Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Az akksi még az autót is túlélheti

Egy ma megvásárolt elektromos autó akkumulátorának várható élettartalma már megközelítőleg 20 év, így akit eddig az aggasztott, vajon milyen gyakran kényszerülne akksi cserére, nyugodtan hátradőlhet.

A többség azért nem akar váltani elektromos autóra, mert úgy gondolja, egy hagyományos autóval messzebbe juthat, ráadásul az elektromos autó "lelke"- azaz akkumulátora - pár évnél nem bírja tovább, szóval kész ráfizetés.

Mindenki nyugodjon le...

A technológia töretlenül fejlődik, így igazán nem lehet panaszra oka annak, aki manapság vásárol elektromos autót.

Akár 15 évet is bírhat teljesítmény csökkenés nélkül egy akksi, ami két-háromezer ciklusnak felel meg.

Pozitív tendencia

A tavalyi év végéhez képest 15%-kal több elektromos autó van hazánkban: 24 795. Ez többek közt annak tudható be, hogy már télen is képes egy átlagos e-autó akár 300 km-nél többet is megtenni egy feltöltéssel.

Új szabályozás

Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága 2022-től előírja, hogy a gyártóknak biztosítaniuk kell az akkumulátorok minimum 70%-os kapacitását 160 000 km megtételéig, illetve 8 éves korig. Ráadásul a manapság legyártott autók akkumulátorának többsége egyébként is nagyjából 20 évet bír.

Mitől függ az akkumulátor kapacitása?

Az akkumulátor teljesítménye nem a használat gyakoriságától függ - a hőmérséklet és a töltési sebesség viszont nagyban befolyásolja azt. 

Érdemes emiatt olyan típust e-autót választani, ami ha kell, hűti, ha kell, fűti az akkumulátort annak érdekében, hogy folyamatosan a lehető legjobb teljesítményt nyújthassa. A magas hőmérséklet a veszélyesebb, ami a gyorstöltés során is felléphet, nem csupán az időjárás miatt.

Mire kell figyelni?

Ha több hétig is csak áll az autó, akkor az akksit nagyjából 50%-os töltöttségen érdemes hagyni, és nem szabad hagyni teljesen lemerülni.

De feltölteni sem szabad 100%-ra - inkább csak 80%-ra - az indulás előtt, mivel fékezéskor visszatölt a rendszer. 

Értékes autójára mindenképp kössön biztosítást - ha mégis valami probléma merülne fel, ne Ön lássa kárát!

A biztositok.hu-n jelenleg csak 2021-ben, illetve 2022-ben gyártott Toyota és Hyundai elektromos autókra tud CASCO-t kötni, de terveink szerint jelentősen bővülni fog a biztosítható elektromos autók köre a közeljövőben.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.05.18.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat