A bankkártya biztonságos használata

A mai világban egyre gyakoribb, hogy készpénz helyett bankkártyával rendezzük vásárlásunk összegét. Sokan olyan megfontolásból alkalmazzák a kártyát, hogy biztonságosabb a használata, ha eltulajdonítják, le lehet tiltatni, így megakadályozva a pénzünk elvesztését. Azonban ha készpénzt hordunk magunkkal, amit ellopnak, annak „letiltása” nem lehetséges, maximum a tettes arcát tudjuk megjegyezni, és a történteket a rendőrségen bejelenteni.

 

De milyen lehetőségek vannak, hogy biztonságosan tudjunk készpénzt felvenni az automatából? A rendőrség tájékoztatása alapján semmiképp ne engedjük, hogy a felvétel során valaki megzavarjon minket. Ha mégis megtörténne, a tranzakciót fejezzük be, hagyjuk el a helyszínt. Elképzelhető, hogy azért tette, hogy PIN kódunkat leolvassa, kártyánkról olyan információkat nyerjen, amellyel csalás útján pénzünkhöz juthat. Semmiféleképpen ne legyen a PIN kód a kártyára ráírva, emellett tanácsos bankunkkal beállítatni egy napi limitet, mellyel a számlán történő pénzmozgást ellenőrizhetjük, illetve elkerülhetjük, hogy a tolvajok egy nagyobb összeget le tudjanak emelni. A félrevezetők ötlettárai kimeríthetetlenek. Vannak már olyan eszközök melyek segítségével kártyánk összes adatát le tudják olvasni. Többek között az egyik megoldás, mikor az ATM-nél a kártyabefogadó nyílás elé felszerelnek egy leolvasó rendszert, melynek segítségével minden adathoz hozzájutnak, A PIN kódot pedig egy észrevehetetlen helyen álcázva elrejtett kamera segítségével tudják leolvasni. A készpénz kivétele után, rögtön tegyük el a kivett összeget és a kártyánkat is. Ha lehetőség van rá, ne kérjen bizonylatot tranzakciójáról, ha mégis szükséges, semmiképp ne köztéri szemetesbe dobja ki.

 

Ha mégis megtörténik a baj, kártyánkat egyből tiltassuk le. A letiltás után a bank semmilyen tranzakciót nem engedélyez. Dombornyomású bankkártyák esetén az ATM és elektronikus vásárlás esetén a letiltás azonnal életbe lép, míg a fennmaradó elfogadóhelyeken csak 2-3 nap múlva. Megoldásként szolgál, ha egy másik számlaszámra azonnal elutaltatjuk az eltulajdonított kártyán levő összeget, a napi limitet pedig lenullázzuk. Így a tolvaj, egy forintot sem tud leemelni kártyánkról. Az illetékes szerveknek mielőbb hozzuk tudomására a történteket a csaló mihamarabbi elfogadása érdekében.

 

 

Forrás: police.hu

Frissítés dátuma: 2024.01.23.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat