Utasbiztosítás tájékoztató

Az Utasbiztosítás a Magyarországon kívüli utazásunk során bekövetkezett balesetekre, megbetegedésekre, poggyászkárokra és egyéb olyan kockázatokra nyújt fedezetet, amelyek a biztosítási kötvényben szerepelnek.
A biztosítók utasbiztosítási termékei különböző szolgáltatásokat nyújtanak, széles körben válogathat a kínált termékek között. Az utasbiztosítási termékek alapszolgáltatásai az assistance szolgáltatás, élet-baleset és betegségbiztosítási szolgáltatás, és poggyászbiztosítás.

A Biztosítók.hu 10 db biztosító 59 db utasbiztosítási termékét kínálja Önnek, így mindenki megtalálhatja az utazásához legjobban megfelelő biztosítást. Kínálatunkban a normál utasbiztosítások mellett speciális, búvároknak, síelőknek szóló termékeket is talál. Az utasbiztosítások szolgáltatásai között nagy különbségek vannak mind a szolgáltatási paletta (milyen esetekben fizet a biztosító), mind a biztosítási összegek (mennyit fizet a biztosító) terén, ezért érdemes körültekintően utasbiztosítást választani.

Az utasbiztosítás szükségessége:
Egy külföldi utazás jelentős élményekkel gazdagíthatja Önt, akár tengerparti pihenésről, akár hegyvidéki túrázásról, akár síelésről van szó. Azonban egy bekövetkezett baleset, egy megbetegedés, a csomagokban bekövetkezett károk, tehát egy nem várt esemény sokszor nagy bosszúságot, vagy esetleg jelentős anyagi károkat is okozhat. Egy idegen országban ezeket a helyzeteket kezelni és megoldani sokkal nehezebb. Egy megfelelő utasbiztosítás megkötésével nyugodtabbá válhat pihenése, hiszen a felmerülő problémák orvoslása az assistance szolgáltatással rugalmasabban megoldható. A biztosító társaságok a Föld minden pontjáról elérhető assistance szolgáltatásukkal tájékoztatják Önt a szükséges teendőkről és az igénybe vehető szolgáltatásokról.

Az utasbiztosítási termékek nem egyformán nyújtanak fedezetet, akár a megegyező elnevezések is különböző szolgáltatásokat nyújthatnak biztosítónként, különböző limitekkel. Az utasbiztosítási módozatok a meghatározott limitösszegek erejéig állnak helyt, a baleseti és betegségi ellátás fedezésére, az esetlegesen felmerülő jogi költségek terén is, és az egyéb, biztosítási kötvényben meghatározott szolgáltatásokra.

Az utazásunk során bekövetkezett balesetek esetén jelentős anyagi kára keletkezhet. Főleg Európán kívüli utazás során, ahol egy egyszerű kórházi, vagy orvosi kezelés is egy magas összegű számlát eredményezhet.
Egy megfelelő utasbiztosítási termék kiválasztásával és megkötésével nyugodtabbá teheti utazását, valamint anyagilag is biztonságban érezheti magát.

Az utasbiztosítás megkötésének feltételei:
Az utasbiztosítást az utazás előtt, Magyarország területén tartózkodó személy kötheti meg. Nem köthető utasbiztosítás a külföldön életvitelszerűen élőkre, vagy a külföldön munkát vállalókra.

Honlapunkon bankkártyás díjfizetéssel és átutalással rendezheti biztosításának díját. Internetes bankkártyás fizetés esetén a szerződéskötés végén a fizetést követően azonnal letöltheti biztosítási kötvényét. Átutalás esetében biztosítási kötvényét abban az esetben tudjuk Önnek a szerződéskötés napján elküldeni, amennyiben az átutalás folyamatát a szerződéskötés munkanapján legkésőbb délelőtt 11 óráig kezdeményezi. Amennyiben utalását pénteken 11 óra után, vagy hétvégén/munkaszüneti napon/ünnepnapon indítja, a díj jóváírására csak hétfőn/első munkanapon lesz lehetőségünk, kötvényét csak ekkor kapja meg.

A megfelelő utasbiztosítás kiválasztása:
Az utasbiztosítási termékek többféle szolgáltatást nyújtanak, egy biztosítási csomagban. Alapszolgáltatások közé tartozik baleset vagy betegség esetén az orvosi költségek megtérítése, balesetbiztosítás, és poggyászbiztosítás. Ezeket a szolgáltatásokat minden utasbiztosítási termék nyújtja, azonban az emberek igényei különbözőek, ezért különböző színvonalú ellátást is várnak el. Az alábbiakban néhány tanácsot adunk, amelyet érdemes figyelembe vennie, a legmegfelelőbb biztosítás kiválasztásánál.

Utazásunk megtervezésekor, a megfelelő utasbiztosítás kiválasztásához fontos figyelembe venni az úticélt. Az adott országban milyen szintűek a betegellátási, baleseti költségek. Amennyiben Ön olyan helyre készül, ahol a hazaihoz képest sokszorosába kerül az egészségügyi szolgáltatás, érdemes olyan biztosítási módozatot választania, amelyik ilyen esetekben magas fedezetet nyújt.

Természetesen az emberek igényei különbözőek, ezért különböző színvonalú ellátást is várnak el. Lehetősége van összehasonlítani a különböző biztosítási módozatokat, és ezek alapján kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbbet.

Az utazás balesetveszélyességének mérlegelése is fontos szempont, hiszen a biztosítók szolgáltatásai nem azonosak. A sokféle biztosítási termék között megtalálja pl. a városnézéshez, vagy éppen a búvárkodáshoz legmegfelelőbb módozatot.

Amennyiben Ön, vagy esetleg Önnel utazó ismerőse sportrajongó, érdemes külön pótdíj ellenében kiegészítő sportbiztosítást kötni. A kiegészítő sportbiztosítás megkötésére lehetősége van a legtöbb biztosító társaságnál, ez fedezetet nyújt különböző sporttevékenységek közben elszenvedett balesetekre.

Jelentősebb vagyontárgyait is érdemes figyelembe venni, hiszen a legtöbb biztosítónál választhat olyan terméket, amelyik ezek elvesztése esetén viszonylagosan magas fedezetet nyújt.

Életkora és egészségi állapota is fontos szempont, az ennek megfelelő módozat kiválasztása nyugodtabbá teheti utazását.

Teendők kár esetén:
Amennyiben megkötötte az Ön számára legmegfelelőbb utasbiztosítást, és az utazás során valamilyen szolgáltatás igénybevételére szüksége van, az első és legfontosabb dolog, hogy értesítse az adott biztosító assistance-központját.

Ennek elmaradása esetén a biztosító adott esetben alacsony összegben korlátozhatja a kártérítés mértékét.

Az assistance központ segítséget nyújt abban, hogy hol található az Önhöz legközelebbi egészségügyi intézmény. Bizonyos esetekben szüksége lehet tolmácsszolgálatra is, vagy jogi védelem megszervezésére. Ezen szolgáltatások biztosításában is segítséget nyújt az assistance központ.

Az alábbi táblázatban megtalálja a honlapunkon megköthető biztosítók assistance telefonszámait, amelyet megtalál biztosítási kötvényében, és a biztosítási feltételfüzetben is.

A nap 24 órájában hívható assistance központ telefonszámai biztosítónként:

Allianz Hungária Biztosító Zrt.:
(+36-1)-237-2333

AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepe :
(+36-1) 501-1501

 

Európai Utazási Biztosító:
(+36-1) 465-3666

Groupama Garancia Biztosító Zrt.:
(00-42-02) 963-3962-2

Magyar Posta Biztosító Zrt.:
(+36-1) 423-4246

Mondial Assistance:
(+43-01) 525-0341-029

QBE Atlasz Biztosító Zrt.:
(+36-1) 460-1500

Uniqa Biztosító Zrt.:
(+36-1) 458-4484

Vienna Life Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.
(+36-1) 268 1388

Wáberer Biztosító Zrt.:
(+36 1) 465 3668

 

További információk az utasbiztosításról:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/biztositasok#utasbiztositas

Frissítés dátuma: 2024.01.16.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat