Az alacsony díjak csődbe visznek?

Romániában már több biztosító is csődbe ment az extrém alacsonyan tartott biztosítási díjak miatt.

Látszólag minden rendben

Romániában 37 százalékkal, 8,76 milliárd lejre nőtt a biztosítási piac az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest. A piacot a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások (kgfb) dominálják, amelyek az összes biztosítási kötvény 65 százalékát teszik ki. Az életbiztosítási kötvények értéke elérte az 1,5 milliárd lejt, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához mérten. Az egészségügyi biztosítási kötvények is 32 százalékkal nőttek a vizsgált időszakban, és elérték a 376 millió lejt.

Nem csak a magyar biztosítási piac lehet sérülékeny

A román biztosítási piac egyik fő sérülékenysége továbbra is abból fakad, hogy minden biztosítástípus esetében magas fokú a piaci koncentráció, így viszonylag kevés számú piaci szereplő között oszlanak meg a kötvények. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások esetében csökkent az első két legnagyobb piaci szereplő részesedése, de így is 53 százalékot birtokolnak a piacból a tavaly jegyzett 77 százalék után.

Csődveszély az alacsonyan tartott díjak miatt

Az idén februárban csődbe ment a legnagyobb biztosító, a City Insurance. Ez a cég főleg a kgfb-piacra összpontosított, ahol 45 százalékos részesedést szerzett, de a teljes biztosítási piacon is első volt 20 százalékos részesedéssel. A City Insurance bukása nem az első, hiszen az elmúlt években több biztosító is csődbe ment, mert dömpingáron kínálták főleg a kgfb-kötvényeket.

A magyar biztosítási piac szereplői igyekeznek mindenképp elkerülni a csődöt annak érdekében, hogy folyamatosan rendelkezésére állhassanak az ügyfeleiknek.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2022.09.28.
Ossza meg, ha tetszett
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat