A nemzetközi nőnap rövid története

XX = XY?

Valentin nap után, de még Nőnap előtt állunk. Lássunk egy rövid történelmi áttekintést, hogy miért is ünnepeljük ezt a napot.

Már az ünnepnap léte is validálja a patriarchális társadalom meglétét, hiszen miért lenne egyébként szükség egy emblematikus ünnepre, ha egyenjogúság lenne férfiak és nők között?


De honnan az ünnep szokása?

Az első Nőnapot 1909. február 28-án tartották New York-ban. Alapvetően a női egyenjogúság, elsősorban a női szavazati jogért folyó harcokat helyezte fókuszpontba az esemény.  

Egy évvel később egy 17 országból és 100 nőből álló delegáció megegyezett abban, hogy ezzel az ünneppel promotálják a nők társadalmon belüli elnyomásával harcoló ügyeket.

 A következő év nem várt sikereket hozott, több millió ember csatlakozott a mozgalomhoz 1911. március 19-én, köztük az Osztrák-Magyar Monarchia is, ahol 300 demonstráció folyt egyszerre.


A szavazati jog mellett olyan fontos kérdésekben szerettek volna előrelépést, mint például a nemi alapú munkavállalási diszkrimináció vagy a női közhivatali pozícióbetöltés.

Ha időnk engedi, érdemes lehet utánaolvasni, hogy mit is szimbolizál eredetileg ez az ünnep.


 

Frissítés dátuma: 2019.03.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat