Gyakori kérdések - Kötelező biztosítás

Gyakran ismételt kérdések a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás témaköréből. Kattintson a kérdésre, hogy megkapja a választ. Nem találta meg, amit keresett, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

1. Mi a biztosítási alkusz?

A biztosítási alkusz közvetítő szerepet tölt be az ügyfél és a biztosítótársaság között. Kapcsolatban áll a biztosítókkal, és közvetíti azok termékeit. Segíti az ügyfelet abban, hogy biztosításának megkötését minél hatékonyabban, gyorsabban és kényelmesebben tudja intézni.

2. Miért járok jobban, ha online váltok biztosítót?

Időt és pénzt takaríthat meg, hiszen cégünk minden ügyintézést átvállal Ön helyett. Honlapunkon keresztül néhány perc alatt elvégezhető egy díjszámítás és a szerződés megkötése. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében a piacon elérhető összes biztosító ajánlata közül válogathat.

3. Hogyan tudok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésének egyik legegyszerűbb módja, ha online alkuszon keresztül kezdeményezi szerződésének megkötését. A www.biztositok.hu oldalon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjszámításra kattintva meg kell adnia a díjszámításhoz szükséges adatokat, kiválasztania az Önnek legmegfelelőbb biztosító ajánlatát. Elektronikus ügyintézéssel még gyorsabbá vált az ügyintézési folyamat.

4. Honnan tudhatom meg, hogy mikor van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításom évfordulója?

 
A szerződés évfordulója fel van tüntetve a kötvényen, melyet a biztosítás megkötése után küldött ki a jelenlegi biztosítója, valamint feltüntetik az ún. index levélben is, amelyről tájékoztatják a következő biztosítási időszakra esedékes díjáról. Amennyiben egyik dokumentum sem áll rendelkezésére, azt javasoljuk, hogy érdeklődje meg a pontos évforduló dátumot biztosítója ügyfélszolgálatán.

5. Meddig mondhatom fel a szerződésem évfordulós váltás esetén?

Meglévő biztosítása felmondásának legkésőbb az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie biztosítójához. Amennyiben cégünkön keresztül köti meg biztosítását,  legkésőbb az évforduló előtti 35. napig meg kell kötnie szerződését, és vagy elektronikus, vagy saját kezűleg aláírt alkuszi megbízással kell rendelkeznie nálunk, hogy garantáltan tudjuk intézni Ön helyett jelenlegi biztosításának felmondását. A határidőkkel kapcsolatos részletes tájékoztatásért kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat!

6. Mi a teendőm a gépjármű vásárlásakor?

A 2009. évi LXII. törvény értelmében az új tulajdonosnak/üzembentartónak az adás-vétel napjától rendelkeznie kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A biztosítási szerződést a gépjármű hivatalos átíratása előtt meg kell kötni, csak meglévő kötelező biztosítással történhet meg az átíratás. A biztosítás megkötéséhez szükség van a gépjármű adataira, valamint a tulajdonos, adott esetben az üzembentartó adataira.

7. Mi a teendőm a gépjármű eladásakor?

Gépjármű eladásakor be kell mutatni a biztosítónak a tulajdonjogot átruházó (adásvételi) szerződést. Amennyiben cégünkön keresztül kötötte kötelező biztosítását, az adás-vételi szerződést hozzánk is eljuttathatja, és segítséget nyújtunk a biztosítás töröltetésében, valamint az időarányosan visszajáró díjrész igénylésében.

8. Hogyan értesülök arról, hogy beérkezett az aláírt alkuszi megbízásom?

Az aláírt alkuszi megbízás feldolgozásakor cégünk egy e-mailt küld az Ön által megadott e-mail címre, melyben tájékoztatjuk az alkuszi megbízás elfogadásáról. Amennyiben az alkuszi megbízást elektronikus úton küldi vissza hozzánk, és a beküldést követő munkanapon nem kapja meg visszaigazoló e-mailünket, kérjük, érdeklődjön az info@biztositok.hu e-mail címen vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon! Az alkuszi megbízások feldolgozása csak munkanapokon, ügyfélszolgálati időben történik meg. Elektonrikus alkuszi megbízás esetén nincs szükség a megbízás kinyomtatására, aláírására, és elfogadására, erről minden esetben értesítjük Önt.

9. Honnan tudhatom meg, hogy mi a jelenlegi bónuszom?

 
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén biztosítási évfordulója előtt 50 nappal biztosítója köteles kiküldeni Önnek egy úgynevezett index levelet, amelyben tájékoztatja a következő évre (biztosítási időszakra) esedékes biztosítási díjáról, valamint a bónusz besorolásáról is. Amennyiben ezt a levelet nem kapja meg időben, bónuszáról tájékozódhat biztosítója ügyfélszolgálatán is.

10. Mi a nemzetközi zöldkártya?

A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára, hogy a meglátogatott országban igazolni tudják a kötelező gépjármű-biztosítás meglétét. Ez a dokumentum nem azonos a gépjármű környezetvédelmi zöldkártyájával!

11. Mi a teendőm káresemény bekövetkeztekor?

A károsult a káreseményt 30 napon belül köteles bejelenteni a biztosítónak. A biztosított köteles a káreseményt - a kárrendezéshez szükséges adatok megadásával és a lényeges körülmények leírásával, valamint a káreseménnyel kapcsolatos hatósági (rendőrségi) eljárást lefolytató szerv megjelölésével - 5 munkanapon belül a biztosítójánál írásban bejelenteni.

12. Milyen gépjárműre kell KGFB-t kötni?

Beépített erőgép hajtotta járműveknek szükséges a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, illetve még a továbbiaknak: pótkocsi, félpótkocsi, mezőgazdasági vontató, négykerekű segédmotoros kerékpár, lassú jármű, munkagép, segédmotoros kerékpár.

13. Online KGFB-kötésnél milyen kedvezmények vehetők igénybe?

Vannak általános kedvezmények, melyek szinte minden biztosítónál igénybe vehetőek. Ilyen pl. a gyermekkedvezmény, vagy a gépjármű futásteljesítményének megadása. Vannak egyénileg meghirdetett kedvezmények is, melyek csak egy-egy biztosítónál jelölhetők be például lakásbiztosításra vonatkozóan, vagy polgárőr kedvezmény.

14. Mi a KGFB területi hatálya?

Az Európai Gazdasági Térség és Svájc területe, és a nemzetközi zöldkártya rendszeren belül azok az országok, amiknek a nemzetközi irodájával a magyar Nemzeti Iroda megállapodást kötött.

15. A KGFB váltási időszak mettől-meddig tart?

Minden esetben a megjelölt évforduló dátumától számított 60. naptól van lehetőség megkezdeni a váltási folyamatot. Amennyiben szeretné ezt elindítani a szerződő, abban az esetben az évforduló dátumától számított 30. napig be kell érkeznie a felmondásnak a biztosítója részére.

16. Mi a teendő, ha nem lett befizetve a KGFB, és megszűnt a biztosítás?

Ha a díj meg nem fizetése miatt szűnik meg a szerződés, akkor minél hamarabb újra kell kötni a biztosítást, mert a díjjal nem rendezett napokra fedezetlenségi díjat számolnak fel. Évfordulón belül csak ugyanahhoz a biztosítóhoz köthetünk vissza, de ha már elmúlt az évforduló, akkor bármelyik biztosítónál megköthető a szerződés.

17. Mire kell ügyelni a KGFB online megkötésekor új autó, illetve használt autó esetén?

Az adásvétel napjától kell kötelező biztosítással rendelkeznünk. Amennyiben külföldről kerül behozásra az autó, vagy egy teljesen új, 0 km-es gépjárműről van szó, akkor a forgalomba helyezés napjától kell biztosításkötést kezdeményeznünk.

18. Milyen időtartamra lehet kötni a KGFB-t?

Oldalunkon keresztül csak határozatlan időtartamú szerződés köthető, mely évfordulóra felmondható.

19. A KGFB mellé kötött kiegészítő biztosítást fel lehet-e külön mondani?

Igen, de csak a biztosítási évfordulókor.

20. Mi a teendő, ha nem ismert a károkozó KGFB-je?

Ha nem beazonosítható a károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása, a MABISZ számára kell írni. A levélben fel kell sorolni a baleset helyét és idejét; a károkozó gépjármű rendszámát, honosságát, típusát, tulajdonosának nevét, továbbá a károsult gépjármű rendszámát.

21. Hogyan lehet határidőn túl lemondani a KGFB-t?

Ebben az esetben kérelmezni kell a biztosító felé a közös megegyezéssel való megszüntetést. Ezt elbírálják az illetékesek, amelyről értesítést küldenek a szerződődnek. Ha ezt nem teszi meg, a biztosítás érvényben marad.

22. Ha év közben kötök KGFB-t, az évforuldó minden évben az évközbeni dátum lesz, vagy módosulni fog január 1-re?

A 2010 január 1-től vásárolt gépjárművek esetében az évforduló dátuma már nem módosul január 1-re. Megmarad az a dátum, amikor a megvásárolt gépjárműre megkötötte a biztosítást.

23. A KGFB-t át lehet-e vinni másik autóra?

A kötelező biztosítás nem vihető át másik autóra. Csere esetén a régi gépjármű szerződése megszűnik érdekmúlás okkal. Az újonnan vásárolt autóra pedig az adásvétel napjától új biztosítást kell kötni.

24. Mitől függ a KGFB díja?

A KGFB díját a szerződő és a gépjármű adatai befolyásolják. Ezen kívül még bejelölhetőek különböző kedvezmények, melyek miatt kedvezőbb lesz biztosításunk dja.

25. Vásárolhatok-e KGFB nélküli autót?

Az új tulajdonosnak minden esetben az adásvételtől kell kötelező biztosítással rendelkezni. Így előfordulhat, hogy valaki olyan gépjárművet vásárol, melyen már megszűnt a biztosítás.

26. A KGFB-hoz milyen adó kapcsolódhat?

A biztosítási adó összege minden esetben be van építve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának összegébe.

27. Biztosító váltásnál megmarad-e a Bónusz besorolás?

Biztosító váltás esetén a bónusz nem veszik el. Egy központi rendszerbe kerülnek feltöltésre a biztosítás adatai és kötvényszám alapján ellenőrzik le a szerződő által megadott bónuszt. Ehhez a rendszerhez minden biztosító hozzáfér.

28. Hogyan tudok online biztosítást kötni?

Éljen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kalkulátor nyújtotta kényelemmel! Oldalunkon megadhatja a szerződő és a gépjármű adatait, az igénybe vehető kedvezmények bejelölése után pedig átnézheti a biztosítók ajánlatait. A biztosító kiválasztása után még meg kell adni azokat az adatokat, melyek a kalkulációhoz nem szükségesek, de a kezdeményezés rögzítéséhez igen. Minden esetben kiküldésre kerül rögzítés után a visszaigazoló email, mely az összes megadott választ tartalmazza.

29. Online biztosító váltás után hogyan és mikor kell először fizetni?

A biztosítók minden esetben a kockázatviselési kezdettől várják a biztosítás díját. Az esedékességtől számítva 60 napon belül kell beérkeznie az összegnek.

30. Az online megkötött biztosítást mivel lehet igazolni?

Online kötött biztosítások esetén az alkusz cég biztosítási ajánlatot küld ki az ügyfél által megadott elektronikus elérhetőségre. Ezzel a dokumentummal igazolhatja a megkötés érvényességét, mely néhány biztosítónál megegyezhet magával a kötvénnyel. Egyéb esetben a biztosító 1-2 héten belül megküldi magát a biztosítási kötvényt is.

31. Mikor kapom meg a kötvényt?

A biztosítók általában a kötéstől számított 1-2 héten belül kiküldik a kötvényt az ügyfél részére.

32. Elfelejtett jelszó esetén mi a teendő?

Oldalunkon van lehetősége új jelszót kérni az elfelejtett jelszó linkre kattintva. A megadott címre kiküldésre kerül egy link, melyre kattintva beírható az új, későbbiekben használni kívánt jelszó.

33. Káreseménykor mi a teendő?

Káresemény esetén minden esetben ki szükséges tölteni a kárbejelentő lapot. Ezen szerepelnek a felek személyes adatai, biztosítás kötvényszáma és a baleset pontos leírása. A dokumentumot el kell juttatni a károkozó biztosítója részére a törvényi előírásoknak megfelelő határidőben.

34. Milyen iratokra van szükség gépjármű átíratásához?

Az adásvételtől számított 15 napon belül át kell íratnunk vásárolt gépjárművünket a kormányablaknál. Mindenképpen legyenek nálunk a személyes okmányaink, az adásvételi szerződés és a kötelező biztosítás megkötésének igazolása.

35. Milyen díjakkal kell számolni egy online megkötött biztosítás esetén?

Oldalunkon keresztül rögzített kezdeményezések esetén csak a kötelező biztosítás díját kell rendezni a választott biztosító részére. Külön költség nem kerül felszámolásra. Szolgáltatásunk díjmentes.

36. Több kártérítést kapok-e szakértő bevonásakor?

Kártérítés esetén a biztosító felkér egy kárszakértőt a kár mértékének felbecsülésére. Ezután ajánlatot tesznek az ő jelzése alapján. Ezt a károsult ha elfogadja azonnal kifizetésre kerül az összeg. Ha elutasítja az ajánlatot, önköltségen kell megcsináltatni a gépjárművet és számlák alapján kérni a kártérítési összeget.

37. A biztosító milyen szakértőket alkalmaz?

A következő szakértők állnak a biztosítók rendelkezésére: ügyvéd, biztosítási szakjogász; igazságügyi orvos-, mérnök-, gépjármű- és könyvszakértő, illetve közlekedési szakértő és biztosítási szaktanácsadó.

38. Gépjármű vásárlásakor, illetve eladásakor mi a teendő?

A gépjármű megvétele után az első dolga a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése legyen. Ha vétel előtt nem tette volna meg, végeztessen eredetiség vizsgálatot. A vételt követő 15 napon belül menjen el az okmányirodába, hogy átírathassa a gépjárművet (itt be kell fizetnie az új törzskönyv és forgalmikönyv díját, plusz a vagyonszerzési illetéket). Az eladónak csak annyi a dolga, hogy a gépjármű tulajdoni lap másolatát be kell nyújtania az eladást követő 8 napon belül a kormányablaknál. Illetve a dokumentummal kérnie kell a törlést a biztosítójánál is.

39. Mi a teendő a szerződő halála esetén?

A szerződő halála esetén nem szűnik meg automatikusan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. A hagyatéki végzés lezárásáig díjjal kell rendeznie azt a vélhető örökösnek. A jogerőre emelkedés után pedig 30 napja van megkötni a kötelező biztosítását, az elhunyt nevéről pedig töröltetni kell. Célszerű az új kötés dátumával kérni a törlést, így elkerülendő a fedezetlenségi díj felszámolását.

40. Biztosítás felmondása után vissza lehet-e menni az adott biztosítóhoz?

Évfordulós felmondás esetén a szerződő visszakötheti biztosítását ugyanahhoz a biztosítóhoz, erre van lehetőség. Viszont amennyiben szerződésünket maga a biztosító bontja évfordulóra, nem célszerű, hiszen ilyen esetben elutasításra kerülhet az új kötés vagy pótdíjat számolnak fel rá.

41. Mi a zöldkártya, és mikor van rá szükség?

A zöldkártya a magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazolására szolgál. Akkor van rá szükség, ha külföldön ér minket baleset. Ha nincs zöldkártya nálunk, az alábbi országok határát csak külön biztosítás megkötése után léphetjük át gépjárművünkkel: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Irán, Izrael, Marokkó, Moldova, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna. A zöld kártyát a biztosító csak a díjjal rendezett napokra állítja ki.

42. Ha meglévő gépjármű mellé ugyanazon gépjármű kategóriában vásárolok másikat, mi történik a bónusz besorolással?

A bónusz besorolás ugyan személyhez kötődik, viszont új autó vásárlásakor a második gépjármű A00 kategóriába kerül, párhuzamos üzemeltetés megjelölése miatt. Ha a kedvezőbb bónusz besorolású autótól megválik a tulajdonos, és azonos a két gépjármű kategóriája, átvihető a bónusz besorolás a második autóra.

43. Hogyan, és mitől függően változik a bónusz besorolás?

A biztosítók díjkedvezménnyel jutalmazzák a balesetmentes vezetést (bónusz), és csökkentéssel büntetik a káreseményeket (malusz). Amennyiben megvolt az adott biztosítási időszakban a minimum 9 hónapnyi folyamatos biztosítás, és ezidő alatt nem történt kárkifizetés, akkor emelkedik egy fokozatot. Ha kárkifizetés történik, a törvényi előírásoknak megfelelően a gépjárműkategóriát figyelembe véve sorolják vissza a bónuszt.

44. Milyen esetekben lehet átvezetni a bónuszt?

Bónusz fokozatot egy adott szerződő azonos gépjárműkategóriába sorolt gépjárművére vihet át azután, hogy a gépjárműve eladásra került vagy az üzembentartói jogát átruházta másra. Ebben az esetben érdekmúlás okkal megszüntethető a szerződése és a már megszerzett bónusz fokozat átvezettethető.

45. Hogyan lehet biztosítótársaságot váltani?

Biztosítót csak évfordulóra lehet váltani. Minden esetben az évforduló előtti 60. naptól lehet megkezdeni a kalkulációt és a 30. napig kell felmondani, ahhoz hogy létre is jöhessen.

46. Nem magyar szabvány szerinti rendszámú járműre lehet-e biztosítást kötni?

A biztositok.hu-n keresztül nem köthető nem szabvány szerinti rendszámú gépjárműre kötelező biztosítás. Ha küldröl behozott gépjárműről van szó, megjelölheti, hogy nem lett még forgalomba helyezve Magyarországon, így nem kérünk erre vonatkozó adatokat. Egyedi rendszám esetén közevetlenül a biztosítóhoz javasolt fordulni.

47. Hogyan és meddig lehet visszalépni az online kötött biztosítástól?

A távértékesítési törvény értelmében a kezdeményezés napjától számított 14 napon belül van lehetősége elállni az online kötött KGFB szerződéstől. Ehhez elállási nyilaktozatot kell eljuttatni a megjelölt biztosító részére.

48. Mi jelent a totálkár, és mi történik a totálkáros járművel?

Gazdasági totálkár esetén az autónak olyan rossz az állapota, hogy a helyrehozása többe kerülne, mint amennyit maga a jármű ér. Műszaki totálkár esetén olyan műszaki része sérült az autónak, ami miatt még javítás esetén sem lenne lehetséges a biztonságos közlekedés az adott gépjárművel. Autóbontó veheti át a totálkáros autót, illetve meg is javíttathatja a tulajdonos - ebben az esetben viszont kizárólag őt terheli a javíttatás költsége! Ha semmi remény arra, hogy valaha használható autót lehessen varázsolni a gépjárműből, akkor a tulajdonosnak a bontóba való leadás után a kormányablaknál kérni kell a jármű véglelges kivonatását a forgalomból.

49. Totálkár esetén milyen kártérítésre lehet számítani?

Totálkár esetén is csak a károsult részére teljesítenek. Alapesetben a biztosító kikalkulálja a roncsautó baleset előtti forgalmi értékét, majd ebből az értékből kivonja a roncsautó piaci értékét. Az így kapott különbözetet ítéli meg az autó tulajdonosának.

50. Mi a különbség a kizárás, a mentesülés és az elévülés között?

Kizárás alatt azokat az okokat értjük, amik előfordulása során sosem fizet a biztosító (pl. természetes elhasználódás). Mentesülés esetén - az alapesetben térítendő kárnál- olyan körülmény merül fel, ami miatt nem fizet a biztosító (pl. gondatlanság). Elévülés esetén pedig nem jelentkezik kárigényével időben a károsult, így érvényét veszti az igénye.

51. A MABISZ kártalanítási számla milyen esetekben fizet a biztosító helyett?

1. Ha a kárt olyan gépjárművel okozták, amin nincs biztosítás. 2. A kárt ismeretlen jármű okozta. 3. Ha vitatott, hogy kinek kell fizetni a vétlen károsult részére, amennyiben a vita a károsult és a biztosító közt, illetve két biztosító közt áll fenn.

52. Mi a kártörténeti igazolás?

Kártörténeti igazolást a megszűnt szerződések esetében állítanak ki a biztosítók, mely tartalmazza a megszűnt szerződés adatait.

53. Mi a teendő, ha gépjárművel külföldre utazok?

Érdemes megfontolni az alábbi biztosítások kötését: CASCO, utasbiztosítás, gépjármű asszisztencia szolgáltatás - utóbbi üzemzavar esetén lehet nagy segítség. A biztosító által kiállított zöld kártya mindenképpen legyen a gépjárműben.

54. Mi az alkuszi megbízás?

Az alkuszi megbízás egy felhatalmazó dokumentum, melyet az ügyfél vagy saját kezű aláírásával lát el, vagy elektronikus aláírás kerül rá. Az alkusz ezen dokumentum alapján járhat el a biztosítóknál a biztosítás ügyekkel kapcsolatban.

55. Mi a teendő, ha ellopták a gépjárművet?

Ha ellopták a gépjárművet, rendőrségi nyomozás veszi kezdetét. Miután ez lezárult, kézhez kapja a tulajdonos a rendőrségi nyomozást lezáró határozatot, aminek birtokában ki tudja a forgalomból vonatni az eltulajdonított gépjárművet. A határozat kézhezvételéig a kötelező biztosítás díját rendezni kell. A forgalomból való kivonás után téríti meg a kárt a biztosító, amennyiben rendelkezett CASCO szerződéssel.

56. Mi a türelmi idő, és mi történik, ha letelik?

A türelmi idő az az időszak, ameddig a biztosító várja az ügyféltől a díj befizetését. Amennyiben az 60 napon belül nem kerül rendezésre, megszűnik a szerződés a díj meg nem fizetése miatt. Ezután csak ezzel az okkal lehet újrakötni a szerződést a törvényi előírásoknak megfelelően.

57. Mi a fedezetlenségi díj?

A MABISZ a Kártalanítási Számla kezelője - ide kell utalnia a biztosítónak a fedezetlenségi díjat, ami a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélküli időszak kockázatvállalási időszakára jutó díjtétel. A fedezetlenségi díjat előre meghatározott paraméterek alapján számolják ki, az adott gépjárműre, és a biztosító a szerződőtől kéri be az összeget a kötelező biztosítás díjával egyidőben.

58. Lehet-e fedezetlenségi díjjal terhelt autót hivatalos autóbontóban bontatni?

Le lehet adni a gépjárművet bontóba abban az esetben is, ha fedezetlenségi díjat várnak az új szerződésre vonatkozóan.

59. Forgalomból kivont gépjárműre kell-e fedezetlenségi díjat fizetni?

Addig, amíg a gépjármű ideiglenesen ki van vonatva a forgalomból szünetel a szerződés, tehát fedezetlenségi díjat sem számolnak fel. Ha ez mégis megtörténnek, az okmányiroda által kiállított igazolással lehet kérni ennek a törlését.

60. Mikor válok jogosulttá együttkötési kedvezményre?

Együttkötési kedvezmény abban az esetben vehető igénybe, ha a biztosító hirdet meg erre vonatkozóan lehetőséget. Általában a kötelező biztosítással együtt, vagy a kötés előtt meghatározott napig kell kötnie egy CASCO-t, lakásbiztosítást vagy életbiztosítást. A kedvezmények biztosítónként eltérőek.

61. Lehet-e évközben díjfizetési módot változtatni?

Adott biztosítási időszakon belül módosításra nincs lehetőség. Díjfizetési ütemezését évfordulóval módosíttathatja.

62. Hogyan lehet évfordulóra felmondani a szerződést?

Biztosítások esetében az évforduló előtt 30 nappal meg kell érkezzen a felmondó nyilatkozat az aktuális biztosítóhoz. A levélnek minden esetben tartalmaznia kell a következőket: szerződő neve, lakcíme; a szerződés kötvényszáma; a gépjármű rendszáma; a felmondás dátuma, mely azonos a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződés évfordulójával.

63. Jármű forgalomból való kivonásakor mi a teendő?

Végleges forgalomból való kivonás esetén a közlekedési igazgatási hatósághoz kell kérelmet benyújtani, a következőkkel együtt: bontási átvételi igazolás, forgalmi engedély, törzskönyv, jármű hatósági jelzése (rendszámtábla, azonosítási tábla). Ha csak ideiglenesen szeretné kivonatni, 2 hónaptól 1 év időtartamra van lehetősége. A kormányablaknál kell igényét bejelenteni és a díját megfizetni. Ezután a szüneteltetés tényét jelezni kell a biztosító felé is.

64. Milyen esetekben szűnik meg a biztosítás?

Minden biztosítás megszűnik díjnemfizetés esetén. Továbbá a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás akkor is megszűnik, ha a gépjármű gazdát cserél, vagy véglegesen kivonják a forgalomból. Ha csak biztosító váltás miatt szeretnénk megszüntetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződést, azt a felmondási határidőn belül egy felmondó nyilatkozat segítségével tehetjük meg, míg a felmondási határidőn túl csupán közös megegyezéssel szüntethető meg a szerződés. Ezt kérvényezni kell a biztosítónál és ott az illetékesek fogják elbírálni. Illetve évfordulóra a biztosítónak is van lehetősége felmondani a szerződéseket a törvényi előírásoknak megfelelően.

65. Mit jelent a kár megtérítésének és a bónusz-besorolás megtartásának a lehetősége?

Károkozás esetén a szerződőnek lehetősége van a kár összegét visszafizetni a biztosító részére. Ha ezzel a lehetőséggel él, a bónuszt nem sorolják vissza, viszont a károkozói pótdíjat így is fel fogják számolni. Ha nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel a szerződő, akkor a bónusz visszasorolásra kerül az évfordulóval.

66. Külföldi károkozó esetén mi a teendő?

Baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt. Az EU területén egységes baleseti bejelentő nyomtatványt kell mindenképp kitölteni. Ha a baleset Magyarországon történt, a MABISZ-tól tudhatja meg a küldöldi biztosító társaság hazai levelezőpartnerének elérhetőségét. Ha külföldön, de az EU-n belül baleseteztünk, választhatunk, melyik ország jogrendje szerint történjen az eljárás. Ha viszont a másik gépjármű nem EU-tagállamhoz tartozik, akkor az adott ország szerinti elérhetőséget kell megtalálnia a nem EU-tagállambeli biztosítóhoz, és a káreseményt a balesetnek megfelelő ország nyelvén és jogrendjét követve kell bejelentenie.

67. Ha az új biztosítást biztosítási alkuszon keresztül kötöm meg, kinek kell a régi biztosítást felmondania?

A biztositok.hu intézi a felmondást a szerződő nevében, amennyiben a szerződéskötés-kezdeményezés határidőben történik rögzítésre, tehát még felmondható és az alkuszi megbízás is megadásra kerül.

68. Mi a teendő, ha nem saját tulajdonú (kölcsönkapott) gépjárművel karambolozok?

Ha nem az vezeti a gépjárművet akinek a nevére a kötelező biztosítás szól és így történik a károkozás, abban az esetben is a szerződő kötelező biztosítására térítenek. A kárt jelenteni kell a törvényi előírásoknak megfelelően a biztosító részére.

69. KGFB váltása esetén mikortól él az új szerződés??

Évfordulós váltás esetében is meg kell adni az igényelt kockázatviselési kezdetet. Ez ilyenkor mindenkinek fix, a jelenlegi szerződésének kockázatviselési kezdete. Attól az időponttól indul a szerződés. Pl.: jan 1-es szerződéseknél 12.31 az utolsó nap és jan 1-el indul az új szerződés évfordulós váltás esetében.

Frissítés dátuma: 2024.01.12.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat