Gyakori kérdések - Casco

Gyakran ismételt kérdések a casco biztosítás témaköréből. Kattintson a kérdésre, hogy megkapja a választ. Nem találta meg, amit keresett, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

1. Milyen gépjárműre köthető CASCO?

Honlapunkon keresztül legfeljebb 12 éve gyártott személygépkocsira, kisteherautóra, valamint terepjáróra lehet CASCO biztosítást kötni.

2. Milyen önrészt von le a biztosító?

A biztosító káresemény esetén az ajánlaton és a kötvényen megjelölt százalékos vagy forintban meghatározott önrészt vonja le. A forintban meghatározott önrész összege alatti károkat nem téríti, az adott önrész összege feletti kár esetében pedig a százalékos és a forintban meghatározott összeg közül a magasabbat vonja le a kifizetésből. Pl.: választott fix önrész: 20.000 Ft, választott százalékos önrész: 10% 60.000 Ft-os kár esetén a fix önrész összege 20.000 Ft, a százalékos önrész összege pedig 6.000 Ft, tehát a fix összeget vonja le a biztosító, mivel az a magasabb. 240.000 Ft-os kár esetén a fix önrész összege 20.000 Ft, a százalékos önrész összege pedig 24.000 Ft, ez esetben a százalékos önrészt vonja le a biztosító, mivel az a magasabb.

3. CASCO biztosítás esetében is érvényesíthető bónusz?

Ahogyan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében, a CASCO-nál is díjkedvezménnyel jutalmazzák a biztosítók a kármentesen vezetőket, malus besorolást azonban nem alkalmaznak. A bónusz fokozatok növekedése, valamint ezzel együtt a díjkedvezmény növekedése nem egységes a biztosítóknál, általában kármentes évenként 5%-os kedvezmény-növekedésre lehet számítani, de maximum 50%-ra. A legtöbb biztosító elfogadja a más biztosítónál megszerzett és az új szerződésre átvezethető bónusz fokozatot, az adott feltételek teljesítése mellett. Amennyiben korábban rendelkezett már CASCO biztosítással, az erről szóló CASCO bónusz igazolását mindenképpen juttassa el hozzánk a bónusz-fokozat érvényesítéséhez!

4. Milyen vagyonvédelmi berendezések megléte elengedhetetlen?

A biztosító társaságok meghatározzák, hogy milyen védelmi berendezések megléte kötelező a CASCO szerződés megkötéséhez. Ez függ a gépjármű típusától, gyártmányától és kategóriájától is. A szerződés internetes megkötése közben vizsgáljuk, hogy az autóba beépített vagyonvédelmi berendezés elegendő-e a CASCO biztosítás megkötéséhez. Egy középkategóriás személygépkocsi esetén általában elegendő egy gyári vagy utólag beépített immobiliser (indításgátló), vagy egy gyári vagy utólag beépített riasztó megléte.

5. Mi a különbség a kötelező és a casco között? Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás:

a károkozó biztosítója fizet a károsultnak. CASCO biztosítás: a károsult biztosítója fizet káresemény esetén, amennyiben nem közlekedési balesetben, egy másik gépjármű által érte kár a járművet.

6. Milyen típusú CASCO biztosítások köthetőek? (teljeskörű stb.)

Valamennyi biztosítónál köthető teljes körű CASCO biztosítás, ezek általában elemi kár, töréskár, üvegkár, lopáskár kockázatokra nyújtanak fedezetet. Ezen felül egyes biztosítóknál kiegészítő biztosítások is köthetők pl.: poggyászbiztosítás, kölcsöngépjármű szolgáltatás, assistance, balesetbiztosítás, élet- és utasbiztosítás, kár- és jogvédelmi biztosítás, gépjármű segítségnyújtás, bónusz fokozat biztosítása, stb. Néhány biztosítónál van lehetőség rész-CASCO kötésére is, pl. csak lopás vagy csak törés CASCO is választható.

7. Ki kötheti meg az autó CASCO biztosítását?

Honlapunkon keresztül a gépjármű tulajdonosa vagy a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó kötheti meg a CASCO biztosítást.

8. Hogyan mondhatom fel hivatalosan jelenlegi CASCO szerződésemet?

A határozatlan időre kötött CASCO biztosítás felmondásának legkésőbb az évforduló előtti 30. napig írásban kell beérkeznie biztosítójához.

9. Lecserélhetem-e CASCO-mat olcsóbbra, ha hitel van az autómon vagy lízingelt az autóm?

Természetesen igen. Sem a hitelező, sem pedig a lízingcég nem szabhatja meg Önnek, hogy melyik biztosítónál legyen megkötve a CASCO biztosítása. CASCO szerződésének évfordulóján ugyanúgy van lehetősége biztosítót váltani, mint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén.

10. Mikortól él CASCO biztosításom, ha a Biztosítók.hu-nál kötök cascót?

A szerződés legkorábbi kockázatviselési kezdete a megkötés másnapjának 00:00 órája lehet.

11. Mit tegyek kár esetén?Kár esetén azonnal értesíteni kell a biztosítót

, kárbejelentő lapot kell kitölteni, majd a megadott formában és módon eljuttatni azt a biztosítóhoz. A kárbejelentő lap a legtöbb biztosító esetében a honlapon keresztül online is kitölthető és benyújtható.

12. Milyen adatok határozzák meg a díjat?

A díjat meghatározza például a díjfizetés üteme és módja; a kármentesség; a területi besorolás; a vezetők köre; a vállalt önrész mértéke; szolgáltatási események kizárása; partnerkedvezmény; pótdíjak; a gépjármű kora, típusa; stb.

13. Hogyan zajlik a szemle?

A kötéskor megadott időpontban és helyszínen felkeresi Önt a választott biztosító szakembere, aki felméri a gépjármű állapotát, valamint hiteles képeket készít arról. Amennyiben az ügyfél hibájából ez nem történik meg, a biztosító elutasíthatja az ajánlatot.

14. Miért érdemes a kgfb mellé CASCO-t is kötnöm?

A kötelező biztosítás a másoknak okozott károk megtérítését szolgálja a gépjármű üzemeltetése során, a casco biztosítás pedig a saját gépjárművünkben bekövetkezett káreseményekre térít. Rengeteg módon érhet minket kár: elkerülhetetlenek például a napjainkban egyre gyakoribb időjárás okozta károk; az olyan lopási események, amikor a gépjárművünkben kárt okozó tettes személyére nem derül fény; vagy például a szélvédő megrepedését okozó kavicsfelverődés.

15. Mi a teendő CASCO kötése előtt?

Tájékozódjon, tudja meg, milyen díjakat számítanak fel az egyes biztosítók. Ezt egy CASCO-kalkulátor segítségével könnyen megteheti.

16. Milyen járművekre köthető CASCO?

Minden gépjárműre lehet CASCO-t kötni közvetlenül a biztosítónál: személyautó, kistehergépkocsi, motorkerékpár, kamion, kishajó (vitorlás vagy motoros), kisrepülőgép. Oldalunkon keresztül személy- és tehergépjármű (3500 kg össztömegig) kategóriára köthető CASCO.

17. Online kötött CASCO esetén mi a kockázatviselés kezdete?

Biztosítónként eltérő az eljárásrend a kockázatviselés kezdetét illetően. Általánosságban véve: új gépjármű esetén az Ön által vételnek megadott időpont, míg használt gépjármű esetén a szemlejegyzőkönyv elkészítésének pontos dátuma a kockázatviselés kezdete.

18. Kötelező-e CASCO-t kötni hitelből vásárolt autó esetén?

Lízingelt gépjármű esetében előírja a bank a CASCO biztosítás megkötését. Hitelből finnanszírozott autónál pedig a hitelező banktól és a hitel típusától függ, hogy kérik-e a szerződés CASCO meglétét.

19. Mi a CASCO területi hatálya?

A CASCO alapvetően érvényes egész Európában. Azonban minden külföldi autóút előtt érdemes az adott országra külön rákeresni, mivel sokszor a kivételek közt vannak a szovjet és a jugoszláv utódállamok.

20. CASCO-val rendezett káreseménynél kérhető-e az értékcsökkenés megtérítése?

Nem.

21. Ha CASCO-val biztosított járművemmel balesetet okozok, mi a teendő?

Baleset okozása esetén a másik fél gépjárművében okozott károkat a kötelező biztosításunk téríti. Amennyiben rendelkezünk CASCO szerződéssel, abban az esetben rendezhetjük a saját gépjárművünkben keletkezett károkat annak a terhére. Minden esetben hívjunk rendőrt.

22. CASCO biztosításnál mit jelent az önrészesedés?

Az önrész egy előre meghatározott összeg, mely alatt nem térít a biztosító. Az önrész feletti károk esetén pedig mindig levonásra kerül az önrész összege, és csak a különbözetet fizeti ki a biztosító.

23. Miért szükséges a vételár biztosítás CASCO megléte esetén is?

Ha új autóját az első évben ellopják vagy totálkárosra törik, a vételár biztosítás megléte esetén a bekerülési költség 100%-át kézhez kaphatja, mert a CASCO a személygépjármű értékének 70%-át, a vételár biztosítás pedig a 30%-át fedezi.

24. Mikor és hogyan mondható fel a CASCO?

A CASCO szerződést is évfordulóra van lehetőség felmondani, az évforduló előtti 30 napig. Ezen kívül megszüntethető még a szerződés érdekmúlással, mely eladás, üzembentartó váltás vagy végleges kivonás miatt kérhető.

25. A CASCO összege régi vagy új autó esetén magasabb?

CASCO esetében egyedi ajánlatokat adnak a biztosítók. A díjat befolyásolja a szerződő és a gépjármű adatai, továbbá a felszereltségi szint.

26. Milyen vagyonvédelemmel lehet CASCO-t kötni?

A biztosítók a gépjármű típusát és felszereltési szintjét tekintve előírhatják bizonyos vagyonvédelmi eszközök beszereltétését.

27. A CASCO-kalkulátor segítségével milyen gépjárművekre lehet tarifálni?

Oldalunkon keresztül személygépkocsira és tehergépkocsira (3500 kg össztömegig) köthető CASCO biztosítás.

28. Fizet-e a lopás CASCO, ha csak egy részét lopták el a gépjárműnek?

Amennyiben csak egy részét lopják el a gépjárműnek, abban az esetben is térít a biztosító. Az viszont fontos, hogy csak olyan alkatrész ellopása jelenthető le, amelyről tudomásuk is van.

29. Mikor van a CASCO szerződés évfordulója?

A CASCO szerződés évfordulóját is eltérő módon kezelik a biztosítók. Vagy megmarad az eredeti kockázatviselési kezdet, vagy módosítja a biztosító a következő hónap elsejére.

30. Van-e a CASCO-nál is bónusz besorolás, és ha igen, átvihető-e egyik gépjárműről a másikra?

Igen, CASCO esetében is van bónusz besorolás, és érdekmúlás (pl. eladás) esetén átvihető másik gépjárműre.

31. Év közben lehet-e CASCO biztosítást váltani?

CASCO szerződést is csak évfordulóra lehet váltani a törvényi előírásoknak megfelelően.

32. Ideiglenes kivonás esetén mi történik a CASCO-val?

Ideiglenes kivonás esetén nem szüneteltethető a szerződés.

33. Milyen kiegészítők választhatók a CASCO mellé?

A CASCO mellé választható szolgáltatások palettája minden biztosító társaság esetén más. Vegye igénybe CASCO-kalkulátor szolgáltatásunkat, és válassza ki azt a kiegészítő biztosítást, amire szüksége van!

34. CASCO-t hogyan lehet felmodani?

Minden esetben írásban (melyet akár emailben, csatolmányként is elküldhetünk) jelezni kell felmondási szándékunkat a biztosító felé.

35. Hány éves gépjárműre lehet CASCO-t kötni?

Oldalunkon keresztül 12 évnél idősebb gépjárműre nem köthető CASCO biztosítás. Viszont van olyan biztosító, ahol idősebb gépjárműre is lehet kötni: akár 20 éves gépjárműre is köthető CASCO pl. az Aegon Biztosítónál.  

36. Az online megkötött biztosítást mivel lehet igazolni?

Online kötött biztosítások esetén az alkusz cég biztosítási ajánlatot küld ki az ügyfél által megadott elektronikus elérhetőségre. Ezzel a dokumentummal igazolhatja a megkötés érvényességét, mely néhány biztosítónál megegyezhet magával a kötvénnyel. Egyéb esetben a biztosító 1-2 héten belül megküldi magát a biztosítási kötvényt is.

37. Elfelejtett jelszó esetén mi a teendő?

Oldalunkon van lehetősége új jelszót kérni az elfelejtett jelszó linkre kattintva. A megadott címre kiküldésre kerül egy link, melyre kattintva beírható az új, későbbiekben használni kívánt jelszó.

38. A biztosító milyen szakértőket alkalmaz?

A következő szakértők állnak a biztosítók rendelkezésére: ügyvéd, biztosítási szakjogász; igazságügyi orvos-, mérnök-, gépjármű- és könyvszakértő, illetve közlekedési szakértő és biztosítási szaktanácsadó.

39. Biztosítás felmondása után vissza lehet-e menni az adott biztosítóhoz?

Évfordulós felmondás esetén a szerződő visszakötheti biztosítását ugyanahhoz a biztosítóhoz, erre van lehetőség. Viszont amennyiben szerződésünket maga a biztosító bontja évfordulóra, nem célszerű, hiszen ilyen esetben elutasításra kerülhet az új kötés vagy pótdíjat számolnak fel rá.

40. Milyen esetekben lehet átvezetni a bónuszt?

Bónusz fokozatot egy adott szerződő azonos gépjárműkategóriába sorolt gépjárművére vihet át azután, hogy a gépjárműve eladásra került vagy az üzembentartói jogát átruházta másra. Ebben az esetben érdekmúlás okkal megszüntethető szerződése és a már megszerzett bónusz fokozat átvezettethető.

41. Hogyan lehet biztosítótársaságot váltani?

Biztosítót csak évfordulóra lehet váltani. Minden esetben az évforduló előtti 60. naptól lehet megkezdeni a kalkulációt és a 30. napig kell felmondani ahhoz, hogy létre is jöhessen az új szerződés.

42. Hogyan és meddig lehet visszalépni az online kötött biztosítástól?

A távértékesítési törvény értelmében a kezdeményezés napjától számított 14 napon belül van lehetősége elállni az online kötött szerződéstől. Ehhez elállási nyilaktozatot kell eljuttatni a megjelölt biztosító részére.

43. Mi jelent a totálkár, és mi történik a totálkáros járművel?

1,Gazdasági totálkár esetén az autónak olyan rossz az állapota, hogy a helyrehozása többe kerülne, mint amennyit maga a jármű ér. 2,Műszaki totálkár esetén olyan műszaki része sérült az autónak, ami miatt még javítás esetén sem lenne lehetséges a biztonságos közlekedés az adott gépjárművel. Autóbontó veheti át a totálkáros autót, illetve meg is javíttathatja a tulajdonos - ebben az esetben viszont kizárólag őt terheli a javíttatás költsége! Ha semmi remény arra, hogy valaha használható autót lehessen varázsolni a gépjárműből, akkor a tulajdonosnak a bontóba való leadás után a kormányablaknál kérni kell a jármű véglelges kivonatását a forgalomból.

44. Totálkár esetén milyen kártérítésre lehet számítani?

Totálkár esetén is csak a károsult részére teljesítenek. Alapesetben a biztosító kikalkulálja a roncsautó baleset előtti forgalmi értékét, majd ebből az értékből kivonja a roncsautó piaci értékét. Az így kapott különbözetet ítéli meg az autó tulajdonosának.

45. Miért von le a biztosító totálkár esetén biztosítási díjat a kártérítésből?

Ez csak CASCO esetén működik, kötelező biztosítás esetében nem vonnak le a kártérítési összegből. CASCO esetében igen, akkor, ha nem díjrendezett a szerződés.

46. Mi a különbség a százalékos és az összegben megadott önrész közt - melyiket vonja le a biztosító?

A biztosítás megkötése során Ön vállalhatott önrészt. Az önrész az az összeg, amit Önnek kell kifizetnie kár esetén - összegét százalékban és összegszerűen is rögzítik. Attól függően, hogy egy adott káresemény során a százalékban, illetve az összegben megadott önrész bizonyul nagyobbnak, Önnek a nagyobb összeget kell kifizetnie.

47. Mi a különbség a kizárás, a mentesülés és az elévülés között?

Kizárás alatt azokat az okokat értjük, amik előfordulása során sosem fizet a biztosító (pl. természetes elhasználódás). Mentesülés esetén - az alapesetben térítendő kárnál- olyan körülmény merül fel, ami miatt nem fizet a biztosító (pl. gondatlanság). Elévülés esetén pedig nem jelentkezik kárigényével időben a károsult, így érvényét veszti az igénye.

48. A vételár biztosítás is fizethető részletekben?

A vételár biztosítás CASCO szerződés mellé köthető kiegészítő biztosításként. Ezt általában be van építve a CASCO biztosítás díjába, tehát olyan ütemezésben rendezzük ahogyan a szerződésünket is.

49. Mi a teendő, ha gépjárművel külföldre utazok?

Érdemes megfontolni az alábbi biztosítások kötését: CASCO, utasbiztosítás, gépjármű asszisztencia szolgáltatás - utóbbi üzemzavar esetén lehet nagy segítség. A biztosító által kiállított zöld kártya mindenképpen legyen a gépjárműben.

50. Mi az alkuszi megbízás?

Az alkuszi megbízás egy felhatalmazó dokumentum, melyet az ügyfél vagy saját kezű aláírásával lát el, vagy elektronikus aláírás kerül rá. Az alkusz ezen dokumentum alapján járhat el a biztosítóknál a biztosítás ügyekkel kapcsolatban.

51. Mi a teendő, ha ellopták a gépjárművet?

Ha ellopták a gépjárművet, rendőrségi nyomozás veszi kezdetét. Miután ez lezárult, kézhez kapja a tulajdonos a rendőrségi nyomozást lezáró határozatot, aminek birtokában ki tudja a forgalomból vonatni az eltulajdonított gépjárművet. A határozat kézhezvételéig a kötelező biztosítás díját rendezni kell. A forgalomból való kivonás után téríti meg a kárt a biztosító, amennyiben rendelkezett CASCO szerződéssel.

52. Mikor válok jogosulttá együttkötési kedvezményre?

Együttkötési kedvezmény abban az esetben vehető igénybe, ha a biztosító hirdet meg erre vonatkozóan lehetőséget. Általában a kötelező biztosítással együtt vagy a kötés előtt meghatározott napig kell kötnie egy CASCO-t, lakásbiztosítást- vagy életbiztosítást. A kedvezmények biztosítónként eltérőek.

53. Lehet-e évközben díjfizetési módot változtatni?

Adott biztosítási időszakon belül módosításra nincs lehetőség. Díjfizetési ütemezését évfordulóval módosíttathatja.

54. Hogyan lehet évfordulóra felmondani a szerződést?

Biztosítások esetében az évforduló előtt 30 nappal meg kell érkezzen a felmondó nyilatkozat az aktuális biztosítóhoz. A levélnek minden esetben tartalmaznia kell a következőket: szerződő neve, lakcíme; a szerződés kötvényszáma; a gépjármű rendszáma; a felmondás dátuma, mely azonos a CASCO szerződés évfordulójával.

55. Ha az új biztosítást biztosítási alkuszon keresztül kötöm meg, kinek kell a régi biztosítást felmondania?

Cégünk intézi a felmondást a szerződő nevében, amennyiben a szerződéskötési kezdeményezés határidőben történik rögzítésre, tehát még felmondható és az alkuszi megbízás megadásra kerül. 

Frissítés dátuma: 2024.01.22.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat