Biztonságos úti célok idén nyárra: Horvátország és Görögország

Ha idén nyáron is külföldi nyaralásra adja a fejét, nyugodtan utazhat a horvát és görög tengerpartra, ezekben az országokban ugyanis az igazolt esetek száma a hazai adatoknál is kedvezőbb.

A jelenlegi helyzetben egy külföldi úti cél kiválasztásában nagy szerepet játszik az, hogy az érkezés után karanténba kell-e vonulnunk, Horvátország és Görögország azonban ebből a szempontból is kiváló választás.

Horvátország

Június 12-én megnyitották a horvát-magyar határokat, ennek értelmében megszűnt a karanténkötelezettség, vagyis sem a kiutazáskor, sem pedig a hazaérkezéskor nem kell karanténba vonulni.

Emellett a határ átlépésekor negatív koronavírus tesztre sincs szükség, mindössze a kiutazó személy nevét, telefonszámát, e-mail címét és úti célját rögzítik egy későbbi kontaktkutatás érdekében.

Ahhoz, hogy elkerülje a határon való hosszú várakozást, ezeket érdemes már az utazás előtt rögzíteni, erre a horvát állam egy külön oldalt üzemeltet.

Bár a határon nem ellenőrzik a beutazók testhőmérsékletét, a beutazástól számított 14 napon át a reggeli órákban ez kötelező, amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb, rosszul érzi magát vagy a betegség tüneteit észleli, köteles telefonon értesíteni háziorvosát vagy a területileg illetékes járványügyi orvost, ebben a külföldi állampolgároknak segítségére lehet szállásadója vagy meghívója.

Görögország

Észak-Macedónia már megnyitotta határait, így szárazföldön is könnyen megközelíthetjük Görögországot. 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztre csak annak van szüksége, aki Észak-Macedóniában kíván maradni, akik csak átutaznak az országon - így a Görögországba készülő magyarok is -, viszont mindössze 5 órát tartózkodhatnak itt.

Ha azonban repülővel utazna a görög szigetekre, jó, ha tudja, hogy június 30-ig kizárólag Athén és Thesszaloniki fogad nemzetközi repülőjáratokat. Előbbi esetében a magyarországról érkező személyeket csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, és karanténba vonulni csak pozitív teszt esetén szükséges.

Thesszalonikiben azonban június 30-ig minden bejövő nemzetközi járat utasát letesztelik, a teszt eredményét az utas által megjelölt szálláson kell megvárni. Július 1-től azonban már valamennyi görög repülőtér fogadhat nemzetközi járatokat. Az utasokat pedig szúrópróbaszerűen fogják szűrni.

Horvátországhoz hasonlóan itt is kötelező nyilvántartást vezetni az idelátogató túristákról, ez esetben azonban ez a szálláshelyek feladata.

Ha úgy dönt, hogy Görögországban piheni ki a hosszú bezártságot, jó, ha tisztában van néhány szabállyal:

  • Kötelező a kijelentkezés és a bejelentkezés időpontja közötti időszak meghosszabbítása, ezért a szállodákban a távozást legkésőbb 11:00 óráig és a bejelentkezés 15:00 órától határozták meg.
  • Megszűnt a lepedők és a törölközők napi cseréje.
  • A beltéri úszómedencék nem üzemelhetnek.
  • 7 vagy annál kevesebb üléses járművek esetén a sofőr és 2 utas utazhat.
  • 8 vagy 9 üléses járműveknél a sofőr 4 utast szállíthat.
  • Szülőkkel utazó gyermekek esetén ez a szám túlléphető.
  • Taxi és transzferszolgáltatás esetén kötelező a maszk használata az utasoknak és a sofőrnek is.
  • A tömegközlekedési eszközökön, kompok, hajók zárt területein, repülőgépeken, valamint a repülőtereken kötelező a maszk viselése.
  • Az ügyfelek számára az üzletekben és a zárt helyiségekben, valamint minden fizikai kapcsolatot igénylő szolgáltatást nyújtó helyen erősen javasolt a maszk használat.

Forrás: Konzuli tájékoztatás

Frissítés dátuma: 2020.06.18.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat