Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem

Tüzet okozhat otthonunkban a mindenszentek és halottak napján gyújtott gyertya

Mukics Dániel, az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfői, az MTI-nek elküldött közleményében azt írta, november első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses vagy koszorú okoz tüzet. Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy gyertya nagyobb lakástüzet vagy sérülést okoz.

 Fontos tűzálló anyagból készült alátétet használni, így megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa környezetét. A meggyújtott gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, olyan stabil helyre kell tenni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat - írta a szóvivő. 

A tüzek leggyakoribb oka, hogy a lakásban égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek más helyiségekre is.

 Felidézte: tavaly egy budapesti idősotthont kellett november elsején kiüríteni, mert egy tévére tett gyertya leégett, meggyújtotta a készüléket, amelyről aztán a tűz átterjedt az egész szobára, és heten megsérültek.

 

 

 

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy akik jelmezbe bújnak Halloween idején, legyenek különösen körültekintők a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen a legtöbb jelmez könnyen éghető anyagból készül. A töklámpásoknak is megfelelő helyet kell választani, és olyan mécsest kell belerakni, amely szeles időben is biztonságosan ég. 

Mukics Dániel hozzátette: a temetőkben nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt növények és a művirágok is könnyen lángra kaphatnak. Ajánlott a sírhely közvetlen környezetét megtisztítani a száraz avartól, az elszáradt virágoktól és koszorúktól. A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg, a mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, ne tudjon felborulni, a tartóban égő mécsest pedig távozáskor oltsuk el - javasolta a katasztrófavédelem szóvivője.

Frissítés dátuma: 2018.10.30.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat