Határidőn túli átírás - mire számíthatunk?

Egy gépjármű eladása és vétele során fontos nem szem elől téveszteni azt a tényt, hogy az átírásnak 15 napon belül meg kell történnie. Mi van azonban akkor, hogyha mégis kicsúszunk a határidőből?

Mivel több tízezer forintos büntetési tételről beszélünk, ezért jogosan és logikusan felmerülő kérdés az adásvételt bonyolítók számára, hogy pontosan hány nap, sőt, azon belül milyen státusszal bíró nap áll rendelkezésünkre ehhez. A késedelem okáról persze tehetünk nyilatkoztatot, viszont azt a büntetés kiszabására jogosult illetékhivatalnak nem kötelessége elfogadnia. 

Miért fontos egyáltalán ez a 15 nap, illetve mi történik ez alatt az idő alatt, hogy ezt a szabályt ennyire szigorúan betartatják? Tudni kell, hogy a határidő túllépés ellenére a hivatal kiadja az új tulajdonos részére a forgalmi engedélyt és elvégzi az új tulajdonjogi bejegyzést, viszont a hivatali rendszer automatikusan azonnal jelzést ad a késedelmes átírás tényéről. Ekkor nagy a valószínűsége annak, hogy igen nagy összegre rúgó büntetés kerül kiszabásra, nagyságrendileg akár több tízezer forint is lehet. Részleteket erről itt olvashatunk.

A pénzbírásgon felül az gépjármű átírási határidő elmulasztása extrém esetben igencsak elhúzódó következményekkel is járhat: a Közlekedési Hatóság a mulasztás miatt akár ki is vonathatja a gépjárművet a forgalomból, amelynek ideje szintén függ a mulasztásunk idejének hosszától. Jelenleg, 2021-ben, az alábbi időtartamokkal érdemes számolni (késedelem / időtartam):

  • 30 napot meghaladó / 2 hónap
  • 31-90 nap között / 4 hónap
  • 91-180 nap között / Fél év
  • 180 napon túl / 1 év

A büntetés mértékéről a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI.30.) BM rendelet 88/A. § (1) bekezdése rendelkezik. 

Eddig csak a szankciókról volt szó, viszont mi a lényeg a határidővel kapcsolatban? Egy autó átíratására az adásvételi szerződés aláírásától számított 15 naptári nap (és nem pedig munkanap) áll a rendelkezésünkre. Ebből következően ha például ünnepek környékén vásárolnánk gépjárművet, vagy legalábbis az adásvételi szerződést ilyen időszakot megelőző időpontra dátumozzuk, akkor jelentősen csökkenthetjük azon napok számát, melyeket az átíratás ügyintézésére fordíthatunk, megnehezítve ezzel a fenti határidők betartását. 

Amennyiben a  gépjármű átírás határidejét elmulasztottuk, a büntetéstől csak akkor tekintenek el, ha a tulajdonos abszolút mértékben igazolni tudja azt, hogy önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. Azonban, ha saját hibából ered a vétség, tehát nem történik meg határidőben az átíratás, akkor számolni kell azzal, hogy a hatóság kivonathatja a gépjárművet a forgalomból. 

Frissítés dátuma: 2021.11.09.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat