Itt a valentin-nap, óvatosan a gyertyákkal!

Otthonunkban számos dolog kárt tehet, ezek közül az egyik legnagyobb veszély a lakástűz, mely a téli időszakban még gyakrabban fordul elő.

Magyarországon télen történik a legtöbb tűzeset, sokan a karácsonyfát tartják felelősnek, a tűzesetek száma azonban januárban és februárban is magas. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk: télen többet vagyunk otthon. 

Van azonban mégis egy olyan oka a tűzeseteknek, amely közvetlenül a téli időszakhoz kötődik, ez pedig a fűtés. Számos lakástüzet okoz, hogy az elektromos fűtőberendezéseket éghető, gyúlékony anyagok közelébe helyezik.

Napjainkban talán már klisének tűnhet, de még mindig sok lakástűz okaként szerepel, hogy az illető dohányzás közben elaludt. A lakásban való cigarettázás azonban nem csupán ezt az egy veszélyt rejtegeti, sokszor elég ha a hamu egy gyúlékony helyre esik, és egy apró parázs lángra kap.

További rizikófaktor az elektromos készülék, ezért érdemes mindig megbízható helyről megvásárolni őket, hiszen egy használt eszköz könnyedén zárlatos lehet. Nemcsak a készülékek, hanem maguk a vezetékek is veszélyt rejtegethetnek, így ezek javítását, vizsgálatát bízza mindig szakemberre.

Mivel télen többet tartózkodunk otthon, így többet vagyunk a konyhában is. Ez a lakás azon helyisége, melyből a legtöbb tűzeset indul. Elég csak megfeledkezni egy tűzhelyen hagyott fazékról, vagy vizet önteni a még forró olajba. De gyakorta okoz tüzet a lángrakapott konyharuha is.

A tűzesetek legnagyobb részét azonban még mindig a nyílt láng okozza, egy meggyújtott gyertya vagy mécses, amiről megfeledkezünk, ott hagyjuk egy másik helyiségben, így könnyedén lángra kap. Ezért az áramszünetek alkalmával - hiszen ekkor a zseblámpa mellett sokan gyújtanak gyertyát - legyen fokozott figyelemmel.

A gyertya a romantika egyik szimbóluma, így ha a valentin napi vacsora mellé gyújt néhányat, akkor mindenképp győződjön meg róla, hogy eloltotta-e őket.

Hogyan előzhető meg a baj?

A legfontosabb, amivel a tűzesetek nagy százaléka megelőzhető, az az odafigyelés. Emellett azonban érdemes beszerezni egy tűzjelző készüléket is, így ha meg is feledkezett a tűzhelyen hagyott ételről, a sípoló hangra biztosan felfigyel.

Fontos instrukció továbbá, hogy a fűtési szezon kezdete előtt nézesse át a fűtőberendezéseket egy szakértővel, hogy biztosan ne legyen semmilyen meghibásodás.

Ezek mellett is előfordulhat azonban, hogy egyáltalán nem, vagy legalábbis nem időben veszi észre a keletkezett tüzet, és a lakása, de legalábbis az ingóságai bánhatják, így mindig kössön lakásbiztosítást.


Frissítés dátuma: 2020.02.14.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat