Ajándék ötletek túrázóknak

Ha van olyan ismerőse, akinek a kedvenc elfoglaltsága a túrázás, könnyű neki ajándékot választani, hiszen egy gyalogtúrához rengeteg felszerelés szükséges. A következőkben ehhez adunk néhány tippet.

Alapfelszerelés

Egy gyakorlott túrázó bizonyára már rendelkezik ezekkel a felszerelésekkel, azonban beszerzésük igen drága és sokszor hosszú folyamat, így mindig örül, ha valamiből egy a korábbinál jobb minőségű darabot kap. Figyeljünk, hogy ezek kiválasztásánál mindig a praktikum legyen az elsődleges szempont.

Egy túra során az alapfelszerelést az elsőrangú öltözék jelenti, így remek ajándék lehet egy minőségi túrazsák, túracipő vagy egy meleg polárfelső. Ezeket akkor válasszuk, ha teljesen biztosak vagyunk az illető méreteiben, hiszen egy nem megfelelő cipő vagy ruhadarab még a hétköznapokon is kényelmetlen, nemhogy egy túra során.

Hasznos kiegészítők

Ha úgy érzi, bizonytalan a méret kiválasztásával kapcsolatban, de mégis olyan ajándékot szeretne, melynek a szerette biztosan örül, akkor a következőket ajánljuk:

  • fejlámpa, zseblámpa
  • jó minőségű kés vagy bicska, akár gravírozással
  • sátor, hálózsák vagy derékalj
  • strapabíró fémbögre, melyben a tűz fölött tea is készíthető
  • kulacs, vagy a helytakarékosság érdekében összecsukható szilikon pohár
  • iránytű (ebből számos minőségi változatot találni)
  • csúszásgátló a túracipőre
  • esőköpeny, akár a hátizsákra is
  • vízhatlanító spray
  • kamásli a rövidebb túracipőkhöz

Amikor a felszerelés adott

Ha olyan túrázóval van dolga, aki már a létező összes szükséges és hasznos felszereléssel rendelkezik, akkor meglepheti valamilyen viccesebb, egyedi megoldással is. Melyek ezek?

Remek ajándék egy napelemmel működő lámpa, hiszen az elem bármikor elfogyhat, és a pakolás során nagyon meg kell gondolni mit is visznek magukkal, így ezzel is helyet spórolnak. Ha az illető csodás képeket is szeretne készíteni a túra során, akkor válasszon egy úgynevezett lensballt, mellyel káprázatos fotókat lehet készíteni.

Kifejezhetjük törődésünket egy olyan egyszerű ajándékkal is, mint egy kulcstartó amire valamilyen kedves, motiváló üzenetet gravíroztatunk szerettünk számára, de akár választhatunk valami vicceset, mint egy csokoládéból készült ehető karabiner.

A már többször említett helytakarékosság az ennivaló kapcsán is fontos, így sokszor szárított ételeket - például marhahúst - visznek magukkal a túrázók. A változatosság érdekében azonban jó ötlet egy kifejezetten túrázóknak készült szakácskönyv, mely számos otthon elkészíthető szárított étel receptjét tartalmazza.

A jó öreg utalvány

Sokan vallják, hogy élményt ajándékozni jobb, mint tárgyakat, bizonyára a legtöbb túrázó is így van ezzel. Így kiváló ötlet befizetni egy gyalogtúrára, ha egy kis különlegességet is csempészne a meglepetésbe, válasszon egy úgynevezett “Tévedj el túrát”. Ennek lényege, hogy a résztvevőket elvezetik egy ismeretlen helyre, majd egy térképpel és néhány szükséges információval magukra hagyják őket.

Az egyik legismertebb túraútvonal a Peruban található Inka ösvény, ez azonban lényegesen magasabb költségekkel jár, mint egy magyarországi túra, így ajándékként ehhez is hozzájárulhat, például egy repülőjegy megvásárlásával, vagy egy utasbiztosítás megkötésével, mely a külföldre utazás során az egyik leghasznosabb ajándék.

Frissítés dátuma: 2020.01.20.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat