Milyen előnyei és hátrányai vannak egy lakásbiztosításnak?

A lakásvásárlás egy hatalmas anyagi befektetés, ezért érdemes alaposan megvizsgálni azt, hogy egyes lakásbiztosítás ajánlatok milyen körülmények közt térítik az esetleges kárt.

Annak ellenére, hogy itthon az egyre emelkedő ingatlanárak miatt egyre több fiatal kényszerül hosszú távon albérletben lakni, Magyarországon továbbra is fontos az emberek számára az, hogy saját házuk vagy lakásuk legyen. Ehhez a többségnek gyakran évekig kell félretennie ahhoz, hogy összegyűjtse a lakáshitelhez az önerőt. A sokáig tartó spórolás és igyekezet miatt a lakásvásárlás egy hatalmas anyagi befektetés, mely miatt továbbra is fontos egy jól megválasztott lakásbiztosítás. Viszont az otthonbiztosítás is pénzbe kerül, így érdemes alaposan megvizsgálni azt, hogy egyes ajánlatok milyen körülmények közt térítik az esetleges kárt.

Milyen gyakori kockázatok ellen óvja meg az ingatlant egy lakásbiztosítás?

Mivel minden biztosító különféle konstrukciók alapján határozza meg a kártérítés típusát vagy mértékét, így célszerű első körben egy összehasonlítást végezni, hogy kiderítsük, számunkra melyik lakásbiztosítás a legjobb.

Ehhez érdemes lakásbiztosítási kalkulátort használni, amely segítségével meg lehet nézni azt, hogy egy adott esetben, mely biztosítók milyen lakásbiztosítási opciókat kínálnak.

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi esetekben lehet számítani a biztosítóra:

 • Robbanás, füst
 • Természeti csapások (szélvihar, jégeső, stb.)
 • Lopásból eredő károk
 • Nem saját gépjárművel való ütközés

Mitől függ, hogy milyen fedezetet kínál egy otthonbiztosítás?

Más lesz az ára egy elhagyatott faluban lévő gyönyörű ingatlanra kötött lakásbiztosításnak, mint egy budapesti belvárosi negyedben lévő lelakott ingatlannak. Ez azért lehet, mert minden biztosító nagy hangsúlyt fektet a biztosítás részleteinek megfogalmazásában arra, hogy például:

 • Milyen típusú az ingatlan
 • Milyen a szerkezete, alapanyaga
 • Mekkora az alapterülete
 • Hol helyezkedik el (város, falu, külváros, stb.)
 • A biztosítást igénybe vevő életkora
 • A kiválasztott biztosítási lefedettség mértéke

A lakásbiztosításra emiatt úgy érdemes tekinteni, mint egy személyre szabott szerződésre, amely az adott igények miatt mindig egy kicsit eltérő lehet. Az adott körülményektől függően dönthet úgy a biztosító, hogy egyes esetekben vállalja a kockázati tényezőket a biztosító, más esetekben pedig nem feltétlenül.

Milyen előnyei vannak a lakásbiztosításnak?

 1. Sokkal alacsonyabb a lakásbiztosítás díja, mint egy javítási költség

  Gondoljunk csak bele, hogy egy vihar utáni tetőszerkezet cseréje mennyire sokba kerül. Ez több százezer forint is lehet, de ha nagy a baj, akkor könnyen felmehet ez az összeg a milliós kategóriába is. Ehhez képest a legtöbben általában néhány 10.000 forintot költenek egy évben otthonbiztosításra, mely egy tetőcsere árához képest ez egy jelentéktelen összeg.
 2. Lehet rá számítani, ha nagy a baj

  A legtöbb ember nem tud egyik napról a másikra kifizetni olyan mértékű károkat, mint amelyek egy jégeső, villámlás vagy tűz miatt keletkeznek. Emiatt egy jól megválasztott lakás- vagy családi ház biztosítás egyfajta nyugalmat is kínál, hiszen ha baj van, számítani lehet a biztosítóra. Sokan a nyaralójukat féltik, hiszen az év nagy részében mindenki a saját otthonában tartózkodik. Emiatt például egy betörésből származó kár tetemes összegeket tudna levonni a családi büdzséből, ha nem lenne biztosítva a távolban lévő nyaraló.
 3. Fedezi az otthoni baleseteket

  Igényelhetőek már olyan lakásbiztosítási alapcsomagok, amelyek egy nem szándékosan okozott kár következtében a házban lévő személyeket ért balesetek esetén fedezik a sérülésből adódó problémák költségeit. Érdekesség, hogy most már olyan konstrukciók közül is lehet választani, ahol nem feltétlenül csak az otthon történt balesetekre térít a biztosító.

Milyen hátrányai vannak a lakásbiztosításnak?

 1. Ez sem tökéletes, de 99,9%-ban így is megéri

  A lakásbiztosítások nagyon eltérőek lehetnek, így vannak olyan konstrukciók, amelyek nem terjednek ki például vandalizmusból eredő károkra. Ez nem jelenti azt, hogy nincs olyan lehetőség, amely ne fedezne egy ilyen típusú kárt, emiatt fontos alaposan átvizsgálni a lehetséges károk listáját a biztosító feltétel füzetében.
 2. Költséges lehet a kiegészítő biztosítások miatt

  Egy lakásbiztosítási alapcsomag elérhető áron igényelhető, viszont előfordulhat olyan, hogy az alapcsomagban szerepel a viharkár, de csak plusz kiegészítő opció választása esetén lehet biztosítani az otthont egy földcsuszamlás esetén. Ez pedig nagyobb mértékű havi kiadást jelent. Ilyenkor szoktak a legtöbben statisztikai számításokat végezni, hogy mekkora az esélye annak, hogy milyen típusú károk érik az ingatlant, amelyért megérné egy kiegészítő lehetőséget választani.
 3. Nem árt figyelmesnek lenni

  Nem csak azért érdemes elolvasni az apróbetűs részt egy lakásbiztosítási szerződésben, hogy pontos kép alakuljon ki az igénybe vehető kárrendezési opciókról, hanem azért is, mert egy felületes olvasás után nem biztos, hogy jól választunk az elérhető biztosítások közül. Tehát mint minden komolyabb anyagi döntés előtt, a lakásbiztosítás kiválasztásakor is érdemes akár napokat is rászánni arra, hogy biztosan egy olyan konstrukció kerüljön kiválasztásra, amely megfelel az egyedi igényeinknek.
Frissítés dátuma: 2024.01.11.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat