Gyakori kérdések - Casco

Gyakran ismételt kérdések a casco biztosítás témaköréből. Kattintson a kérdésre, hogy megkapja a választ. Nem találta meg, amit keresett, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

1. Milyen gépjárműre köthető casco?

Honlapunkon keresztül legfeljebb 12 éve gyártott személygépkocsira, kisteherautóra, valamint terepjáróra lehet casco biztosítást kötni.

2. Milyen önrészt von le a biztosító?

A biztosító káresemény esetén az ajánlaton és a kötvényen megjelölt százalékos vagy forintban meghatározott önrészt vonja le. A forintban meghatározott önrész összege alatti károkat nem téríti, az adott önrész összege feletti kár esetében pedig a százalékos és a forintban meghatározott összeg közül a magasabbat vonja le a kifizetésből. Pl.: választott fix önrész: 20.000 Ft, választott százalékos önrész: 10% 60.000 Ft-os kár esetén a fix önrész összege 20.000 Ft, a százalékos önrész összege pedig 6.000 Ft, tehát a fix összeget vonja le a biztosító, mivel az a magasabb. 240.000 Ft-os kár esetén a fix önrész összege 20.000 Ft, a százalékos önrész összege pedig 24.000 Ft, ez esetben a százalékos önrészt vonja le a biztosító, mivel az a magasabb.

3. Casco biztosítás esetében is érvényesíthető bónusz?

Ahogyan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében, a casco-nál is díjkedvezménnyel jutalmazzák a biztosítók a kármentesen vezetőket, malus besorolást azonban nem alkalmaznak. A bónusz fokozatok növekedése, valamint ezzel együtt a díjkedvezmény növekedése nem egységes a biztosítóknál, általában kármentes évenként 5%-os kedvezmény-növekedésre lehet számítani, de maximum 50%-ra. A legtöbb biztosító elfogadja a más biztosítónál megszerzett és az új szerződésre átvezethető bónusz fokozatot, az adott feltételek teljesítése mellett. Amennyiben korábban rendelkezett már casco biztosítással, az erről szóló casco bónusz igazolását mindenképpen juttassa el hozzánk a bónusz-fokozat érvényesítéséhez!

4. Milyen vagyonvédelmi berendezések megléte elengedhetetlen?

A biztosító társaságok meghatározzák, hogy milyen védelmi berendezések megléte kötelező a casco szerződés megkötéséhez. Ez függ a gépjármű típusától, gyártmányától és kategóriájától is. A szerződés internetes megkötése közben vizsgáljuk, hogy az autóba beépített vagyonvédelmi berendezés elegendő-e a casco biztosítás megkötéséhez. Egy középkategóriás személygépkocsi esetén általában elegendő egy gyári vagy utólag beépített immobiliser (indításgátló), vagy egy gyári vagy utólag beépített riasztó megléte.

5. Mi a különbség a kötelező és a casco között? Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás:

a károkozó biztosítója fizet a károsultnak. Casco biztosítás: a károsult biztosítója fizet káresemény esetén, amennyiben nem közlekedési balesetben, egy másik gépjármű által érte kár a járművet.

6. Milyen típusú casco biztosítások köthetőek? (teljeskörű stb.)

Valamennyi biztosítónál köthető teljes körű casco biztosítás, ezek általában elemi kár, töréskár, üvegkár, lopáskár kockázatokra nyújtanak fedezetet. Ezen felül egyes biztosítóknál kiegészítő biztosítások is köthetők pl.: poggyászbiztosítás, kölcsöngépjármű szolgáltatás, assistance, balesetbiztosítás, élet- és utasbiztosítás, kár- és jogvédelmi biztosítás, gépjármű segítségnyújtás, bónusz fokozat biztosítása, stb. Néhány biztosítónál van lehetőség rész-casco kötésére is, pl. csak lopás vagy csak törés casco is választható.

7. Ki kötheti meg az autó casco biztosítását?

Honlapunkon keresztül a gépjármű tulajdonosa vagy a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó kötheti meg a casco biztosítást.

8. Hogyan mondhatom fel hivatalosan jelenlegi casco szerződésemet?

A határozatlan időre kötött casco biztosítás felmondásának legkésőbb az évforduló előtti 30. napig írásban kell beérkeznie biztosítójához.

9. Lecserélhetem-e cascómat olcsóbbra, ha hitel van az autómon vagy lízingelt az autóm?

Természetesen igen. Sem a hitelező, sem pedig a lízingcég nem szabhatja meg Önnek, hogy melyik biztosítónál legyen megkötve a casco biztosítása. Casco szerződésének évfordulóján ugyanúgy van lehetősége biztosítót váltani, mint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén.

10. Mikortól él casco biztosításom, ha a Biztosítók.hu-nál kötök cascót?

A szerződés legkorábbi kockázatviselési kezdete a megkötés másnapjának 00:00 órája lehet.

11. Mit tegyek kár esetén?Kár esetén azonnal értesíteni kell a biztosítót

, kárbejelentő lapot kell kitölteni, majd a megadott formában és módon eljuttatni azt a biztosítóhoz. A kárbejelentő lap a legtöbb biztosító esetében a honlapon keresztül online is kitölthető és benyújtható.

12. Milyen adatok határozzák meg a díjat?

A díjat meghatározza például a díjfizetés üteme és módja; a kármentesség; a területi besorolás; a vezetők köre; a vállalt önrész mértéke; szolgáltatási események kizárása; partnerkedvezmény; pótdíjak; a gépjármű kora, típusa; stb.

13. Hogyan zajlik a szemle?

A kötéskor megadott időpontban és helyszínen felkeresi Önt a választott biztosító szakembere, aki felméri a gépjármű állapotát, valamint hiteles képeket készít arról. Amennyiben az ügyfél hibájából ez nem történik meg, a biztosító elutasíthatja az ajánlatot.

14. Miért érdemes a kgfb mellé casco-t is kötnöm?

A kötelező biztosítás a másoknak okozott károk megtérítését szolgálja a gépjármű üzemeltetése során, a casco biztosítás pedig a saját gépjárművünkben bekövetkezett káreseményekre térít. Rengeteg módon érhet minket kár: elkerülhetetlenek például a napjainkban egyre gyakoribb időjárás okozta károk; az olyan lopási események, amikor a gépjárművünkben kárt okozó tettes személyére nem derül fény; vagy például a szélvédő megrepedését okozó kavicsfelverődés.

Frissítés dátuma: 2021.07.02.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat