Betörtek hozzám! Mit csináljak?

Nyugalmunk érdekében a lakásunkat erősen ajánlott felruházni biztonsági berendezésekkel (zár, riasztó, rács), de sajnos a legóvatosabb helyen is előfordulhat betörés, illetve lopás. Ha kötöttünk ingatlanjainkra és ingósainkra lakásbiztosítást, a káron enyhíthetünk, vagy akár teljes mértékben térítheti azt a biztosító.

A legfontosabb, hogy jelentsük be a kárt! Először értesíteni kell a hatóságokat, azok kiérkezéséig mindenképp mérjük fel, hogy mi hiányzik – anélkül, hogy az esetleges bizonyítékok sérülnének –, mert arról számot kell adnunk az illetékeseknek. Ha a helyszínelés megtörtént, a lehető leghamarabb jelentsük a biztosítónak is a kárt! E-mailben, vagy postai úton is jelezhető az esemény, de a gyorsabb ügyintézés miatt a személyes, vagy telefonos kapcsolatfelvétel ajánlott.

A nagyobb értékű tárgyakról őrizzük meg a számlát és a garanciajegyet is, mivel egy káresemény bekövetkeztekor a biztosító felé azokkal tudjuk igazolni, hogy birtokunkat képzi a tárgy és így kérhető a kártérítés. Ha nem áll rendelkezésre, akkor átlagos árat fog adni a biztosító a vagyontárgyakért cserébe.

A biztosítás megkötésekor figyeljünk arra, hogy a helyes biztosítási összeg kerüljön megállapításra. A Biztosítók.hu lakásbiztosítás kalkulátorában az ingóságok minimális biztosítási összege és az ingatlan minimális újraépítési egységára automatikusan kerül kiszámításra, hogy az alulbiztosítás elkerülhető legyen; de természetesen, ha valaki több nagy értékű ingósággal rendelkezik lakásában, akkor a biztosítási összeg módosítható.

Frissítés dátuma: 2014.09.25.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat