A hitel és a lízing közötti különbségek

Sokan nem tudják eldönteni ha lakást, vagy gépjárművet vásárolnak, melyik a célra vezetőbb megoldás. Hitelt felvenni, vagy lízing szerződést kötni. A két lehetőség közül melyik a gazdaságosabb? Talán erre nincs is megfelelő válasz, de különbségek vannak a két szerződés között. Ezeket próbáltuk Önnek összegyűjteni, hogy egyszerűbb legyen a döntéshozatal.

 

A hitel felvétele során a bank a tulajdonunkra ad kölcsönt, mindössze jelzálog jogot jegyez be a hitelösszeg erejéig. Ennek magyarázata az, hogy sokkal szigorúbb az elbírálási folyamata, hogy kinek adja meg és kinek nem az igényelt összeget.

 

Lízing esetén a lízingcég vásárolja meg az ingatlant, gépjárművet és a lízinget igénylő ügyfél csak bérlője lesz annak. Azaz, a tulajdonjog a lízingcéget illeti meg mindaddig, míg vissza nem törlesztettük az adósságot.

 

A lényeges különbség a hitel meg nem fizetése esetén mutatkozik meg. A lízing esetén ha nem fizetjük törlesztő részletünket, rövid úton érvényesítheti a cég jogait és „eltulajdonítja” ingatlanunkat, gépjárművünket, azaz kitehet lakásunkból, elveheti autónkat. Ennek magyarázata, hogy nagyobb eséllyel kapja meg a kívánt összeget az igénylő, nincs olyan szigorú feltételek köré szabva mint a hitel, ugyanis kisebb a kockázata, hogy ne fizessük. A hitel esetében ennek a procedúrának folyamata sokkal hosszabb időt vesz igénybe és az eljárás maga is sokkal komplikáltabb. A lízing előnye még, hogy új építésű ingatlannál az ÁFÁ-t egy összegben visszaigényli a lízingnyújtó cég, amit utána havi részletekben szed be tőlünk, azaz a vételár ÁFA tartalma kamatmentes részlet lesz.

 

 

Forrás: lakashitelekrol.hu

Frissítés dátuma: 2024.01.22.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat