A síelés pozitív hatásai

Még javában tart a síszezon, ezért érdemes kihasználni és feltöltődni a téli sportok nyújtotta pozitív hatásokkal.

Mint minden sport, a síelés, snowboardozás és az összes téli sport pozitív testi és lelki hatásokkal bír. A sportokról hosszas kutatások által kiderült mára már szinte közhelyesen, hogy végtelen jó hatást gyakorol az emberi szervezetre, így például erősíti az immunrendszer ellenálló képességét, csökkenti a stressz érzését, jó közérzetet biztosít, egészségesebb öregedést biztosít, de még az alvást is pihentetőbbé teszi.


Minden sportban van valami extra jó, lássuk mi a helyzet a síeléssel.

 

  • A specifikus igénybevétel miatt a test olyan csontjai és izületei is erősödnek, amelyek más sportoknál nem, ezzel strapabíróbb fizikumot kialakítva hosszútávon. Ez már önmagában is elég menő, de lássuk, mi van még?

 

  • Fejleszti azt a képességet - a propriocepciót - amely arra szolgál, hogy a különböző testrészünket érzékeljük és mozgassuk saját testünk egészéhez képest.

 

  • Növeli a kardiovaszkuláris terhelhetőséget, mivel erőteljesen dolgoztatja a szívet és a tüdőt is.

 

  • Fejleszti az egyensúly kontrollt és a core izmokat, amelyek a helyes testtartást segítik elő.

 

  • Nem utolsó sorban pedig a szabadon, téli napsütésben töltött idő több szempontból jótékony. Egyrészt egy természetesen szép, pigmentált színt ad a bőrnek, és a D-vitamin termelést és beépülést is elősegíti.

 

  • A természetben töltött idő pedig csökkenti a distresszt és felturbózza a jókedvet.

Ezek közül egy ok is elég a síeléshez, de mindent összevetve érdemes elgondolkodni egy last minute kiruccanáson a Kárpátokban vagy az Alpokban, de esetleg távolabbi vidékekre is. Mivel a pozitív hatások mellett a síelés extrém sportnak számít, könnyen előfordulhat egy baleset is. Érdemes előre gondolkodni, és biztosítást kötni.



Forrás >>

Frissítés dátuma: 2019.02.22.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat