A családok egyik legnagyobb kincse


A magyar családok egyik legnagyobb kincse, értéke a háza, amely ténnyel nehéz vitába szállni úgy, hogy egy élet munkájáról tanúskodik sokak számára. Rémisztő dolog hallani a híradásokban arról, hogy családok mennek tönkre, vállnak otthontalanná egy-egy katasztrófa, tűzeset kapcsán. Ilyenkor merülhet fel egy egyszerű és kézenfekvő megoldás az ilyen esetek elkerülésére, ami nem más, mint a lakásbiztosítás kötés. A pénzcentrum.hu oldal összegyűjtött tíz tippet a legideálisabb döntés meghozatalához, amelyek valóban hasznosnak bizonyultak a tapasztalatok alapján.


1. A ház értékét minden lakásbiztosítás kötés során meg kell adni, viszont nem mindenki számára egyértelmű, hogy ez az érték az újjáépítési értékkel egyezik meg. Pontosan azt tükrözi, hogy mennyi pénzért tudnánk a jelenlegi árviszonyok mellett újraépíteni.  Amennyiben ingóságra is vonatkozik a szerződés akkor pedig az újravásárlási érték meghatározására és feltüntetésére van szükség.


2. Az első ponthoz köthetően érdemes máris rátérni a felülbiztosított és alulbiztosított ingatlanok problémakörére. Alulbiztosított lehet abban az esetben otthonunk, ha a szerződés megkötését követően fejlesztjük az ingatlant, bővítést vagy felújítást hajtunk végre, majd erről a biztosítót nem tájékoztatjuk. Ebben az esetben a lakás valós értéke magasabb lesz, mint a szerződéskötéskor megadott, így kár bekövetkezésekor nem fedezi majd az eredeti állapot visszaállítását a biztosító.Felülbiztosított ingatlan esetén a költségek jóval magasabbak lesznek a szükségesnél, ami nem jelent majd többletbevételt, viszont rendszeres többletköltséget generál az adott háztartás számára.


3. Mindenki a lehető legkedvezőbb megoldást szeretné választani, amennyiben a szerződéskötést is egyszerűen kívánja lebonyolítani, mindenképpen javasolt az internetes ügyintézés, ami egy alkusz bevonásával tovább csökkenti a kapcsolódó ügymenet nehézségeit. Egy biztosítási kalkulátor például percek alatt kiszámítja a várható díjat, és összehasonlítja a szolgáltatásokat.


4. Az önrész vállalása esetén, vagyis káreset bekövetkeztekor a felmerülő költségek bizonyos hányadát állja a károsult, a biztosítás olcsóbb áron köthető meg. Kedvezőbb ajánlat kapható továbbá, minél ritkábban történik meg a fizetés vagyis egy éves ütem esetén jobb ajánlat kapható, mint féléves vagy negyedéves időszakokban történő díjrendezés alkalmával.


5. Drágíthatja a fizetendő árat például a postai levélen keresztül történő kapcsolattartás, csekkes fizetés vagy a személyes ügyintézés.


6. Javasolt, hogy a kiválasztása során ne csak ár szempontjából vizsgálja az érdeklődő a lehetőségeket, hiszen biztosítónként eltérhetnek a szolgáltatások, a bejelentés módja, a kárszakértő kiérkezése, illetve a kárfelmérés. Biztosítónként eltérő, hogy mikor történik meg a bejelentést követően a kárszakértő jelentkezése, illetve pár napon belül a kárfelmérés is.


7. A szerződés vonatkozhat ingóságokra is, például berendezési tárgyakra, bútorokra, elektronikai cikkekre vagy magára az ingatlanra és a kapcsolódó házrészekre, illetve ezek kombinációjára is. A lakásbiztosítások alaptípusai jellemzően tűz és elemi károkra, illetve üvegtörésre, csőtörésre, betörésre, lopásra vonatkozik. A KSH adatai szerint 2013-ban az anyagi kárt okozó tűzesetek száma 27 263 volt. Elgondolkodtató adat, hogy 2012-ben a vagyoni kárt okozó bűnesetek által okozott kár 112,7 milliárd forint volt a Főügyészség adatai szerint.Az elemi károk közé sorolható a villámcsapás, a vihar, az árvíz és a földrengés, továbbá a jégverés és a robbanás is. Természetesen ezeken az alapkonstrukciókon felül is kínálnak a biztosítók további kiegészítő biztosításokat, illetve az egyedi igények kielégítéséről sem feledkeztek meg.


8. Amennyiben az adott lakás környezetében tudomásunk van speciális veszélyforrásról érdemes egy erre vonatkozó kiegészítő biztosítást kötni, ami szintén megtéríti a váratlanul fellépő költségeket. Az egyedi esetek mellett akár baleset bekövetkeztekor is segítséget nyújtó szerződés megkötése nagyon hasznos lehet. Speciális igényeket kielégítő konstrukció lehet például egy romeltakarításra vagy az okmányok megsemmisülésére vonatkozó  szerződés. A korszerű és drága technikai berendezések némelyikének biztosítására is van már lehetőség.  A szerződés részleteire, különösen a kivételekre érdemes odafigyelni, mert esetlegesen olyan, számunkra kulcsfontosságú elem hiányozhat a térítési körből ami a későbbiekben problémát okoz. 


9. Azok számára akik nem szeretnének semmit sem a véletlenre bízni, rendelkezésére áll a teljes körű, all-risks lakásbiztosítás ami teljes körű szolgáltatást nyújt. 


10. Az összes pont közül a legfontosabb talán, hogy a biztosítás felmondására csak az évforduló előtt 30 nappal van lehetőség, újrakötés pedig az évfordulótól valósulhat meg.  A biztosítások időszakos áttekintése és újrakötése mindenképpen javasolt, hiszen az árak és konstrukciók dinamikusan változnak időről időre, ami szintén hozzásegít a legideálisabb szerződéshez.

Frissítés dátuma: 2014.09.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat