Változott a Bonus-Malus rendszer

Ha gépjármű tulajdonosok vagyunk, vagy üzembentartói annak, kötelező gépjármű- felelősségbiztosítással kell rendelkeznünk. Ha balesetmentesen vezetünk, a biztosító a bonus-malus fokozatunk emelkedésével jutalmazza azt és így évente egy besorolással lesz magasabb ami díjkedvezményt is jelent egyben.

 

Azonban az új rendelet alapján könnyen elveszíthetik az autó tulajdonosai a megszerzett besorolásokat. 2011. június 15-től van érvényben az a rendelet miszerint ha a biztosítónak nem sikerül lekérdezni a kárnyilvántartási rendszerből az adatokat és a szerződő sem pótolja a hiányosságokat a megadott határidőn belül, akkor szerződését A0-ba sorolják vissza, ami akár másfélszeres díjnövekedést is jelenthet.

 

Aki új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást köt, annak bonus-malus besorolását a saját nyilatkozata alapján rögzíti a biztosító, de csak ideiglenesen, ugyanis június 15-től elektronikus alapon zajlik a biztosítók közötti adatcsere a kártörténeti nyilvántartás rendszerében. A biztosítás megkötésének kezdetét követő 15. és 30. nap között az új biztosító a közös kártörténeti nyilvántartás elektronikus rendszerből lekérdezi a besoroláshoz szükséges adatokat az előző biztosítás kötvényének száma alapján. Ha a nyilvántartásban nem szerepel az előző kötvény, akkor a biztosító 15 napon belül köteles erről értesíteni az ügyfelet, akinek további 15 napja van arra, hogy igazolja a bonus-malus pontjait. Ha az igazolás nem kerül időben a biztosítóhoz, akkor az A0-ás szintre sorolják vissza az illetőt és így jelentősen nőhet a biztosítás éves költsége. Abban az esetben is érvényes az A0-ás visszasorolás, ha a biztosítást megkötő személy nyilatkozata és a kártörténeti rendszerben talált adatok nem egyeznek, valamint ha a valósnál jobb értéket diktál be a szerződő. Természetesen megmarad az utólagos módosítási lehetősége, ám ha ezt nem időben tesszük, és a díjkülönbözetet sem fizetjük be, akkor az is előfordulhat, hogy a szerződés díjelégtelenség miatt megszűnik. Ezek alapján minden kedves meglévő és új ügyfelünk szíves figyelmét felhívjuk arra, hogy szerződéskötés előtt biztosítójától érdeklődje meg pontos bonus besorolását.

 

 

Forrás: www.a5.hu

Frissítés dátuma: 2023.01.09.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat