A gépjármű átírással kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok

Egy gépjármű átírása során rengeteg kérdés merül fel, melyekre gyakran csak nehezen találunk választ, így összegyűjtöttük a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, hogy megválaszolhassuk azokat.

Gyakran ismételt kérdések a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás témaköréből. Kattintson a kérdésre, hogy megkapja a választ. Nem találta meg, amit keresett, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

1. Mit kell elintézni az átírás előtt?

A gépjármű átírása előtt három dolgot szükséges elintézni. Az első az adásvételi szerződés aláírása, a második a kötelező biztosítás megkötése, végezetül pedig az eredetiségvizsga elvégeztetése. Ezek egyike sem hagyható ki, és a lépések sem cserélhetők fel, ugyanis az ezzel kapcsolatos dokumentumok mindegyikre szükség lesz az átírás során.

2. Mi az autó átírásának menete?

Miután megkötöttük az adásvételi szerződést és a kötelező biztosítást, valamint elvégeztük az eredetiségvizsgálatot, a következő lépés, hogy az átíráshoz szükséges okmányokkal ellátogatunk valamelyik Kormányablakba, a teljes átírási folyamatot itt végzik el, így az itteni adminisztráció után már nincs egyéb teendőnk. 

3. Hol kell intézni a gépjármű átírását?

A gépjármű átírást személyesen, bármelyik Kormányablaknál el tudjuk intézni. Azonban, ha rendelkezik ügyfélkapuval érdemes előre időpontot foglalni. 

4. Ki intézheti az átírást?

Alapesetben az átírás az új tulajdonos feladata, abban az esetben azonban, ha neki nincs lehetősége a meghatározott határidőn belül elintézni az átírást, úgy meghatalmazhat valakit, aki az ügyben eljárhat helyette. 
Amennyiben a gépjármű tulajdonosa kiskorú személy, úgy helyette a törvényes képviselője vagy a törvényes képviselője által meghatalmazott személy járhat el.

5. Mi szükséges a gépjármű átírás meghatalmazáshoz?

Ehhez elegendő egy két tanú által aláírt meghatalmazás gépjármű ügyintézéshez, az internetről könnyen letölthetünk egy ehhez megfelelő sablont. 

6. Kinek a nevére íratható gépjármű?

A gépjárművet mindig az új tulajdonos nevére kell írni, a tulajdonosváltás megtörténhet vásárlás, öröklés, de akár ajándékozás útján is. A tulajdonos kiskorú személy is lehet, ebben az esetben azonban az ügyintézéskor a törvényes képviselőjének vagy egy általa megbízott személynek kell eljárnia. 

7. Mennyi ideig tart az átírás folyamata?

A kötelező biztosítás megkötése és az eredetvizsga elvégzése után maga az átírás folyamata a Kormányablakban mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Az új forgalmi engedélyt már ekkor kézhez kapjuk, az új forgalmit azonban postai úton juttatják el hozzánk, ez általában 2 hetet vesz igénybe.

8. Mennyibe kerül a gépjármű átírása?

Az átírás teljes összege négy tételből tevődik össze: eredetiségvizsga, vagyonátruházási illeték (ez alól mentesülnek a környezetkímélő gépkocsik), új forgalmi és új törzskönyv. 

Belső égésű motorral bíró gépjárművek esetén az eredetiségvizsga és a vagyonátruházási illeték összege a gépjármű életkorától, teljesítményétől és lökettérfogatától függ, az új forgalmi és az új törzskönyv azonban minden esetben 6-6 ezer forint.

Az eredetiségvizsgát kivéve az összeget az átíráskor a Kormányablakban kell megfizetni. Ezt megtehetjük helyben bankkártyával, vagy később postai úton csekken, melyet a Kormányablakban kapunk meg. 

9. Mitől függ a gépjármű átírás költsége?

Mivel az új forgalmi és az új törzskönyv ár fixen 6-6 ezer forint, így a végösszeg a vagyonátruházási illetéktől (ez alól mentesülnek a környezetkímélő gépkocsik) és az eredetvizsga árától függ - utóbbit már korábban a vizsgaállomáson kell megfizetni. 
A vagyonátruházási illeték a gépjármű korától és teljesítményétől, illetve környezetkímélés-fokozatától, míg az eredetvizsga díja a lökettérfogattól függ. 

10. Milyen adatokra és dokumentumokra van szükség a gépjármű átíráshoz?

A gépjármű átírás során az alábbi dokumentumokra lesz szükség:
-az adásvételi szerződés egy eredeti példánya 
-kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás meglétéről vagy mentességéről szóló igazolás
-az eredetvizsga megtörténtét igazoló határozat
-a vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolást, vagy a mentességet igazoló okiratot (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat; mentesülnek a környezetkímélő gépkocsit választók is)
-az ügyfél-azonosító okmányt, ami személyes megjelenés esetén az ügyfél, képviseleti eljárás esetén a meghatalmazott
-személyazonosságát igazoló okmány , illetve képviseleti eljárás esetén meghatalmazás
Jogi személy esetében, ha a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemről azonnal dönt a közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldányt, avagy ennek közjegyző által hitelesített másolatát vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-mintát, és a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okiratot is magunkkal kell vinni.

11. Műszaki vizsga megléte kötelező hozzá? 

Nem, a műszaki vizsga megléte nem kötelező, ahhoz, hogy átírjuk a gépjárművet a nevünkre, sőt a lejárt műszakival vásárolt járművet is át kell írni a nevünkre. Amennyiben a járművet hosszabb ideig nem tervezzük használni, az átírást követően érdemes ideiglenesen kivonatni a forgalomból. 

12. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte kötelező hozzá? 

Igen, a kötelező biztosítás megkötése kötelező, az ezt igazoló dokumentumot az ügyintézéskor, sőt már az eredetvizsga elvégzéséhez is kérni fogják. 

13. Mennyi időnk van elintézni az átírást? 

Az átírás elintézésre az adásvételi szerződés dátumától számított 15 nap áll a rendelkezésünkre. Amennyiben túl lépjük ezt a határidőt büntetésre számíthatunk, ettől csak akkor tekintenek el, ha igazolni tudjuk, hogy önhibánkon kívül nem volt módunk ezt a rendelkezésre álló 15 nap alatt elintézni.  

14. Mire számíthatunk, ha nem történik meg az átírás időben? 

A gépjármű átírásra 15 nap áll rendelkezésünkre, amennyiben ezt túl lépjük jelentős szankciókra számíthatunk. Egyrészt pénzbüntetésre kell számítanunk, ugyanis az eredeti átírási költség mellé, még büntetés is kerül kiszabásra, mely így összesen akár a 100 ezer forintot is elérheti. 
A pénzbüntetésen kívül azonban - ha saját hibánkból nem indítottuk el az átírás folyamatát - még a forgalomból is kivonhatják a járművet. Ennek időtartama a késedelem mértékétől függ:
-30 napon belüli késedelem esetén 2 hónapra
-31 és 90 nap közötti késedelem esetén 4 hónapra
-91 és 180 nap közötti késedelem esetén 6 hónapra
-180 napot meghaladó késedelem esetén 1 évre

15. Milyen esetben fizeti a biztosító az átírás költségeit?

Amennyiben a gépjárművünk totálkáros lesz - és nem mi vagyunk a vétkesek -, és a biztosító által fizetett összegből új gépjárművet vásárolunk a biztosító az átírási költségeket - legalábbis azok egy részét - is átvállalja. Ezeket azonban csak utólag, a számlák bemutatása után juttatja el számunkra. 
Ebben az esetben a következő költségeket fizeti a biztosító: 
-vagyonszerzési illeték (a totálkáros autónk motorméretének mértékéig, azon felül nekünk kell fizetni)
-eredetiségvizsgálat
-forgalmi
-törzskönyv
-címke

16. Átírás nélkül eladható a gépjármű? 

Nem, a gépjárművet hiába vásároltuk meg és rendelkezünk adásvételi szerződéssel, csak akkor adhatjuk el, ha már hivatalosan is a mi nevünkön szerepel, a mi tulajdonunk, ehhez pedig muszáj elvégeznünk az átírás folyamatát. 

17. Mi a menete a családon belül átírásnak?

Az eljárás menetét tekintve nincs különbség abban, hogy a tulajdonosváltás vásárlás vagy ajándékozás útján történt, különbség csupán a fizetendő összeget tekinte lesz, de csak abban az esetben, ha az ajándékozás egyenesági hozzátartozók között történt (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka, férj-feleség). 
Ebben az esetben a vagyonátruházási illetéket nem kell megfizetni, ilyenkor azonban a rokoni kapcsolatot bizonyítani kell, így az ügyintézéshez magunkkal kell vinni a születési vagy házastársi anyakönyvi kivonatot. Emellett az eredetiségvizsgát sem kötelező elvégezni, így ennek összegét is megspóroljuk. 
Az új forgalmi és az új törzskönyv árát azonban ekkor is ki kell fizetni, ez összesen 12.000 forint. 

18. Van különbség az új és használt autók átírása között?

A használt és új gépjárművek átírása során abban az esetben az eljárás tekintetében nem, azonban az összeget tekintve lehet különbség. Az új autó átírása során is ugyanazokat a tételeket kell megfizetnünk, mint egy használtan vásárolt esetében, itt azonban számolni kell még egy plusz tétellel, mégpedig az új rendszámtábla árával, melynek összege 8.500 forint. 
Abban az esetben, ha használt autót vásároltunk, de ez az első forgalomba helyezése, akkor ezt a költséget ugyanígy meg kell fizetnünk.  

19. Külföldről behozott autó esetén mit kell tudni az átírásról?

A külföldről behozott járművek esetében már sokkal több költséggel kell számolnunk, ekkor ugyanis a következőkért kell fizetnünk:
-a gépjármű adatainak ellenőrzésére vonatkozó hatósági eljárás díja 
-forgalomba helyezési illeték 
-eredetiségvizsgálat díja
-regisztrációs adó
-kötelező biztosítás megkötése
-meglévő műszaki vizsga honosítása, vagy magyarországi műszaki vizsga elvégzése
Amennyiben a gépjárművel valamely EGT tagállamból hoztuk be, úgy sokkal egyszerűbb a dolgunk, hiszen az általános átírási költségek mellet csak az új rendszámtábla és a regisztrációs díj összegét kell kifizetnünk.

Frissítés dátuma: 2024.01.18.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat