Elfogadták a baleseti adót, a kampány is felpöröghet!

A kgfb kampányból mindössze 6 nap maradt hátra, ám a hétfőn elfogadott baleseti adó felpörgetheti az utolsó napokat.

A parlament az eredeti tervezethez képest minimális módosításokkal hétfői ülésén végül elfogadta a baleseti adót. Ebben persze semmi meglepő nincs, biztosak voltunk benne, hogy így lesz. Ám a kormányt még érhetik meglepetések, ugyanis a legtöbb biztosító szerint egyértelműbb és kiszámíthatóbb lett volna a rendszer, ha fix összegben határozzák meg az adó mértékét. Így csak tippelni lehet, meghozza-e a várt eredményt a döntés.

A minden autótulajdonosra egyaránt vonatkozó baleseti adó január elsejétől 30 százalékkal, vagyis kis híján harmadával növeli majd a biztosítások díját, ám még így is van lehetőség a spórolásra. A biztosítók többsége ugyanis átlagban éppen 30 százalékkal csökkentette díjait, vagyis váltás esetén az autósnak minden esélye megvan rá, hogy ha jól választ, akkor a díjra rárakodó baleseti adóval együtt sem lesz több a költsége a tavalyinál.

A kormány számára tehát a legégetőbb kérdés, hogy vajon valósággá válnak-e a jóslatok, melyek szerint legalább 1 millió autós fog idén a kedvezőbb díjak reményében kötelezőt váltani. Ha igen, a 30 milliárd forintra tervezett bevétel akár 20 milliárd alatt is maradhat. Nekünk autótulajdonosaknak persze ez csak jó, épp elég lesz az egyéb növekvő adóterheket, a 27 százalékos áfát, az emelkedő regisztrációs díjat és a többi plusz terhet fizetni.

Frissítés dátuma: 2011.11.24.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat