Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Az otthonodra és az autódra is veszélyes a villámárvíz

Az egyre gyakoribbá váló villámárvíz nem csak az ingatlanokat veszélyeztetik, de az autókat is. Bár hirtelen és váratlanul csap le, azért nem vagyunk teljesen kiszolgáltatottak vele szemben.

Először is: mi az a villámárvíz?

Egyfajta speciális, nehezen előrejelezhető árvíz, aminek azért villámárvíz a neve, mert viszonylag kis területen villámgyorsan keletkezik, és ugyanolyan tempóban is pusztít.

Hogy lehetséges ez?

Úgy, hogy a klímaváltozásnak hála az egyre ritkábban hulló csapadék egyre koncentráltabban jelentkezik. Magyarán, az egy évre jutó összes csapadék pár nap alatt hullik le.

Miért baj ez?

Ez már csak azért is probléma, mivel a növényeknek folyamatos vízellátásra van szüksége. Ha szakaszosan kapnak vizet, akkor csak a szélsőséges vízellátásra berendezkedett növények képesek egy idő után túlélni, mint például a kaktuszok vagy a pozsgások. Mivel a haszonnövények nem ezek közül a növények közül kerülnek ki, így - kiépített öntözőrendszerek nélkül - jelentős terménykiesésre kell számítani. A hiányt importtal kell pótolni, hogy legyen mivel etetni a haszonállatokat, illetve legyen liszt, amiből a kenyér is készül.

De ez az éremnek csak az egyik oldala

A másik, ami szintén elég kétségbeejtő, és rendkívül látványos még egy városi ember számára is, amit épített környezetben visz véghez a villámárvíz.

Mivel a városi környezet alapvető jellemzője, hogy kevés a fedetlen földterület, csak a csatornahálózat lefolyóinál tud eltűnni a felesleges víztömeg; a többi részen szabadon folyik tovább, illetve felgyülemlik az aluljárókban és a mélyebben kialakított helyeken.

A szabadon áramló víztömeg nehezíti a közlekedést, és rongálja az épületeket. Mindent magával sodor: ha növényzet nélküli földterülettel találkozik, arra nagy erővel zúdul rá, és lemossa a termőtalaj rétegét. Ennek hatására az adott hely terméketlenné válik, és a lemart termőréteg sár formájában valahol máshol köt ki; például egy házat áraszt el.

Mivel még a talaj sem tud hirtelen elnyelni sok vizet, belvizes területek alakulnak ki. Ezeken a helyeken a növények megfulladnak, az épületek pedig megsüllyednek, mert az egy helyen felgyűlő és elszivárgó víz alámossa az alapozást. Márpedig mindenki tudja, mit jelent egy épület számára, ha meggyengül az alapozása… a falak megrepednek, és kellő idő után az isten se menti meg az épületet az összedőléstől.

Ilyenkor persze mindenki szeret mást hibáztatni, de valljuk be, az egyénnek is van lehetősége javítani a helyzeten.

Mit tehetünk magánemberként?

Felkészülés

Semmiképp ne hanyagoljuk el a házunk előtti felszíni vízelvezető árkot! Minél jobban karbantartott az árok, annál több vizet képes elvezetni egységnyi idő alatt.

Faültetés

Ültessünk fát! Triviális, de igaz: a fák gyökerei meg tudják tartani a termőföldet, ami egy nem sík területen nagyon sokat számít. Nem véletlen, hogy azokon a helyeken, ahol letarolták az erdőséget, csak a csupasz szikla maradt (ha valaki olyan szerencsés, hogy arra jár, nézze meg pl. a spanyol hegyeket…).

Minél több a szabad földfelszín, annál nagyobb területen tud felivódni a lehullott csapadék - és ha a terület fákkal, bokrokkal tarkított, nem kell attól tartani, hogy sártenger alakul ki.

Ha magánházban lakunk, a saját portánkon már el is kezdhetjük a faültetést. De ha valaki lakásban él, akkor is tehet a közös jövőért, hiszen már hazánkban is van kifejezetten faültetést elősegítő közösség, amit bárki támogathat.

Mit tegyünk, ha kicsi a portánk?

Kistermetű fák és bokrok is vannak, érdemes ezek közül válogatni. Nem mellékes hozadéka a fáknak és bokroknak, hogy az énekes madarak pár év után be fogják népesíteni a portánkat, ami azért is nagyszerű, mert akkor kevesebb ízeltlábúval kell majd megküzdenünk.

Villámárvíz fenyegeti a lakóépületünket?

Amint lehet, hívjuk a 112-es számot! Ha szerencsénk van, még időben körbebástyázzák a házunkat homokzsákokkal.

Az autókra is veszélyes

Nem csak az épületeket kell megvédeni a hirtelen támadt víztömegtől.

A víz olyan erővel zúdulhat lefelé a lejtőn, hogy még egy normál személygépkocsit is magával sodorhat.

Mivel a villámárvíz képes alámosni az utakat, illetve összegyűlni a mélyedésekben, így egyáltalán nem biztonságos egy heves esőzés során kialakult minitóba belegázolni még gyalogosan sem, nemhogy autóval. Hazánkban elég gyakori eset, amikor egy így kialakult minitó alján ragad az autó…

Ha nagyon sietünk…

Még ha nagyon időszűkében vagyunk, akkor se hajtsunk bele a zivatarok során kialakult, utunkat keresztező vízmosásokba és vízzel teli mélyedésekbe, akármilyen sekélyek is. Lehet, hogy simán át tudunk hajtani rajtuk, de minden alkalommal veszélyeztetjük az autó motorját.

Ha a villámárvíz gyorsabb volt nálunk…

  1. Az első és legfontosabb: ha elárasztotta az épületet vagy a kocsit a villámárvíz, áramtalanítsunk, kapcsoljunk le mindent! Az elektronikával bíró járműveket kizárólag kikapcsolt állapotban szabad arrébb tolni!
  2. Próbáljuk meg száraz helyre menteni azt, ami menthető. Sajnos addig esélyünk sincs kiszivattyúzni a vizet, amíg tart a zivatar, hiszen ahol betört, ott folyamatosan folyik be továbbra is. Jó tudni, hogy 30 cm mélységig alapvetően nekünk magunknak kell megoldanunk a szivattyúzást, mert a katasztrófavédelem csak a fél méter és annál nagyobb vízmélység esetén tud hatékonyan vízmentesíteni.
  3. Az árhullám levonulása után ne felejtsünk el mindent fertőtleníteni - a falakról se feledkezzünk meg!

Hogyan mérsékelhetjük a károkat?

Mivel sosem tudhatjuk, mikor ér utol minket egy villámárvíz, a megelőzésen kívül nem sok mindent tehetünk: kössünk biztosítást arra, amit igazán értékesnek tartunk.

Ha a házunkat féltjük

Minden lakásbiztosítás fedezetet nyújt a lakásunk helyrehozására természeti károk esetén is, tehát - hacsak nincs több millió felesleges forintunk, amit bármikor házfelújításra tudnánk szánni - érdemes egy jó lakásbiztosítást kötni, lehetőleg kiegészítővel, hogy tényleg védve legyen az összes értékes ingóságunk is.

Lakásbiztosítás kötésekor mindig tartsuk szem előtt: sose akarjuk elbagatellizálni az értékeinket annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen az éves díj, és tegyük inflációkövetővé a díjat, mert káresemény esetén a biztosító csak a megállapított biztosítási díj arányában fogja téríteni a kárunkat.

Természetesen mindenki saját maga dönti el, hogy évi pár ezer forint különbség megéri-e azt a kockázatot, hogy baj esetén több százezer forinttól essen el, de nagyon tud fájni, ha az ember nem tudja pótolni az értékeit, és kénytelen alacsonyabb színvonalon élni csak azért, mert előtte pár éven át spórolt évi 4-5000 forintot.

Ha az autónk a mindenünk

Az autónkat is joggal félthetjük, hiszen még több baj érheti, mint az otthonunkat.

Szerencsére a CASCO-nak van olyan kiegészítő biztosítása, ami mindenféle természeti csapás esetén téríti a kárunkat.

Kárbejelentés

Mindig, minden káreseménnyel kapcsolatos dologról készítsünk fényképeket; ha lehet, több szemszögből is! A leggyorsabb, ha online, vagy e-mailen jelentjük be a kárt, de telefonon és személyesen is megtehetjük.

Lényeges, hogy amíg nem látta a biztosító munkatársa a keletkezett kárt, addig csak a halaszthatatlan állagmegóvást intézzük, és azt is alaposan dokumentáljuk le!

Frissítés dátuma: 2022.07.11.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat