Mi az a biztosítási évforduló és hogyan kapcsolódik a biztosítóváltáshoz?

Sokat hallunk a biztosítási évfordulóról és tudjuk, hogy összefügg a biztosítóváltással, de egészen pontosan hogyan is működik ez az egész?

Mi az a biztosítási évforduló?

A biztosítási évforduló legtöbb esetben az a nap, amikor a biztosításunkat megkötöttük, tehát a kockázatviselés kezdetével egyezik meg. Vannak azonban olyan biztosítási módozatok, ahol eltér a biztosítási évforduló dátuma a szerződés kezdetétől, az évforduló a hónap első napján van. Előfordulhat például, hogy egy lakásbiztosítási szerződés kezdete július 19-e, de a biztosítási évforduló július 1-je. A szerződés felmondására ezt az időpontot figyelembe véve van lehetőség. Emellett az indexálásra, az új biztosítási lehetőségek igénybevételére és a biztosítóváltásra is ekkor van módunk.

Lényegében tehát ez a dátum - a díj befizetés határideje mellett - a legfontosabb a biztosításunkkal kapcsolatban, így ezt érdemes jól bevésni a naptárunkba.

Mit jelent az évfordulóra történő felmondás?

Évfordulós biztosítóváltásra évente egyszer van lehetőségünk, így ilyenkor érdemes alaposan átgondolni ezt a döntést. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében az, hogy erre az évi egy alkalomra mikor van lehetőségünk attól függ, hogy 2010 előtt, vagy után vásároltuk a gépjárművünket.

Ha 2010 előtt került sor a gépjármű megvásárlására, akkor az év végi biztosítási forduló vonatkozik ránk. Ennek lényege, hogy a biztosítási évforduló január 1., mivel azonban az évforduló előtt legalább 30 nappal jelezni kell jelenlegi biztosítónknál a biztosítóváltási szándékunkat, így ezt lényegében novemberben kell megtennünk.

Ezzel szemben abban az esetben, ha a vásárlásra 2010 után került sor, akkor az évforduló nem január 1. lesz, hanem az a dátum, amikor megkötöttük a biztosításunkat, azonban ebben az esetben is érvényes, hogy az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal van lehetőségünk az igény benyújtására.

Bár érdemes ezeket a dátumokat feljegyezni, a biztosító társaság mindkét esetben felhívja a figyelmünket erre, valamint a jövő évre esedékes biztosítási díjakról is ekkor tájékozódhatunk.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy több biztosító társaság a biztosítási évforduló dátumát az adott biztosítási időszak utolsó napjaként tünteti fel a biztosítási kötvényen, és az új biztosítás megkötésének szempontjából figyelnünk kell az egy napos eltérésekre is. Tehát például év végi biztosító váltás esetén a kockázatviselés kezdete január 1., a biztosítási évforduló dátuma pedig december 31.

Érdekmúlás esetén bármikor felmondható

Lényegében tehát évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy évfordulóra felmondjuk a biztosítási szerződést, ez alól kivételt képez, amikor a biztosítás érdekmúlás miatt szűnik meg. Ez lényegében az az eset, amikor például kötelező biztosítás esetén eladjuk a gépjárművünket, vagy elhunyt a szerződő, lakásbiztosításoknál pedig, ha eladjuk az ingatlant, és további érdekünk nem fűződik a biztosítás meglétéhez. Ebben az esetben lehetőség van a már befizetett biztosítási díjak időarányos visszaigénylésére.

Közös megegyezéssel történő megszüntetés

A biztosítási szerződések megszüntetésével kapcsolatban érdemes szót ejtenünk a közös megegyezéssel történő megszűnés lehetőségéről is. Ahogyan a kifejezés magába foglalja, ez a fajta megszüntetés mindkét szerződő fél közös megegyezésén alapul. A biztosító társaság csak rendkívül indokolt esetben engedélyezi a közös megegyezéssel való megszüntetést, erről mindig érdemes tájékozódni az adott biztosító társaságnál. A közös megegyezés történhet az évfordulótól eltérő dátumra is.

Mi kell a biztosítás felmondásához?

A legfontosabb dokumentum maga a felmondólevél, ehhez már az interneten számos mintát találunk.

Emellett az alábbiakra lesz szükség:

  • személyes adatok,
  • gépjármű adatai, 
  • felmondani kívánt szerződés száma,
  • és a kötvényszám. 
Frissítés dátuma: 2021.06.25.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat