A szén-monoxid elől nincs menekvés nyáron sem

Valós veszélyt jelent a nyár folyamán a szén-monoxid mérgezés esélye azokra, akik nyílt égésterű vízmelegítőt használnak - figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Csak fűtésszezonban szoktunk pánikolni

...pedig egész évben fennáll a szén-monoxid mérgezés veszélye - főleg akkor, ha nincs szakszerűen karbantartva a nyílt égésterű vízmelegítő.

A Katasztrófavédelem kongatja a vészharangot

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja rá a figyelmet, hogy csak tegnap kilenc szén-monoxiddal kapcsolatos riasztást kaptak a tűzoltók; idén pedig már 50 alkalommal kellett tragédia megakadályozása érdekében beavatkozniuk. A mérgezés évről évre tíz-tizenöt áldozatot szed, 

A szellőzés kulcsfontosságú

Még a szakszerű karbantartás sem garancia arra, hogy nem következik be tragédia. Ha nem biztosított a nyílt égésterű vízmelegítő környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás, a vízmelegítő elhasználja a helyiség levegőjét, és óhatatlan mérgező szén-monoxid fejlődik, ami már nagyon kis koncentrációban is halált okozhat.

A fent említettek miatt tilos fürdőszobák, konyhák felújítása, átalakítása, illetve a nyílászárók cserélése során megszüntetni a szellőzőnyílásokat.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.05.13.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat