Mire fizet a lakásbiztosítás?

Mire terjed ki a legtöbb lakásbiztosítás?

Az ingatlanunk az esetek nagy részében jóval több, mint csupán egy ház vagy egy lakás, akár hosszú távú befektetésnek, akár otthonunknak tekintjük. Előfordulhatnak kisebb és nagyobb balesetek, amikor kár keletkezik - ezek megtérítése nagy anyagi terhet vesz le a vállunkról, hiszen nem zsebből kell fizetni a kárt, hanem a biztosító állja ezt a költséget a szerződésünk alapján.

Mi a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítás a vagyonbiztosítás egy fajtája. A lakóházban vagy lakásban és a benne lévő vagyontárgyakban keletkezett kár esetén fizet a tulajdonosnak, vagy a szerződést megkötőnek. A lakásbiztosítás összege és tartalma rendkívül széles lehet, szinte minden lehetséges káresemény ellen bebiztosíthatjuk a tulajdonunkban vagy használatunkban lévő ingatlant.

A lakásbiztosításhoz kapcsolódóan számos kiegészítő biztosítás is köthető: ezek nem csupán az ingatlant védik, hanem a szerződőt vagy annak családtagjait is.

Érdemes lehet nemcsak saját lakásra, hanem bérleményre is biztosítást kötni, mivel ott is történhetnek balesetek, lakásbiztosítást pedig nemcsak tulajdonosként, hanem haszonélvezőként, vagy ha béreljük az ingatlant, akkor bérlőként is köthetünk.

A lakásbiztosítások leggyakoribb formája az ún. per risk típus, amely kizárólag a szerződésben lefektetettt káreseményeket fedezi; az all risk ezzel szemben minden olyan kárt megtérít, amit a szerződés nem zár ki egyértelműen.

Mire terjed ki a lakásbiztosítás? 

Egy alap lakásbiztosítás általában a legalapvetőbb kockázatokra nyújt fedezetet. Ide sorolhatjuk a tüzet, a robbanást, vagy az olyan meteorológiai eseményeket, mint a vihar, a jégverés vagy a villámcsapás. Védelmet nyújt ezen kívül beázás, árvíz vagy egyéb külső vízkár ellen is.

Az alapcsomag általában megtéríti még a rablás és betöréses lopás esetén keletkezett kárt, valamint tartalmaz felelősségbiztosítást is, de a biztosítás megkötése előtt mindig fontos, hogy alaposan átnézzük, pontosan mire is terjed ki a biztosítás pl. a biztositok.hu weboldalán található lakásbiztosítás alkulátorral.

A legtöbb pénzintézet az alapcsomagjához kiegészítőként árulja például utas- és balesetbiztosítást is; olyan megállapodás is létezik, amelyben csőtörés esetén a biztosító kifizeti nekünk az elfolyt víz árát. Nagyon sokszor figyelhető meg pl. az alulbiztosítottság esete: ilyenkor alacsonyabb értékű ingatlanra szól a szerződés, mint amekkora az ingatlan értéke)

Mire fizet a lakásbiztosítás?

A lakásbiztosítások között nagy különbség lehet abban a tekintetben, hogy melyik termék pontosan milyen típusú káreseményekre fizet. Az alapszolgáltatás általában a következő káreseményeknél nyújt segítséget:

  • földrengés, földcsuszamlás
  • idegen tárgy rádőlése, idegen jármű ütközése
  • kő- és földomlás, illetve üregbeomlás esetén
  • más természeti károk, mint például hónyomás, jégkár
  • tűz, tűz nélküli füst vagy hő okozta kár, robbanás vagy villámcsapás
  • vihar, árvíz, csapadék és vezetékes víz okozta kár esetén

Az ingatlan valamely részén keletkezett vagyoni kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb esemény esetére biztosítani az ingatlant, illetve az ingóságokat, mint például:

  • lopáskár, rablás vagy vandalizmus
  • üvegkár
  • villámcsapás okozta másodlagos kár
  • az ingatlanban folytatott vállalkozás vagyontárgyai

Példák a lakásbiztosítás kiegészítésének lehetőségére:

  • cyber-védelem (internetes vásárlások, adatvesztés)
  • kisállat védelem (baleset, betegség esetén)
  • környezetvédelem (megújuló energiaforrások használata esetén)
  • okoseszközök védelme (tablet, laptop, házimozi)
  • sporteszköz védelem (eszköz és a balesetet elszenvedő személy)
  • szakember szolgáltatás (szakember gyors megkeresése pl. csőtörés esetén)

Lakásbiztosítás felmondása 2024-től

Idén lépett életbe az a kormányrendelet, amelynek értelmében 2024-től a lakásbiztosítások a biztosítási évforduló mellett márciusban is felmondhatóvá válnak. A biztosítóknak február 15-ig kell értesíteni ügyfeleiket arról, hogy lehetőségük lesz szerződésük rendkívüli felmondására.

Az írásbeli felmondási lehetőség március 1–31. között áll fenn, 30 napos felmondási idővel.

Frissítés dátuma: 2024.02.12.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat