Minden, amit tudni érdemes, mielőtt cascot kötne

Egy casco biztosítás éves díja nem kevés, ha azonban megtörténik a baj, akkor számos kellemetlenségtől megóv minket. Mielőtt azonban megkötnénk, néhány dologgal érdemes tisztában lenni.

Időbeli, területi és tárgyi hatály

Az időbeli hatályt tekintve a legtöbb casco biztosítás határozatlan időtartamú, a biztosítási időszak a KGFB-hez hasonlóan 1 év.  Bizonyos helyzetekben azonban ideálisabb lehet egy időszakos casco megkötése, ezt a típust leggyakrabban külföldi utak előtt szokták alkalmazni.

A területi és tárgyi hatály ennél már összetettebb dolog, ez ugyanis biztosítónként és országonként változik.

A hazánkban kötött casco biztosítások Magyarország területén természetesen hatályosak, egy külföldi út előtt azonban érdemes részletesebben utánajárni a biztosítás apróbetűs részeinek is. A casco biztosítás külföldi érvényességéről egy korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.

A cascoval kapcsolatban a legösszetettebb kérdés talán a tárgyi hatály, vagyis mit fedez a biztosítás? Ez ugyanis az elromlott alkatrészeken át a kocsira esett faágtól bármi lehet.

Az azonban általánosságban elmondható a cascoról, hogy szemben a KGFB-vel, ez nem a másoknak okozott károk megtérítését szolgálja, hanem a saját gépjárművünkben keltkezett biztosítási eseményekre nyújt fedezetet. A teljeskörű cascon biztosítások általában elemi- és tűzkárra, töréskárra és lopáskárra terjednek ki, azonban köthetünk úgynevezett részcascot is például csak lopás- vagy töréskárra.

A 40 éves ladára is köthetek cascot?

A casco megkötéséhez számos a gépjárműre vonatkozó előírásnak meg kell felelni.

Azt, hogy maximum hány éves autóra hajlandó a biztosító társaság cascot kötni, azt teljesen autonóm módon döntheti el, a legtöbb biztosító esetében ez a határ azonban 10-15 év, ennél idősebb gépjármű biztosítása ugyanis egyik fél számára sem lenne túl kedvező.

Mennyi az annyi?

A casco biztosítás díját számos tényező befolyásolja, a legfontosabb azonban maga az autó, ennek is leginkább az életkora és a típusa.

Természetesen az újonnan vásárolt néhány éves autók casco díja is lehet magas, az autók életkorának előrehaladtával azonban az összegek tovább emelkednek, egy idősebb autó esetében ugyanis állapotából kifolyólag több hiba jelentkezhet, melyekre egy bizonyos kor felett a biztosító már nem vállal kifizetést.

 A casco biztosítás díját a kármentesség is befolyásolja, méghozzá kedvező irányba. A casco bónusz növekedésével a biztosítás díja csökken, az ezekre vonatkozó szabályok azonban biztosítónként eltérők, nincs egy a KGFB bonus-malus rendszeréhez hasonló egységes szabályzás. A kármentes casco éveket minden esetben igazolni kell a biztosító részére, amelynek beszerzése az ügyfél feladata az előző biztosítóitól, de ha alkuszon keresztül köt biztosítást, akkor kérésének megfelelően az alkuszi ügyintézők ebben is segítségére lehetnek.

Mindezek mellett egy másik meghatározó elem az önrész. A biztosítás összegét ugyanis meghatározza, milyen százalékos és milyen fix összegű önrészt választunk. Ez azt az összeget takarja, melyet a kár bekövetkezése esetén mi magunk fogunk megfizetni, minél magasabb ez az összeg, annál kedvezőbb a biztosítási díj.

Végezetül pedig azzal is nyerhetünk, ha a cascot “csomagban” vesszük igénybe, vagyis olyan biztosítót választunk, ahol már van valamilyen más biztosításunk. Mivel, ha rendelkezünk gépjárművel, akkor KGFB biztosításunk is van valamelyik biztosító társaságnál, így a casconkat is érdemes lehet ugyanennél a társaságnál megkötni.

Frissítés dátuma: 2020.09.03.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat