Az európai biztosítási piac

Míg nyugaton és északon az élet-és egészségbiztosítás, addig Kelet- és Közép-Európában a vagyon- és felelősségbiztosítás a meghatározó. De mit érdemes még tudni az európai biztosítási piacról?

A biztosítási piac tekintetében nagy szerepet játszik Európa, hiszen közel kétharmadát adja a globális piacnak, egyedül az ázsiai és a csendes-óceáni térség előzi meg - együttesen. Az európai biztosítási piacon az életági biztosítások a meghatározóak (58%). A nem-életági biztosítások tekintetében az egészségbiztosítás és a gépjármű-biztosítás áll az első helyen, ezeket követi a lakásbiztosítás.

Az európai biztosítási piac tehát a következőképpen fest:

  • életbiztosítás 58%
  • egészségbiztosítás 10%
  • vagyon- és felelősségbiztosítás 32%

Ehhez képest Magyarországon a vagyon- és felelősségbiztosítás adja a piac több mint felét. Ez azonban nem egyedi, a térség országaiban még ennél is magasabb a vagyon- és felelősségbiztosítás aránya.

  • Ausztria: 55%
  • Lengyelország: 62%
  • Csehország: 68%
  • Románia: 77%

Habár Európa biztosításból származó bevételeinek Magyarország a fél százalékát sem teszi ki, még így is maga mögött hagy számos Uniós országot, mint például Lettország, Észtország, Málta, Ciprus, Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Luxemburg.


Vagyon- és felelősségbiztosítás

Az egy főre jutó vagyon- és felelősségbiztosítás díja Európában átlagosan 650-700 euró. Ebből a szempontból Magyarország jóval az átlag alatt helyezkedik el, hiszen nálunk ez az érték csupán 150 euró körül mozog

A vagyon- és felelősségbiztosításon belül a gépjármű- és az ingatlanbiztosítás a legjelentősebb. Előbbi esetében az egy főre jutó díjak európai átlaga nagyjából 250 euró, Magyarországé pedig 90 euró.

Az ingatlanbiztosítás esetében találkozunk a legalacsonyabb számokkal, az európai átlag 180 euró körüli, míg a magyar 50-60 euró.

Forrás: European Insurance — Key Facts

Frissítés dátuma: 2022.08.16.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat