Hasznos tavaszi tippek autósoknak

A tavasz, illetve a melegebb időjárás beköszöntével többen indulnak neki hosszabb útnak, azonban a tél, illetve a hideg idő az autókra is hatással van, érdemes ezért néhány ápolási, illetve karbantartási munkálatot elvégezni, hogy csúcsformába kerüljön a jármű.

1. Szánjunk időt a gumiabroncsokra: ellenőrizzük a nyomást, hogy megfelelő keménységűre fel van-e fújva az abroncs, ezzel ugyanis a futásteljesítményt is javíthatjuk, nem kevés üzemanyagot, és pénzt spórolva ezáltal. Vizsgáljuk meg a futófelületet, hogy nincsenek-e rajta repedések, lyukak, egyenetlen kopások. 

2. Világítás: 
Ellenőrizzük, hogy a fényszórók és féklámpák tiszták, illetve megfelelően működnek-e. Cseréljük ki a kiégett izzókat. 

3. Akkumulátor: Ha már a telet is csak nehezen vészelte át, megérett az idő a cserére. Függetlenül a korától, ellenőrizzük a csatlakozókat, hogy nem korrodálódtak, illetve szennyezettek-e. 

4. Ablaktörlő: Télen az ablaktörlők is intenzívebb használatnak vannak kitéve, ezért vizsgáljuk meg kopásukat. Ha csíkokat hagynak már a szélvédőn, ideje lehet cserélni őket, de sokszor az alapos megtisztításuk is elegendő. Egyúttal az ablakmosó folyadékot is pótolhatjuk. 

5. Fékek: a téli vezetési körülmények között az ismétlődő fékezés miatt erősen elkophatnak a fékek. Csikorgás esetén mindenképp érdemes ellenőrizni, mielőtt hosszabb útnak indulnánk. 

6. Nézzünk be a motorháztető alá: Nézessük meg szerelővel az összes alkatrészt, és cseréltessük a sérülteket, vagy elhasználódottakat, így olajjal együtt például az olajszűrőt is. 

7. Olaj: Rendszeres időközönként érdemes az olajat lecserélni, hogy az autó hatékonyan működjön. Ekkor cserélni kell a piszkos szűrőket is. 

8. Tavaszi nagytakarítás kívül-belül: alaposan takarítsuk le kívülről az autókat, a futóműnél az utak sózása miatt szintén alapos takarításra van szükség, megelőzve ezzel a korróziót.

forrás: http://biztositasiszemle.hu/

Frissítés dátuma: 2021.01.29.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat