Kötelező biztosítás: pontosítania kell hét biztosítónak

A PSZÁF előírása szerint péntekig kell egyértelműsíteniük, mit is ajánlanak.

Hét biztosítónak november 11-ig pontosítania kell a kötelező biztosítási díjhirdetését, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint nem tájékoztatták megfelelő módon a fogyasztókat – tette közzé a felügyelet kedden. Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. egyebek mellett díjtarifájának egyik táblájában és az azt kiegészítő szövegben egymásnak ellentmondóan tette közzé, hogy a 2012. január 1. előtti kockázatviselési kezdetű személygépjármű szerződések megadott korrekciós indexe vonatkozik-e, vagy sem a gazdálkodó szervezetekre.

Az Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepe díjtarifájának területi besorolásánál az egyik területi csoportnál név szerint feltüntetett városokon túl – a fogyasztók számára megtévesztő módon – a táblázatban más települések irányítószámai is szerepeltek, illetve a biztosító számos, Magyarországon nem létező települési irányítószámot is feltüntetett.

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. például díjtarifájában úgy hirdetett meg évközi évfordulós kedvezményt, hogy ezzel egyidejűleg nem tájékoztatta az ügyfeleket arról: a kedvezmény jövőbeni igénybe vétele hátrányosan hathat bónusz-malusz osztályban történő előbbre sorolásukra, s így fizetendő biztosítási díjukra.

A Generali-Providencia és az Uniqa Biztosító Zrt. egyaránt olyan casco együttkötési kedvezményt is meghirdetett, amely esetében a kgfb ajánlat megtételekor a fogyasztó számára még nem ismert tényezőtől válik függővé a kedvezmény megadása.

A K&H Biztosító Zrt. pótdíjat szabott ki díjhirdetményében azon ügyfeleire, akik szerződése 2012-ben díjnemfizetés miatt szűnik meg, amely ellentétes a vonatkozó törvénnyel.

Az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. „UNION-Kötelező, UNION-Közszolgálati Kötelező és UNION-Partner Kötelező”, illetve „MEOSZ-tag mozgáskorlátozott” és „mozgáskorlátozott szerződő” elnevezésű, a díjtarifában meg nem határozott, ismeretlen tartalmú tényezőket jelölt meg hirdetményében. A biztosító emellett a személygépkocsi kategóriában „családi flotta 2 autóból” elnevezést is használt, miközben díjtarifája egy másik részében a kgfb-ről szóló törvény által meghatározott flotta fogalmát is alkalmazta.

A Wabard Biztosító Zrt. a személygépkocsikra vonatkozó tarifa hirdetményében a vonatkozó rendelet kategóriáitól eltérően sorolta be a járműveket teljesítményük szerint. Tovább a kármentességi kedvezményre vonatkozó részének kísérő szövegében – az erre vonatkozó táblázattól eltérően – elmulasztott tájékoztatni arról, hogy a kármentességért járó kártörténeti pontokat a szerződés bónusz-malusz besorolásától függően is differenciálja.

A PSZÁF elnöke a Magyar Biztosítók Szövetségének írt levelében rámutatott: a szövetség díjhirdetési tájékoztatójában két esetben tévesen a 2012. évi helyett 2011. évi dátumot írt. A MABISZ e mellett tévesen tüntette fel, hogy a fedezetlenségi díj szankciós jellegű: valójában a Kártalanítási Számla nem szerződésen alapuló kockázatvállalásának ellenértékét hivatott utólag rendezni.

A konkrét díjhirdetéseken túl a PSZÁF felhívta a figyelmet bizonyos kedvezőtlen jelenségekre. Előfordulnak a kgfb biztosítások kockázat-elbírálásához, jellegéhez aligha kapcsolható díjtarifálási szempontok: így például az is módosíthatja az autós kötelezőjének díját, ha előfizet egy szórakoztató magazinra.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2011.11.08.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat