Egyre gyakoribbak a lakástüzek - pedig a legtöbbet meg lehetne előzni

Bár vannak évek, amikor kicsit kevesebb ingatlan ég ki, az elmúlt húsz évben gyakorlatilag folyamatosan nőtt a lakástüzek száma.

152 tűzeset egy nap alatt

Az Országos Katasztrófavédelem csak a tegnapi nap során 152 tüzet oltott el. 12 ingatlantűz volt, és ebből 10 magánszemély ingatlanában tett kárt.

Bár egyre ritkábbak a hagyományos fűtés miatt keletkező tüzek a napelemek és hőszivattyúk terjedésének köszönhetően, még mindig nagyon sokan fűtenek kandallóval, illetve cserépkályhával - a tegnapi tűzesetek egyikét is egy nem megfelelően karbantartott cserépkályha idézte elő.

Jobb félni, mint megijedni...

Érdemes minden tüzelő- és vízmelegítő-berendezést évi rendszerességgel átnézetni és karbantartani. 

Ha egy mód van rá, az elektromos vezetékek elavulását sem kell megvárni, hiszen nem kis veszélyforrást jelentenek a régi, kevésbé terhelhető alumínium vezetékek.

Ha megoldható, váltson gáztűzhelyről és gázkazánról tisztább energiával működő elektromos tűzhelyre és elektromos fűtésre!

Még igénybe vehető számos állami támogatás, melyek segítségével a lakosság jelentős része kedvezményesen lehet tulajdonosa napelemnek és napkollektornak. Érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználni, és a berendezéseket korszerű, alacsony fogyasztású elektromos eszközökre cserélni. Nem csak kisebb eséllyel keletkezik így lakástűz, de a CO-mérgezés és gázmérgezés lehetősége is a minimálisra csökken.

Óvja magát és családját!

Szereljen fel CO- és füstérzékelőt otthonában! Tegnap is megmentette egy család életét - ne sajnálja rá azt a pár ezer forintot Ön sem!

... és az ingatlanáról se feledkezzen meg!

Nem is hinné az ember, hogy milyen sok pénzbe kerül mindent újra felépíteni és beszerezni, ha a lángok martalékává válik...

Kössön lakásbiztosítást! Figyeljen rá, nehogy alulbiztosított legyen az otthona, mert egy olyan szerződés nem segíti ki a bajból, ami nem hogy az ingóságok pótlására, de a fél ház újjáépítésére sem biztosít elég fedezetet...

De legfőképp

Legyen körültekintő, és próbálja megelőzni a baleseteket!

Frissítés dátuma: 2022.02.16.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat