A 2016. június 10- e és július 10- e között Franciaországban megrendezendő labdarúgó Európa Bajnoksággal kapcsolatban intenzív magyar szurkolói jelenlét várható. Ezért a Magyar Konzuli Szolgálat az EB csoportmeccsei - és reményeink szerint a tétmeccsek - tekintetében is az alábbi tájékoztatást adja ki:

A 2016. június 10- e és július 10- e között Franciaországban megrendezendő labdarúgó Európa Bajnokság idején a Magyar Konzuli Szolgálat helyszíni és mobil konzuli jelenlétet biztosít, elsősorban az alábbi esetekben nyújtandó segítség céljából: 

1. úti okmány (lehetőség szerint azonnal a helyszínen történő) pótlása, 

2. konzuli érdekvédelem az esetleges bűncselekmények elkövetésében érintett, vagy azok áldozatává váló személyeknek,

3. konzuli segítségnyújtás az esetlegesen sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset során.

Ideiglenes ügynökség formájában biztosított állandó konzuli jelenlét lesz a három csoportmérkőzésnek helyt adó városban (Bordeaux, Marseille, Lyon), valamint kisbuszos mobil egység a bajnokság különböző helyszínein.

Az alábbi mérkőzések napján a Mobil Konzuli Egység a helyszínen, a szurkolói zónák közelében közvetlenül is elérhető lesz.

2016. 06. 14. AUT-HUN Bordeaux 
2016. 06. 18. HUN-ICE Marseille 
2016. 06. 22. POR-HUN Lyon 

További helyszínek:

Lille, Lens, valamint Toulouse és Nizza helyszíneken a fent említett ideiglenes ügynökségeink, a Mobil Konzuli Egység és lille-i tiszteletbeli konzulunk révén biztosítjuk a konzuli segítségnyújtást.

ELÉRHETŐSÉGEK:

A telefonok ügyfélfogadási időben hívhatók:
Hétfő – Péntek: 10:00 – 18:00
Ügyfeleket telefonos egyeztetést követően tudunk fogadni. 

BORDEAUX

Cím: 10, cours du Médoc, 33300 Bordeaux (link - Cours du Médoc megálló/B villamos)
Telefon: 0033 (0)7 63 79 80 90
E-mail: consulate.BOD@mfa.gov.hu

LYON 

Cím: 7, rue de la Poudrière, 69001 Lyon (link - La Poudrière megálló/C18-as trolibusz)
Telefon: 0033 (0)7 63 77 80 90
E-mail: consulate.LYN@mfa.gov.hu

MARSEILLE 

Cím: 27, rue Grignan, I.em., 13006 Marseille (link)
Telefon: 0033 (0)7 63 73 80 90
E-mail: consulate.MRS@mfa.gov.hu

MOBIL KONZULI EGYSÉG 

Telefon: 0033 (0)7 63 69 80 90 
Telefon: 0033 (0)7 60 46 80 90
E-mail: consulate.BUS@mfa.gov.hu

A Mobil Konzuli Egység az alábbi helyszíneken áll rendelkezésre:

Bordeaux: 2016. június 13 – 15. (éjjel-nappal)

Marseille: 2016. június 17 – 19. (éjjel-nappal)

Lyon: 2016. június 21 – 23. (éjjel-nappal)

PÁRIZS

A fenti ideiglenes konzuli jelenlét mellett a Párizsi Nagykövetség Konzuli Osztálya folyamatosan a magyar állampolgárok rendelkezésére áll:

Cím: 7, square de Vergennes, 75015 Paris, Bejárat: 279, rue Vaugirard, Metro 12-es vonal, Vaugirard megálló
Telefon: 0033(0)1 56 81 02 30; 0033(0)1 56 81 02 31
Ügyelet: 0033(0)6 83 25 43 62
E-mail: consulate.par@mfa.gov.hu

Kérjük azon magyar állampolgárokat, akik a játékokra utaznak, hogy a hatékonyabb konzuli védelem megszervezhetősége (biztosíthatósága) érdekében, adják meg utazási adataikat az Online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu

Kérjük továbbá, hogy az esetleges problémák megelőzése céljából kiutazásuk előtt gondosan tanulmányozzák a Franciaországra, valamint az utazás során érintett egyéb országokra vonatkozó utazási tanácsokat a Konzuli Szolgálat honlapján: http://konzuliszolgalat.kormany.hu 

Felhívjuk a figyelmet: 

Franciaországban szükségállapot van érvényben, a terror- fenyegetettségi szint a legmagasabb fokozatú. A rendőrség, csendőrség és más rendvédelmi szervek szükség esetén udvariasan, de határozottan és szigorúan fognak fellépni. 

Mind a stadionba, mind a szurkolói zónába csak személyi átvizsgálás, a táskák átvizsgálása és detektoros átvilágítás után lehet csak belépni. Aki ennek nem hajlandó magát alávetni, nem léphet be. A szurkolói zónák általában déltől éjfélig tartanak nyitva, utána a területet el kell hagyni. A parkokban, Marseille-ben a strandokon, Bordeaux-ban a Garonne parti sétányon tilos kempingezni, piknikezni, nem javasolt autóban éjszakázni sem. Lakóautóval csak a kijelölt kempingező helyeken lehet az éjszakát eltölteni, a városi parkolókban nem. A rendőrség nem tolerálja a tilosban parkolást.

Közlekedés:

A gépkocsival érkezőknek javasolt a nagy közlekedési csomópontokban leparkolni és onnan a tömegközlekedési lehetőségeket igénybe venni. A mérkőzések napján a járatokat sűrítik, több helyről közvetlen járatot indítanak a stadionhoz. Erre az időszakra kedvezményes napi jegyet lehet vásárolni. Több nagy parkolótól (pl. Bordeaux-ban a Chaban Delmas híd jobb partján kialakított parkolóból ingyenesen) közvetlen buszjáratokat (navetteket) indítanak a stadionhoz. 

Bordeaux-ban a pályaudvar átépítés alatt áll. A teljes csarnok fel van állványozva, emiatt a peronok lényegesen leszűkültek, ami növeli a balesetveszélyt. A szurkolóknak az EURO2016 táblát követve, mielőbb el kell hagyniuk a pályaudvar területét. A gyalogos övezetekben a villamosvágány nincs fizikai akadállyal elválasztva a sétányoktól, csak útburkolati jelek jelzik a villamossíneket, illetve közlekedési lámpákkal figyelmeztetnek a villamos közeledtére. Ezért a gyalogos övezetekben is körültekintően kell közlekedni. 

Vonatközlekedés esetén figyelni kell arra, hogy induláskor a „hagyományos” (karton) jegyeket a felszállás előtt automatában érvényesíteni kell (piros vagy sárga készülék, neve: compostage), ellenkező esetben büntetést szabnak ki a vonaton történő jegykezeléskor. Az elektronikus jegyekre ez nem vonatkozik.

Egészségügyi ellátás: 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a legtöbb kórházban elfogadják. Tekintettel azonban arra, hogy Franciaországban magas az egészségügyi szolgáltatások önrész díja, amit azonnal és helyben szükséges fizetni, érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást kötni.

A főbb típusú kezelésekért az alábbi önrészt kell téríteni:

  • orvosi kezelés: a kiadások 30%-a + 1 EUR kezelésenként, de legfeljebb 4 Euro naponta
  • laboratóriumi tesztek: a kiadások 40%-a + 1 EUR kezelésenként, de legfeljebb 4 Euro naponta
  • gyógyszerek: gyógyszerfajtától függően 35-85%-ig
  • kórházi kezelés: a kiadások 20%-a vagy 18 EUR/nap

Az önrész kifizetése nem kerülhető el.  Amennyiben arra rendkívüli okokból mégsem kerül sor a helyszínen, annak összege biztosan számlázásra kerül a magyarországi címre, amit a budapesti francia nagykövetség szigorúan behajt.

Amennyiben valakinél nincs egészségügyi kártyája, de a társadalombiztosítási jogosultsága fennáll, akkor az ellátás költségeit teljes egészében a helyszínen kell kifizetni. A költségek utólagos megtérítése érdekében a kiállított számlát és a kifizetésre vonatkozó igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnak lehet benyújtani az ellátás igénybevételétől számított hat hónapon belül. 

Franciaországban az orvosok túlnyomó többsége, de időnként még a kórházi szolgáltatók sincsenek szerződéses viszonyban a közfinanszírozott rendszerrel. Amennyiben (magán) szolgáltatás igénybevételének valószínűsége fennáll (pl. fogproblémák), akkor érdemes külön egészségügyi biztosítást kötni valamelyik biztosítótársaságnál. 

A legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja 23-27 EUR, a szakorvosi vizsgálat díja 40-70 EUR. 

MIT SZABAD, MIT NEM KÖZTERÜLETEN: 

Felhívjuk a figyelmet, hogy olyan esetekben, ahol a szabálysértés/bűncselekmény megítélése, illetve a bírság/büntetés megállapítása mérlegelés alá eshet, a Franciaországban érvényben lévő szükségállapot következtében várható azok szigorúbb megítélése.

  • alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, de kerülendő a részegség
    Megjegyzés: amennyiben a rendőrség úgy értékeli, hogy a szurkolók túlzott alkoholfogyasztása a közrendet veszélyezteti, 24 órán belül saját hatáskörben hozhat olyan határozatot, mely megtiltja az alkoholfogyasztást közterületen.
  • drogok birtoklása tilos, árusításuk fokozottan büntetendő
  • általános utazási szabályok betartása, ellenkező esetben pénzbírság
  • gyorshajtás: nagyon szigorú ellenőrzés várható, motoros rendőrök bevonásával helyszíni bírságkiszabás és annak azonnali, készpénzben történő behajtása. A helyszíni kifizetés megtagadása esetén a rendőr visszatarthatja a forgalmi engedélyt és a jogosítványt. A bírság a sebességtúllépés mértékétől függően általában 40-80 EUR között mozog, de ennél magasabb is lehet.
  • sátorozás, piknik a parkokban tilos
  • hangos éneklés 22 óra után tilos
  • közterületi tárgyakra, szobrokra felmászni, szökőkutakban fürdeni tilos
  • bárminemű rongálás, pirotechnikai eszközök, szúró tárgyak, fegyverek birtoklása büntetendő 
  • agresszív magatartás, fizikai és verbális erőszak, faji vagy homoszexuális alapú inzultus büntetendő
  • tiltott szimbólumok, zászlók megjelenítése tilos
  • szurkolói csoportok közötti „párbaj” tilos
  • jegyek feketepiaci adásvétele büntetendő
  • szurkolói zónába csak 25cm x 25cm x 25cm méretű táska vihető be

STADIONBA TILOS BEVINNI: 

  • esernyő, bukósisak 25cm x 25cm x 25cm méretnél nagyobb táska
  • lézerbot, petárda és egyéb pirotechnikai eszköz, drón és egyéb repülő szerkezet
  • fegyver, robbanóanyag, kés és egyéb szúró eszközök,
  • drogok, üveges, fém és papírdobozos italok, szeszes italok 
  • aerosolos spray,  
  • kamera, videofelvevő
  • mechanikai és elektronikus megafon, vuvuzela
  • nagy mennyiségű papírtekercs,
  • rasszista, xenofób, politikai és vallási propagandaanyag
  • 2m x1,5m méretnél nagyobb rúd nélküli zászló
  • zászlórúd max. 1 m hosszú és 1 cm átmérőjű lehet
  • cigaretta, elektromos cigaretta

Fontos!

Közlekedési baleset, gyalogos gázolás, agresszió esetén rendőrségi feljelentést kell tenni, illetve látleletet kell felvetetni.  A jegyzőkönyv egy példányát, de legalább annak egy másolatát ki kell kérni!

 

Forrás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/index