Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Hogyan döntsük el, melyik a tökéletes otthon számunkra?

Profi ingatlanosok őszinte tanácsai költözés előtt állóknak, amikről feltétlenül tudnia kell.

Az új otthon kiválasztása egyszerre izgalmas és félelmetes. A város melyik részén legyen? Milyenek a szomszédok? Mi van, ha nem lesz elég pénz a felújításra? Mi legyen a döntő, ha két házba egyformán beleszerettünk?

Az első és egyetlen módja, hogy elindítsuk a döntési folyamatot az, hogy elővesszük a számológépet. Az álomotthon abban a pillanatban rémálomotthonná válik, amikor rájövünk, nem engedhetjük meg magunknak. “Amikor számolgatsz, láss a listaár mögé,” mondja Steve Jones, társ bróker a Crawford Olson Real Estate-nél (McCall,Idaho). És itt van, miért: Egy házat, amelynek boltozatos a mennyezete többe kerül felfűteni, mint egy alacsony mennyezetűt. Vagy egy ház, aminek medencéje van, azért sokat kell fizetni, hogy azt fenntartsuk. Ezek a költségek mind összeadódnak.

 

 

“Egy másik, kevésbé kézzelfogható mód a döntésre, hogy bízunk az intuícióban,” mondja Pat Trainor, egy ingatlanügynök a Coldwell Banker High Country Realty-nél (Blure Ridge, Georgia). “ Meggyőződésem, hogy a legtöbb érdeklődőben kialakul egy benyomás pár másodperccel azután, hogy besétálnak a házba,” mondja. Tapasztalt ügynökként is azt állítja, ő is azonnal véleményt formál. “Ez egy olyan hely, ahova jó belépni? Vagy deprimál inkább? Figyeld meg, hogyan válaszolsz - és bízz a reakcióidban,” mondja Trainor. 

Trainor azt mondja, ha egy ház illik a vásárlóhoz, akkor a pár vagy a család elkezd arról beszélni, hova helyeznék a bútorokat. “ Amikor egy kliens ezt csinálja, akkor elkezd mentálisan beköltözni a házba,” mondja Trainor. Mi következik ebből? Ha megtekintünk egy házat és azon kapjuk magunkat, hogy épp az ablak közelébe képzeljük a karosszéket, és a zöld széket a kandalló köré valahova, akkor legyünk résen. Nagy esély van rá, hogy egy számunkra nagyon is alkalmas házban vagyunk.

 

 

Ezt kimondva, nincs semmiféle betekintési lehetőség egy kristálygömbbe, amikor ház vadászaton vagyunk. És azon gondolkodni teljességgel elkerülhetetlen, hogy vajon túl kicsi lesz-e a ház, ha kutyát tartunk, vagy túl nagy, ha a gyerekek elmennek egyetemre. Cindy Jones, szintén a Crawford Olson Real Estate-től azt mondja, hogy fontos elképzelni a ház szerepének változását az idő múlásával, de olyan döntést hozni, ami túl sok tényezőt vesz figyelembe, akár ellenünk is dolgozhat. “Úgy vegyél házat, hogy a legfontosabb az legyen, hogy most hogy élsz,” mondja. Aztán alkalmazkodjunk, ahogy telik az idő. 

Még egy tipp! Döntsük aszerint, hogy most hogyan élünk, és ne úgy, hogy hol fogunk lakni. Egy ház panorámás kilátással a hegyekre és óriási, tavacskára néző ablakokkal egy csodálatos otthonnak tűnik. De ha alig töltünk időt otthon napközben, akkor ezt a látványt nem is csodálhatjuk meg az esetek nagy százalékában. Inkább fókuszáljunk azokra a lehetőségekre, amikkel bent tudjuk elfoglalni magunkat. Ez különösképp igaz a ház forgalmas területeire, mint például a konyha. Egy letisztult, minimalista európai és rozsdamentes acélból készült reggeliző bárasztal láttán elolvadunk, de ha tele a ház totyogó gyerekkel, akkor egy  praktikus konyha sok hellyel, szilárd és folttűrő szekrényekkel valójában sokkal jobb választásnak bizonyul számunkra. 

 

 

Ha végül is meghoztuk a döntést, egyből tegyünk is ajánlatot? Néha tegyünk. Néha ne. “Általában azt javaslom a kliensnek, hogy aludjon rá egyet,” mondja Trainor. A kivétel akkor erősíti a szabályt, ha a piac különösen aktív. “Ez egy igazi zsigeri teszt. Teljesen kiborulnál, ha elvesztenéd ezt a házat egy másik vásárló miatt? Ha a válasz igen, tegyél ajánlatot. Soha sem tévedünk, amikor a szívünkre hallgatunk.”

Forrás

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat