Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Külföldön balesetezett? Jó, ha néhány dologgal tisztában van

Balesetezni itthon sem kellemes, a helyzet azonban még frusztrálóbb, ha külföldön ér minket a szerencsétlenség. Cikkünkben megmutatjuk, mit érdemes tudnia, ha ilyen helyzetbe kerül.

A legfontosabb: Mi a helyzet a biztosítással?

KGFB biztosítással minden gépjárműnek rendelkeznie kell - ez fedezi a másoknak okozott károkat -, az itthon kötött kötelező biztosításunk azonban szerencsére az Európai Unió minden tagállamában érvényes.

A Casco esetében ennél kicsit összetettebb a helyzet, erről részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashat.

Mit tegyen, ha megtörtént a baj?

A legfontosabb amivel érdemes tisztában lenni, hogy baleset esetén mindig azon ország jogrendje a meghatározó, melyben a baleset történt, még abban az esetben is, ha mindkét fél turista.

Van azonban néhány olyan teendő, melyeket bármely országban is történt a baleset mindenképp be kell tartani.

  • Legyen Ön akár a balesetet okozó, akár a balesetet szenvedő fél, ne hagyja el a helyszínt.
  • Győződjön meg róla, hogy a másik fél fizikai állapota rendben van, ha szükséges hívjon mentőt.
  • Rögzítsék írásban a felek adatait, valamint a baleset körülményeit.

Az események rögzítésének érdekében - ez itthon történő balesetnél is szükséges - tartson magánál baleseti bejelentő nyomtatványt. Az Európai Unió tagállamaiban ez a nyomtatvány minden nyelven azonos tartalmú.

Előfordulhat azonban, hogy egyik fél sem rendelkezik az előbbi formanyomtatvánnyal, ilyenkor a következő adatokat érdemes feljegyezni.

  • Baleset időpontja és helyszíne
  • Személyi sérülések és anyagi károk
  • Tanúk és a járművezetők pontos adatai, elérhetőségei
  • A járművezető biztosítójának pontos adatai
  • A jármű adatai (rendszám, márka, típus)
  • Baleset körülményei

A jegyzőkönyvet kizárólag abban az esetben írja alá, ha elismeri, hogy Ön a hibás fél, ha ebben nem tudnak megegyezni, akkor rendőrt kell hívni, aki jegyzőkönyvet készít a baleset körülményeiről.

Nem mindegy, hol biztosított a gépjármű

A kárrendezés folyamatában az lesz a meghatározó, mely országban biztosították a másik gépjárművet. A helyzetünket természetesen jelentősen megkönnyíti, ha a másik autót is valamelyik Uniós tagországban biztosították.

Az eljárás megkönnyítésének érdekében ugyanis minden EU tagországban működő biztosító megbíz egy másik biztosítót az Unió összes tagországában a kárrendezés végrehajtására, ezt a biztosítót nevezzük kárrendezési megbízottnak.

Magyarországon ez a biztosító társaság fog eljárni az egész folyamat során, így Önnek ehhez a biztosítóhoz kell benyújtania kárigényét. A kárrendezési megbízott személyéről Magyarországon a MABISZ tud felvilágosítást adni.

Abban az esetben, ha a másik gépjármű egy Unión kívüli országban biztosított, akkor két külön esetet érdemes megkülönböztetni.

Az első esetben abban az országban történik a baleset, melyben a másik fél autója biztosítva van. Ilyenkor a kárrendezésben ez a biztosító az illetékes, a kárigényét ide kell benyújtania.

A másik eset, amikor a balesetre egy harmadik országban kerül sor. Ilyenkor ennek az országnak a Gépjárműbiztosítási Szövetségével kell felvenni a kapcsolatot, ezt követően a Szövetség fogja közölni Önnel az okozó biztosítójának a levelező partnerét, akivel fel kell venni a kapcsolatot a kárrendezés érdekében.

Frissítés dátuma: 2020.08.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat