károk esetén a biztosító csak a gépjármű üzemképessé válását biztosítja, a teljes kárrendezés majd Magyarországon zajlik. 

Ha valaki nem rendelkezik Casco biztosítással, egy külföldi út során azonban szeretné magát bebiztosítani két további lehetősége van. Az egyik egy időszakos Casco biztosítás, ennek keretében a biztosítást csupán egy adott időszakra köti meg - jelen esetben az utazás időtartamára. Ezek azonban az éves Casco díjakhoz képest sokkal magasabbak.

A másik lehetőség az úgynevezett Assistance biztosítás, ezek a gépjármű műszaki meghibásodásaira is garanciát vállalnak a külföldi út során. Itt azonban már szigorúbb megkötések vonatkoznak a gépjárművekre. A feltételek biztosítónként változnak, de általában csak a 15 évnél nem idősebb gépjárművek esetén vehetők igénybe. Emellett vannak olyan biztosítók ahol a gépjármű súlyát, a megtett kilométerek és a férőhelye számát is meghatározzák. 

Az előírásoknak megfelelő gépjárművekre megkötött Assistance biztosítás azonban számos szolgáltatást nyújt meghibásodás esetén:

  • helyszíni javítás
  • szervizbe szállítás
  • tárolás
  • haza szállítás
  • utasok tovább utaztatása
  • utasok szállodai elhelyezése
  • bérgépjármű biztosítása
  • telefon költség visszatérítése

Ezek azonban biztosítónként eltérhetnek, így érdemes mindig az aktuális szolgáltatónál érdeklődni, hiszen például különbségek lehetnek abban, hogy akkor is él-e a biztosítás, ha más vezette a járművünket.

Ha teljesen nyugodtak akarjuk élvezni a nyaralásunkat külföldön, a kötelező biztosításunk mellé mindenképp kössünk Casco- és utasbiztosítást, valamint vegyük igénybe az Assistance szolgáltatást.

Frissítés dátuma: 2019.12.05.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat