Mi az a biztosítási évforduló és hogyan kapcsolódik a biztosítóváltáshoz?

Sokat hallunk a biztosítási évfordulóról és tudjuk, hogy összefügg a biztosítóváltással, de egészen pontosan hogyan is működik ez az egész?

Mi az a biztosítási évforduló?

A biztosítási évforduló a legtöbb esetben az a nap, ami - ha hagynánk simán lejárni a biztosításunkat - a biztosításunk utolsó napja lenne. Ebből adódóan a következő biztosítást nem erre a napra, hanem a közvetlen utána következőre kell kötni (hiszen nem is lenne értelme annak, hogy egyetlen napig két biztosításunk legyen). Azaz, ha az év utolsó napján, december 31-én van a biztosítási évfordulónk, akkor a következő év január 1-je lesz pl. az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk kezdőnapja, így erre a napra kell kötni a szerződést is.

Jó tudni, hogy vannak azonban olyan biztosítási módozatok, ahol a biztosítási évforduló dátuma nem az új szerződés kezdete előtti nap - ilyenkor a hónap első napjára esik az új szerződés kezdete. Előfordulhat például, hogy egy lakásbiztosítási szerződés kezdete július 19-e, de a megújításának napja július 1-je. A szerződés felmondására ezt az időpontot figyelembe véve van lehetőség. Emellett az indexálásra, az új biztosítási lehetőségek igénybevételére és a biztosítóváltásra is ekkor van módunk.

Lényegében tehát a biztosítási évforduló - a díj befizetés határideje mellett - a legfontosabb a biztosításunkkal kapcsolatban, így ezt érdemes jól bevésni a naptárunkba.

Mit jelent az évfordulóra történő felmondás?

Évfordulós biztosítóváltásra évente egyszer van lehetőségünk, így ilyenkor érdemes alaposan átgondolni ezt a döntést. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében az, hogy erre az évi egy alkalomra mikor van lehetőségünk attól függ, hogy 2010 előtt, vagy után vásároltuk a gépjárművünket.

KGFB 2010 előtt vett autó esetén

Ha 2010 előtt került sor a gépjármű megvásárlására, akkor az év végi biztosítási forduló vonatkozik ránk. Ennek lényege, hogy a biztosítási évforduló december 31-e, az új szerződés kezdete pedig január 1-je.

Mivel azonban az évforduló előtt legalább 30 nappal jelezni kell a jelenlegi biztosítónknál a biztosítóváltási szándékunkat, így ezt lényegében novemberben kell megtennünk.

KGFB 2010 után vett autó esetén

Abban az esetben viszont, ha a gépkocsi vásárlására 2010 után került sor, akkor az évforduló nem december 31-e lesz, hanem a biztosítási kötvényünkön szereplő dátum hónapja és napja, mínusz egy nap; a következő szerződés kezdőnapja pedig a jelenlegi kötvényen szereplő hónap és nap lehet - de ebben az esetben is érvényes, hogy kizárólag az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal benyújtott igény esetén van lehetőségünk másik biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni.

Bár érdemes ezeket a dátumokat feljegyezni, a biztosító társaság mindkét esetben felhívja a figyelmünket a közelgő biztosítási évfordulóra, valamint a jövő évre esedékes biztosítási díjakról is ekkor tájékozódhatunk.

Érdekmúlás esetén bármikor felmondható

Lényegében tehát évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy évfordulóra felmondjuk a biztosítási szerződést, ez alól kivételt képez, amikor a biztosítás érdekmúlás miatt szűnik meg. Ez lényegében az az eset, amikor például kötelező biztosítás esetén eladjuk a gépjárművünket, vagy elhunyt a szerződő, lakásbiztosításoknál pedig, ha eladjuk az ingatlant, és további érdekünk nem fűződik a biztosítás meglétéhez. Ebben az esetben lehetőség van a már befizetett biztosítási díjak időarányos visszaigénylésére.

Közös megegyezéssel történő megszüntetés

A biztosítási szerződések megszüntetésével kapcsolatban érdemes szót ejtenünk a közös megegyezéssel történő megszűnés lehetőségéről is. Értelemszerűen ez a fajta megszüntetés mindkét szerződő fél egyetértésén alapul. A biztosító társaságok csak rendkívül indokolt esetben engedélyezik a közös megegyezéssel való megszüntetést, erről mindig érdemes tájékozódni az adott biztosító társaságnál. A közös megegyezés történhet az évfordulótól eltérő dátummal is.

Mi kell a biztosítás felmondásához?

A legfontosabb dokumentum maga a felmondólevél, ehhez már az interneten számos mintát találunk.

Emellett az alábbiakra lesz szükség:

  • személyes adatok,
  • gépjármű adatai, 
  • felmondani kívánt szerződés száma,
  • és a felmondani kívánt biztosítás kötvényszáma. 
Frissítés dátuma: 2022.08.09.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat