Gépjármű átírás kalkulátor 2022 - mennyi illetéket kell most fizetni autó átíráskor?

Most vásárolt autót vagy más gépjárművet? A törvényi előírásoknak megfelelően működő átírási költség kalkulátorunk segítségével gyorsan kiszámolhatja, hogy egy megvásárolni kívánt gépjármű átírása milyen plusz költségekkel jár a gépjármű vételárán kívül.

cm3
kW

A gépjármű átírás folyamatához szükséges dokumentumok

Az átírási folyamat a kormányablakban előzetes időpont egyeztetést követően 15-20 perc alatt elvégezhető, melyhez az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • adásvételi szerződés egy példányban
  • a forgalmi engedély befizetésének igazolása
  • a törzskönyv illetékének befizetéséről szóló igazolás
  • a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét igazoló dokumentum
  • az eredetiségvizsgálat igazolása
  • vagyonszerzési illeték megfizetésének igazolása
  • személyi igazolvány, lakcímkártya

A gépjármű átírás folyamatát a megvásárlástól számított 15 napon belül el kell végezni. Amennyiben az átírás nem történik meg határidőn belül, az okmányiroda intézkedhet a gépjármű forgalomból történő kivonásáról, amely plusz költségeket is von maga után.

*A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésének költségét nem számítjuk közvetlenül az átírás költségéhez, mert ilyenkor elég a biztosítás megkötésének tényét igazolni. Azonban ne feledje, hogy a kgfb díját a megkötéstől számított 60 napon belül rendeznie kell!

**Fontos információ az átírás kalkulátorról

Az átírás kalkulátorban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, ezért felelősséget nem vállalunk. Részletes tájékoztatást a gépjármű átírásról és az előzetes eredetiségvizsgálatról a Kormányablak.hu-n olvashat bővebben.

Új ingatlant tervez vásárolni? Számolja ki az ingatlanok.hu vagyonszerzési illeték kalkulátorával, mennyi illetéket kell az államnak fizetnie!