Mit viselj a sípályán?

A síelés nagyszerű sport, a kezdők azonban gyakran esnek abba a hibába, hogy a tökéletes felszerelés beszerzésére fókuszálnak, és megfeledkeznek arról, hogy a megfelelő ruhadarabok legalább olyan fontos szerepet játszanak ebben a sportban. Egy-egy rosszul megválasztott öltözet ugyanis könnyen rányomhatja a bélyegét az egész kiruccanásra, így ajánlatos gondosan kiválasztani a pályán viselt darabokat.

A legfontosabb a megfelelő kabát és nadrág. Aki a hétköznap hordott sportkabátjára szavaz, az kellemetlen pillanatokat élhet át a lejtőkön, ugyanis ezeknek a kabátoknak nem megfelelő a vízálló és lélegző képessége. Jó síöltözet esetén ugyanis ez a két paraméter a legfontosabb. A vízálló képesség fontosságát nem nehéz belátni, a lélegző képesség azonban némi magyarázatot igényel: ez a paraméter azt mutatja meg, hogy a ruhadarab mennyire képes elvezetni a mozgás során keletkezett izzadságot. Abból pedig keletkezik bőséggel, ha síelésről van szó, és igen kellemetlen tud lenni, ha ebben dagonyázunk siklás közben. Ezt a két paramétert számok jelzik az öltözéken, minél  magasabbak ezek, annál jobb minőségű darabbal állunk szemben – és természetesen az ára is annál borsosabb. Érdemes azonban áldozni rá, és legalább 5000 mm-es kabátot és nadrágot választani. 

Ugyanilyen fontos az aláöltözet, hiszen hiába vásárolunk jó minőségű kabátot és nadrágot, ha a bőrünket közvetlenül fedő réteg nem megfelelő, nemcsak hogy kellemetlenül fogjuk érezni magunkat, hanem még jól meg is fázhatunk. Sokan úgy vélik, hogy a pamut a legjobb választás, mert jó a nedvszívó képessége, ez azonban tévedés. Épp a jó nedvszívó képessége miatt fázhatunk meg könnyen, ha ezt az anyagot választjuk, ugyanis magába szívja az izzadságot, és hosszú ideig a bőrünkön tartja, hiszen nehezen szárad. Érdemes tehát olyan aláöltöző alsót és felsőt választani, ami nem szívja magába a nedvességet, hanem átengedi azt, így az könnyen el tud párologni a bőrünkről. Külön előnyük ezeknek az anyagoknak, hogy nagyon könnyen száradnak, így nem kell minden napra külön ruhadarabot vásárolni, hiszen ha este kiöblítjük, másnap reggelre biztosan megszárad.

Érdemes néhány polárpulóvert is magunkkal vinni, hiszen ezek a legmegfelelőbb darabok a kabát alá. Kellőképpen biztosítják ugyanis a hőérzetet, ugyanakkor viszonylag vékonyak, így nem akadályoznak a mozgásban.

Ha odafigyelünk mindezekre, biztos, hogy kényelmesen érezzük magunkat a sípályán, és egészségünket is megóvjuk, nem egy kiadós megfázással térünk majd haza. 

Síbiztosítás díjszámítás

Frissítés dátuma: 2023.01.27.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat