2020: Nem változtak az autópálya matrica díjak

A tavalyi évben megvásárolt éves autópálya matricák 2020. január 31-ig érvényesek, mielőtt azonban megvásárolja új matricáját, érdemes néhány dologról tájékozódni.

Mennyi az annyi?

Az elmúlt években folyamatosan emelkedtek az autópálya matrica díjak, idén januártól azonban nem történt változás, így a tavalyi árakon lehet beszerezni az új matricákat is.

Egy maximum 7 személyes személygépjármű esetében ez a következőképpen néz ki:

  • 10 napos matrica: 3.500 forint
  • havi matrica: 4.780 forint
  • féléves matrica: 28.680 forint
  • éves matrica: 42.980 forint
  • megyei matrica: 5.000 forint

Azoknak akik az évben több, mint 12 alkalommal kívánnak autópályán utazni, több mint 3 megyében, mindenképp éves matricát érdemes venni. Ha az utazás mindössze 3 vagy kevesebb megyében zajlik, akkor elegendő ezekre a megyékre megvenni a matricát - egy járműre maximum 3 matrica vásárolható -, ha pedig 12 alkalommal kevesebbet utazik, akkor gazdaságosabb ezekre az alkalmakra 10 napos matricát venni.

Ha gyakran utazik fizetős utakon, és egész évre kíván autópálya matricát vásárolni, akkor érdemes megnézni az útvonalat autópálya matrica térképen, hogy a legkedvezőbb lehetőséget válassza.

Jó ha tudja!

Az egyik leggyakoribb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy helytelenül töltik ki a jármű-kategória mezőt, így ezt kitöltés előtt érdemes ellenőrizni a jármű forgalmi engedélyében.

Ha autópálya matrica nélkül hajtott fel az autópályára, akkor se essen pánikba, hiszen a felhajtást követően 60 perc áll a rendelkezésére, hogy matricát vásároljon. Ilyenkor jó, ha van az embernél okostelefon és internet elérhetőség!

Mivel az autópályamatrica nem személyhez, hanem gépjárműhöz kötődik, így joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha új autót vásárolunk. Hiszen, ha januárban megvásároljuk az éves autópálya matricánkat, de márciusban új autót vásárolunk, akkor nem kis összeg veszhet el ezáltal. Emiatt azonban nem kell aggódni, hiszen van lehetőség az autópálya matricát az új gépjárműre iratni, ennek ára 1.470 forint.

Forrás: www.autopalyamatrica.hu

Frissítés dátuma: 2020.01.08.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat