Érdemes ellenőrizni lakásbiztosításunkat!

Évente átlagosan 550 ezren kötnek új lakásbiztosítási szerződést, szerződésmegújításra jellemzően 5-6 évente kerítenek sort a tulajdonosok. Ennek köszönhetően egyre kevesebb a korszerűtlen otthonbiztosítás, és már nem jellemző az alulbiztosítottság sem – mondta Gorda Zsolt, a Mabisz lakásbiztosítási bizottságának elnöke azenpenzem.hu-nak.

Az elnök szerint a 8-10 éves biztosítással rendelkezőknek érdemes körülnézniük a piacon, néhány évente egyébként is érdemes felülvizsgálni a szerződést, és mindenképp fontos újítani, ha a vagyonban jelentős változás áll be. Ilyen lehet az épület átalakítása, bővítése, korszerűsítése.

Az online alkuszoknak köszönhetően ugyanis fokozódik a biztosítók közötti verseny, ami árcsökkenéshez vezetett. Emiatt több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet egy modernebb biztosítás a régihez képest. Magyarországon az otthonok mintegy 72 százaléka, 3,2 millió lakás biztosított, és a társasházakat is figyelembe véve az éves átlagdíj 30 ezer forint körül alakul.

Célszerű az újjáépítés értékén megkötni az épületre a szerződést, ami sokszor nem azonos a forgalmi értékkel. Egy tízéves, 100 négyzetméteres házat nagyon eltérő áron vásárolhatunk meg az ország különböző pontjain, miközben az újjáépítése közel azonos.

A lakásbiztosítási csomagokat jelenleg nehéz összehasonlítani, eltérő szolgáltatástartalmuk miatt, azonban mindegyikük tartalmazza az alapvető kockázatokat (földrengés, árvíz, felhőszakadás) – mondta Gorda.

A legtöbb társasház rendelkezik már biztosítással, azonban nem biztos, hogy az egyes lakásokra is megfelelő fedezetet biztosít, hiszen nem mindegy, hogy négyzetméterenként mekkora a biztosítási összeg. Érdemes lehet ezért a társasház biztosítása mellé saját szerződést is kötni, hiszen a társasház biztosításába az ingóságok nem tartoznak bele.

forrás: http://www.biztositasiszemle.hu/

Frissítés dátuma: 2012.03.09.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat