Hasznos információk kárbejelentéssel kapcsolatban

A lakásbiztosítást sokan tekintik kidobott pénznek, mindaddig míg a kár be nem következik, az elmúlt hónapok hatalmas viharai miatt azonban sajnos ezt sokan megtapasztalták.

Kárbejelentés módjai

Egy biztosítás megkötésekor mindkét fél számos kötelezettséget vállal. Az egyik ilyen a kárbejelentési kötelezettség.

Ennek lényege, hogy a biztosított a szerződésben meghatározott határidőn belül köteles értesíteni a biztosítót a bekövetkezett kárról. Ennek elmulasztása esetén a biztosító mentesülhet a kártérítés kifizetése alól.

Emiatt fontos, hogy a kárbejelentést a lehető leggyorsabban megtegyük, erre többféle módon is lehetőségünk van.

  • Online kárbejelentés: A legtöbb biztosító esetében már van erre lehetőség, ebben az esetben pedig érdemes ezt választani. Egyrészt így tudjuk a lehető leggyorsabban jelezni a biztosító felé az eseményeket, másrészt pedig számunkra is ez a legkényelmesebb megoldás.
  • Telefonos bejelentés: Abban az esetben, ha a biztosítónál nincs lehetőség online kárbejelentésre, vagy esetleg nem rendelkezik internetkapcsolattal, akkor a telefonos bejelentés a másik gyors lehetőség.
  • Személyes ügyfélszolgálat: Bár az előző két megoldáshoz képest ez esetben a kárbejelentés és a káresemény között több idő telik el, és a procedúra is több időt vesz el az életünkből, sokan egy ilyen helyzetben mégiscsak ragaszkodnak a személyes találkozóhoz, bízva abban, hogy így hamarabb jutnak információhoz.
  • Postai úton történő kárbejelentés: Természetesen, ha valaki sem internetkapcsolattal, sem telefonnal nem rendelkezik és nincs módja személyesen sem felkeresni a biztosítótársaság ügyfélszolgálatát, akkor igényelheti, hogy postai úton juttassanak el a számára egy kárbejelentő-űrlapot, majd a kitöltés után szintén postai úton vissza tudja juttatni a biztosító számára.

Kárbejelentéshez szükséges dokumentumok

Bármelyik bejelentési módot is választja a biztosítónak szüksége lesz néhány információra a kártérítés megállapításához és kifizetéséhez. A szükséges dokumentumok listáját természetesen mindegyik bejelentési mód esetén közlik, de a gördülékenység érdekében érdemes ezekkel már előzetesen tisztában lenni.

  • Fotók: Az otthonunkban keletkezett károkról fényképeket kell készíteni, hogy a biztosító felmérhesse a keletkezett kárt. Figyeljen arra, hogy a fotók a lehető legjobb minőségben készüljenek, hogy a kár valóban kivehető legyen.
  • Rendőrségi jegyzőkönyv: Abban az esetben, ha a kárt nem valamilyen elemi csapás okozta, hanem idegenkezűség, akkor a biztosítónak szüksége lesz a rendőrségi jegyzőkönyv fénymásolt vagy szkennelt változatára.
  • Kötvényszám: Ahhoz, hogy a biztosító tudja, melyik biztosítási szerződés tartozik Önhöz szükség lesz a biztosítás kötvényszámára, ezt a szerződésen könnyedén megtalálja.
  • Káresemény helye és ideje: Szükség lesz a biztosított ingatlan pontos helyére is, valamint arra, hogy pontosan mikor következett be a káresemény.
  •  Becsült kárösszeg: Természetesen nem várható el, hogy egy ingatlan tulajdonosa pontosan fel tudja becsülni az ingatlanban keletkezett összes kár összegét, de egy közelítő, becsült összeg megadására mindenképp szükség lesz.
  • Számlaszám: A biztosító számára még egy számlaszámot is szükséges a bejelentéskor megadni, ugyanis erre fogják a kártérítés összegét utalni, így minden esetben alaposan ellenőrizzük le, hogy valóban megfelelő számlaszámot adtunk-e meg, ugyanis elég, ha csak egyetlen számot félreírtunk és már más számláján landol a minket illető pénz, ezért pedig a biztosító - érhető módon - nem vállal felelősséget.
  • Elérhetőségi adatok: Végezetül pedig az egyik legtriviálisabb, mégis legfontosabb, az elérhetőségek megadása. Ez esetben is rendkívül figyeljünk az adatok helyes kitöltésére.
Frissítés dátuma: 2020.07.08.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat