Gépjármű átírás kalkulátor 2024 - mennyi illetéket kell most fizetni autó átíráskor?

Most vásárolt autót vagy más gépjárművet? A törvényi előírásoknak megfelelően működő átírási költség kalkulátorunk segítségével gyorsan kiszámolhatja, hogy egy megvásárolni kívánt gépjármű átírása milyen plusz költségekkel jár a gépjármű vételárán kívül.

cm3
kW

A gépjármű átírás folyamatához szükséges dokumentumok

Az átírási folyamat a kormányablakban előzetes időpont egyeztetést követően 15-20 perc alatt elvégezhető, melyhez az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • adásvételi szerződés egy példányban
  • a forgalmi engedély befizetésének igazolása
  • a törzskönyv illetékének befizetéséről szóló igazolás
  • a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló dokumentum
  • az eredetiségvizsgálat igazolása
  • vagyonszerzési illeték megfizetésének igazolása
  • személyi igazolvány, lakcímkártya

A gépjármű átírás folyamatát a megvásárlástól számított 15 napon belül el kell végezni. Amennyiben az átírás nem történik meg határidőn belül, az okmányiroda intézkedhet a gépjármű forgalomból történő kivonásáról, amely plusz költségeket is von maga után.

*A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésének költségét nem számítjuk közvetlenül az átírás költségéhez, mert ilyenkor elég a biztosítás megkötésének tényét igazolni. Azonban ne feledje, hogy a kgfb díját a megkötéstől számított 60 napon belül rendeznie kell!

**Fontos információ az átírás kalkulátorról

Az átírás kalkulátorban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, ezért felelősséget nem vállalunk. Részletes tájékoztatást a gépjármű átírásról és az előzetes eredetiségvizsgálatról a Kormányablak.hu-n olvashat bővebben.

Új ingatlant tervez vásárolni? Számolja ki az ingatlanok.hu vagyonszerzési illeték kalkulátorával, mennyi illetéket kell az államnak fizetnie!

Gyakori kérdések a gépjármű átírásról

1. Gépjármű átírása során milyen iratokra van szükség?

Az átírás során a következő dokumentumokra lesz szüksége: adásvételi szerződés egy példányban; a forgalmi engedély befizetésének igazolása (ha nem bankkártyával fizeti helyben); a törzskönyv illetékének befizetéséről szóló igazolás (ha nem bankkártyával fizeti helyben); a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló dokumentum; az eredetiségvizsgálat igazolása; vagyonszerzési illeték megfizetésének igazolása; személyi igazolvány, lakcímkártya

2. Hol lehet intézni a gépjármű átíratását?

Az átírási folyamat a kormányablakban végezhető el előzetes időpont egyeztetést követően.

3. Mennyi az ügyintézési ideje a gépjármű átíratásnak?

Az átíratás ideje mindössze 15-20 perc - érdemes az előzetesen egyeztetett időre pontosan érkezni!

4. Meddig lehet átíratni a gépjárművet?

A gépjármű átírás folyamatát a megvásárlástól számított 15 napon belül el kell végezni.

5. Mi történik, ha nem íratja át határidőn belül a gépjárművet?

Amennyiben az átírás nem történik meg határidőn belül, az okmányiroda intézkedhet a gépjármű forgalomból történő kivonásáról, és mulasztási bírságot szabhat ki, ami szélsőséges esetben akár százezer forint is lehet.

6. Szükség van-e eredetiség vizsgálatra gépjármű átíratás előtt?

Igen, szükség van.

7. Milyen egyéb díjakkal kell még számolnia?

A következő költségekkel érdemes még számolni: új forgalmi engedély kiállításának díja 6000 Ft; a gépjármű felelősség biztosítás díja; az eredetiségvizsgálat elvégzésének díja; új törzskönyv kiállításának díja 6000 Ft

8. Gépjármű vásárlásakor, illetve eladásakor mi a teendő?

A gépjármű megvétele után az első dolga a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése legyen. Ha vétel előtt nem tette volna meg, végeztessen eredetiség vizsgálatot. A vételt követő 15 napon belül menjen el az okmányirodába, hogy átírathassa a gépjárművet (itt be kell fizetnie az új törzskönyv és forgalmikönyv díját, plusz a vagyonszerzési illetéket). Az eladónak csak annyi a dolga, hogy a gépjármű tulajdoni lap másolatát be kell nyújtania az eladást követő 8 napon belül a kormányablaknál. Illetve a dokumentummal kérnie kell a törlést a biztosítójánál is.

9. Hogyan kell eljárni, ha családon belül történik a gépjármű átíratása?

Alapvetően ugyanúgy, mint rendes átíratás során. Fontos különbség, hogy egyenes ági rokonok közt a gépjármű átírás illetékmentes. Az anyakönyvi kivonatot feltétlen be kell mutatni!

Hasznos tudnivalók a gépjármű átírásról

Az átírás folyamata, költségei, tippek és tanácsok