Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Így védd magad az autópálya trükkös tolvajaitól

A tavasz megérkezésével a gyanútlan utazók mellett megjelentek azok a „trükkös tolvajok” is, akik segítségkérést színlelve lopják meg segítségükre siető áldozataikat - figyelmeztet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A napokban a Székesfehérvárt elkerülő úton történt, hogy egy sofőrt az említett módon megloptak. Amikor a férfi ezt észrevette, számon kérte az idegeneken, akik közül az egyik kést fogott rá. Az útszéli banditákat a pápai rendőrök segítségével fogták el.

Székesfehérvárról Szabadbattyánba akart eljutni az a kincsesbányai sofőr, aki autójával a fehérvári elkerülő útra hajtott fel. Felhajtás közben egy út szélén parkoló, külföldi rendszámú Audit látott. Az álló autó mellett álló két férfi több járművet is próbált leállítani. Harmadik társuk az autóban ült. Miután összetett kézzel könyörögve ugrott autója mellé az egyik külföldi, a kincsesbányai sofőr megállt.

A román rendszámú Audi utasai nehezen, angolul kommunikáltak, és arra kérték segítőjüket, hogy segítsen betolni az autójukat. A férfi, miközben tolta az autót, hátranézett saját, leparkolt autója felé és akkor látta, hogy az egyik idegen az autójában kotorászik. Rákiáltott, mire az egyik idegen kést rántott és azzal tartóztatta fel. Eközben autóba pattantak és elhajtottak. A sértett ezután vette észre, hogy a két ülés közé tett kb. százezer forintját kiemelték a borítékjából és elvitték. A férfi hosszas keresgélés után találta meg autója indítókulcsát is, mert az ismeretlen miután meglopta, a kulcsot elhajította az árokba. A megkárosított autós értesítette a rendőrséget, akik a megadott típus és személyleírás alapján az ismeretlenek elfogásához a környező megyéktől is segítséget kértek. A pápai rendőrök területükön figyeltek fel a keresett járműre. Elfogták és előállították a bent ülő három román férfit.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányságon csoportosan elkövetett rablás miatt indult eljárás, melyben gyanúsítottként hallgatták ki a három személyt, köztük egy fiatalkorút. A három férfit őrizetbe vették a székesfehérvári nyomozók.

A trükkös lopások, illetve a sértetté válások megakadályozására néhány óvintézkedést érdemes betartani. Fogadjuk meg a rendőrség tanácsait:

- Útlevelünket, pénztárcánkat, mobiltelefonunkat mindig testközelben tartsuk!

- Értéktárgyainkat a csomagtartóban helyezzük el!

- Minden esetben zárjuk be a gépjármű ajtajait, ablakait és a napfénytetőt, ha elhagyjuk az autót!

- Az utastérben még üres táskát, vagy ruhaneműt se hagyjunk!
- Ha többen utazunk, valamelyikünk mindig maradjon a nyitott gépkocsinál!

- Vegyük magunkhoz az indítókulcsot és a jármű okmányait, ha csak rövid időre is kiszállunk a gépjárműből!

Amennyiben már megtörtént a baj:

- Haladéktalanul értesítsük a rendőrséget a bárhonnan, ingyenesen hívható 112-es, 107-es segélyhívó számon!
-Próbáljuk megjegyezni a sietősen távozó autó rendszámát, és az ismeretlen, segítséget ajánlók személyleírását!

 

 Forrás: Gazdasági Híradó

Frissítés dátuma: 2024.01.10.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat