Biztosítók szövetsége: 12 százalékkal nőtt a díjbevétel a biztosítási szektorban tavaly

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele 1164 milliárd forint volt tavaly, 12 százalékkal több az előző évinél - derül ki a szövetség gyorsjelentéséből.

Az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatás szerint a növekedés üteme több mint kétszeresen haladja meg a GDP csaknem öt százalékos tavalyi bővülését.

Különösen a nem-élet üzletág díjbevételei gyarapodtak gyors ütemben, csaknem elérték a 655 milliárd forintot tavaly, ami 17 százalékkal magasabb, mint 2018-ban.

A növekedés motorját tavaly is a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) jelentette.

Az eredménykimutatást korrigálja, hogy tavaly a kgfb-díjbevételi statisztikákba már beépült a 23 százalékos biztosítási adó is.

A közlemény szerint az elmúlt négy évben a nem-élet üzletág bevételei már megelőzték az életágiakat, és ez a tendencia egyre erősödik. A 2019-es díjbevételeknek az 56,2 százalékát adta a nem-életág, az egy évvel korábbi 53,8 százalék után.

Az életági díjbevételek 509,5 milliárd forintot tettek ki tavaly, ami 6,1 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

A Mabisznak 23 biztosító a tagja, közülük 18 magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság, kettő Magyarországon bejegyzett kölcsönös biztosító egyesület és három fióktelep szervezeti formában működik. A részvénytársasági formában működő hazai biztosítók közül három nem tagja a szövetségnek.

Forrás: MTI

Frissítés dátuma: 2020.03.03.
Ossza meg, ha tetszett