Lakásbiztosítás kampány 2024 »

A lakástüzek éve lesz 2022?

Szomorú statisztika született: 2022 első felében héttel több ember vesztette életét lakástűz következtében, mint 2021 első hat hónapjában.

49 ember halt meg lakástűzben

Az év első felében 49 ember vesztette életét lakástűz következtében, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában; leggyakrabban idős emberek válnak áldozattá - nyilatkozott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az első félévben 4136 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez 321-el haladja meg az előző év hasonló időszakában történt esetszámot.

Sok a sérült is

A lakástüzek során 298-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

345 ezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává.

Mi okozta a lakástüzeket?

A legtöbb lakástűz nyílt láng használata, elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás miatt keletkezett. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban lobbantak fel a lángok.

194 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek munkáját.

A szándékos károkozás sem ritka

Tűzvizsgálati eljárást 173 esetben folytattak: ezek során kiderült, hogy 83 helyen szándékos gyújtogatás történt.

A megelőzés kiemelten fontos

A lakástüzek megelőzése érdekében "éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket, régi építésű ingatlanban pedig rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is". A konyhába, hálóba, nappaliba tanácsos füstérzékelő elhelyezése.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.07.06.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat