Forgalmi rendszámok Magyarországon

Ma már egyre gyakoribbak és közkedveltebbek az egyedi rendszámmal nyilvántartott gépjárművek. Régen nem voltak ilyen szigorú szabályok közé kategorizálva a rendszámtáblával kapcsolatos intézkedések. Ma már mindegyik gépjármű egyedi számmal van ellátva, melynek segítségével percek alatt azonosítani lehet a tulajdonost, üzembentartót. De régen hogyan működött ennek szabályozása?

 

Az 1901-ben létrehozott rendelet már előírta a rendszám használatát és a kötelező műszaki vizsgálatot. A következő 5 évben a legnagyobb bejegyzésre kerülő rendszám a 351-es volt. 1910-ben hozott belügyminisztériumi rendelet alapján az országot 15 járműkerületre osztották, miszerint minden kerület egy-egy betűjelzést kapott a könnyebb beazonosítás érdekében. A rendszámok ekkor még egy betűből, egy kötőjelből és három számjegyből álltak, kivéve Budapestet, ahol római számjeggyel kezdődtek.

 

A második világháború után nem volt elegendő anyagi forrás az új rendszámok gyártásához, így az újdonsült tulajdonosok maguk készítettek azonosításra szolgáló táblákat. Azonban ez nem mutatkozott a legjobb megoldásnak, hisz sokan engedély nélkül közlekedtek, sok volt a műszaki hibás gépjármű mely előbb-utóbb  balesethez vezetett, így új szabályozást vezettek be. A 20 000/1948 Közl. M. rendeletben kötelezővé tették a gépjárművek műszaki szemléjét, valamint új rendszámokat adtak ki. 1959-től kezdve hatkarakteres rendszámokat használtak, ez két betűből, négy számból állt (például AA 12-34). A kezdőbetűk a jármű típusára, jellegére, üzembentartójára utaltak.

 

A 70-es években vezették be a maihoz legjobban hasonlító rendszámtáblákat, a tábla színe fehér volt, fekete betűkkel. Érdekességnek számít, hogy az első rendszámtábla kisebb volt a hátsónál.

A használt rendszámokat, ha vissza is vonták őket, később újra kiadták. Kezdetben nem adták ki azokat a rendszámokat, amelyeknél a két betű megegyezett (például AA, BB, TT, UU).

 

Hazánkban jelenleg 6 karakter hosszúságú forgalmi rendszámok vannak használatban. Ezek sorozatrendszám esetén három betű, három szám felosztásban követik egymást, fehér alapon fekete karakterekkel. Bérfuvarozók esetében sárga az alapszín. A jelenlegi sorozat kibocsátása 1990 augusztusában kezdődött. Mezőgazdasági célú járműveken használnak a hét karakter hosszúságú M123456 formátumú fehér alapon zöld színű rendszámokat is.

 

Ha valaki nem elégedett a kapott rendszámával, akár egyedi rendszámot is igényelhet, természetesen a megszabott feltételek betartása mellett. Az egyedi variáció nem tartalmazhat trágár vagy obszcén szavakat, megtévesztő vagy félelmet keltő kifejezéseket.

 

 

Forrás: wikipedia.org

 

Frissítés dátuma: 2024.01.17.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat