A forgalomban lévő gépjárművek mindössze ötöde rendelkezik casco-biztosítással

Pedig például az elemi töréskárokra csakis ez a biztosítás nyújthat fedezetet.

A forgalomban lévő gépjárműveknek csupán az ötöde rendelkezik casco-biztosítással, noha például az elemi töréskárokra csakis ez a biztosítás nyújthat fedezetet - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövegsége (FBAMSZ) szerdán az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 2023 második negyedévében a biztosítók 1 millió 16 ezer 925 casco-szerződést kezeltek, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A casco-állományhoz tartozó átlagos éves díj elérte a 161 ezer forintot, amely 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 133 500 forintnál.

A közleményben Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke beszélt az alkatrészárak és a szervizekben alkalmazott rezsióradíjak jelentős emelkedéséről az elmúlt egy évben, miközben az autók egyre korszerűbb műszaki megoldásai és a gazdagabb szériafelszereltség szintén emeli az átlagdíj mértékét.

Rámutattak, hogy a káronként kifizetett átlagos összeg a cascónál már közelíti a 650 ezer forintot. Fiatal, néhány éves autóknál az átlagos kárösszeg már 800 ezer forint felett van, és egyre gyakoribbak a többmillió forint értékű kárkifizetések.

A közlemény szerint az alacsony casco-hányadot részben az elöregedő magyarországi autópark magyarázza: 2023 félévében a személyautók átlagéletkora elérte a 15,5 évet, és a kisebb értéket képviselő idős autók egy részére már nem éri meg casco biztosítást kötni.

Ugyanakkor kiemelték, hogy egy 8-10 év alatti személyautókra célszerű cascót kötni, hiszen a lopáskárok, a saját hibás töréskárok és az egyre gyakrabban előforduló elemi károk ellen csak ez a biztosításfajta kínál garantált védelmet.

A szövetség úgy vélte az autósok egy részét a növekvő díjak tartják vissza a casco megkötésétől, miközben megfelelő odafigyeléssel a kiadások jelentősen csökkenthetők.

A FBAMSZ azt tanácsolja az autósoknak, hogy minden évforduló előtt biztosítási alkusz segítségével néhány perc alatt hasonlítsák össze az ajánlatokat, így akár több mint 15 százalékot is spórolhatnak.

Hozzátették, hogy aki a kötelező biztosítást és a cascót ugyanannál a biztosítónál köti meg, gyakran kétszámjegyű százalékos díjkedvezményt kap az adott biztosítótól.

Amennyiben pedig az autós egyösszegben, és csekk helyett elektronikusan rendezi a casco-díját, szintén további 10 százalék körüli kedvezményt érhet el a negyedéves, csekken fizető ügyfelekhez képest - ismertette közleményében az FBAMSZ.

MTI

Frissítés dátuma: 2023.09.06.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat