Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Futott már kátyúba? Így tudja a károkat kifizettetni!

Amíg nem fut rá az ember egy igazán nagy példányra, nem is gondolná, mekkora károkat képes okozni egy közönséges kátyú...

Van kicsi és ártalmatlan, közepes, és igazi "tankcsapda" is köztük. Bár az utóbbi években sok úszakaszt újítottak fel, még mindig elé sok helyen lehet találkozni az utóbbi kátyútípussal is. 

Évente több ezer autótulajdonost károsítanak meg az úthibák

Ha az ember ismerős úton vezet, még van is sansza rutinból kikerülni a kerék- és alvázgyilkos lukakat, de sajnos bármikor lehet olyan pillanat, amikor elszunnyad a figyelmünk, és bekövetkezik a baj. Súlyosabb esetben akár komoly balesetet is szenvedhetünk.

Kátyú okozta kárnál hogy kell eljárni?

Mint minden káreseménynél, nagyon fontos itt is a pontos dokumentálás. A hatósági jegyzőkönyv mellett lényeges, hogy a kátyú több irányból le legyen fotózva, ugyanúgy, mint az autó, a helyszín, és a konkrét sérülés. Az esetleges szemtanúk elérhetőségeinek feljegyzését se mulasszuk el!

A balesetet a közút fenntartójának kell bejelenteni - az viszont csak akkor fizet kártérítést, ha a felelőssége egyértelmű, a jogalap pedig tisztázott.

Mindig a károsultnak kell bizonyítania az igazát. Ha nem egyértelműen a közút fenntartója a hibás, nem fizet. Éppen ebből adódóan tavaly csak az esetek szűk felében történt kártérítés, ami elgondolkodtató.

Ha nincs CASCO

Egy ilyen káreseménynél -ha van teljeskörű CASCO- nincs probléma a kártérítéssel. De mit tegyen az, akinek nincs teljeskörű CASCO-ja, és nem is akar egy úthiba miatt több tíz- vagy százezer forinttól megválni csak úgy?

A MABISZ legutóbbi felhívása szerint erre a problémára a leghatékonyabb megoldás egy külön biztosítás: a kátyúbiztosítás, ami egy évi párezer forintos tétel. 

Biztosra akar menni?

A közút fenntartójából Ön nem biztos, hogy ki tudja sajtolni a kártérítést, de a biztosítójának sikerülni fog!

Kössön kiegészítő kátyúkár biztosítást, és nyugodtan aludhat, akármilyen utakon vezet. Ha esetleg megtörténik a baj, az alapos dokumentáció után a biztosítóval kell felvennie a kapcsolatot, és az garantáltan kifizeti a teljes költségét. 

Kivételek mindig vannak

Ha a vezető a hibás egyértelműen, akkor a biztosító sem fizet. Ilyen tipikus eset például, ha az úthibát jelző táblát figyelmen kívül hagyja a vezető, illetve túllépi a megengedett sebességhatárt. Nem túl meglepő módon, egy bizonyos sebességnél már majdnem mindegy, milyen kicsi a kátyú, hatalmas károkat tud okozni a gépjárműben.

A kátyúbiztosítás nem nagy tétel

Köthető önállóan, de kiegészítő biztosításként is kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) vagy CASCO mellé, nagyjából évi 2-3 ezer forintért. Igazán nem nagy összeg ahhoz viszonyítva, hogy átlagosan bő 20 000 Ft volt tavaly egy kátyú okozta sérülés...

Frissítés dátuma: 2022.03.28.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat