Lakásbiztosítás kampány 2024 »

Hova mikortól lehet utazni?

Az európai országok sorra jelentik be, hogy gazdaságuk fellendítése érdekében megnyitják határaikat a turisták előtt.

Azokban az országokban, ahol sikerült visszaszorítani a vírus terjedését már június közepétől fogadhatják az utazókat, sőt néhol a harátok átlépéséhez 14 napos karantén és negatív koronavírusteszt sem szükséges.

Azonban vannak olyan szigorú kormányok, ahol a veszélyhelyzet miatt még nem tervezik a beutazási tilalmak feloldását az idénre, valamint az EU tagállamok polgáraival szemben sem megengedők.

Az Európai Bizottság egyébként a tagjai számára egy iránymutatásokat magába foglaló csomagot is előterjesztett. Célja segítséget nyújtani abban, hogy melyek azok az egészségügyi óvintézkedések, amiket ajánlott betartani az utazási korlátozások biztonságos feloldása érdekében.

Az aktuális rendelkezésekért érdemes meglátogatni a Konzuli Szolgálat honlapját, illetve a nemrégiben, az ENSZ által létrehozott interaktív térképet, ahol folyamatosan követhetők a világ országaiban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, illetve a légitársaságokra vonatkozó friss információk is.

Ausztria

Június 15-től Ausztria az összes határát megnyitja Magyarország felé.

Május 22-től megváltoztak a Magyarországra történő belépés szabályai a magyar-osztrák határon, ezért átléphető az országhatár negatív koronavírusteszt ellenében. Hazaérkezéskor nem kell két hetes hatósági házi karanténba vonulni.

Szerbia

Május 25-től a szerb és magyar állampolgárok szabadon közlekedhetnek a két ország között, kötelező karantén időszak nélkül. Negatív koronavírusteszt sem szükséges.

A határon lázat mérnek, láz esetén 14 napos karantént rendelnek el.

Románia

Románia június 1-jétől megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt.

Május 21-től a magyar-román határ már valamennyi átkelője megnyílt. Újra lehetővé vált az ingázás a magyar-román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak.

Ukrajna

A koronavírus járvánnyal összefüggésben Ukrajna jelenleg nem engedélyezi külföldi állampolgárok (magyar állampolgárok) belépését az országba.

Szlovénia

2020. május 28-tól karantén mentesen utazhatnak Szlovéniába Magyarországról a magyar és szlovén állampolgárok.

A következő határátkelőkön lehetséges a belépés: Rédics, Bajánsenye, Tornyiszentmiklós (M70) Tornyiszentmiklós (Helyi út). 2020. június 2-tól pedig újra kinyílik a Cepinci-Kétvölgy határátkelőhely is.

Szlovákia

Szlovákia a koronavírus helyzet miatt valamennyi szomszédja irányába lezárta határait a befelé irányuló személyforgalom elől, így az országba főszabályként csak szlovák állampolgárok és szlovákiai lakóhellyel rendelkező külföldiek léphetnek be kötelező 14 napos karantén intézkedés vállalása mellett.

Május 27-től egy háromoldalú megállapodás értelmében a magyar állampolgárok is legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak az országba anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

Elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra a négy ország állampolgárai (magyar, osztrák, cseh, szlovák) a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között.

Horvátország

Az ország május 29-től minden korlátozást felold.

Turistaként a beutazáshoz csupán a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatni a határon, ahol felveszik az adatokat.

Csehország

Csehország készen áll arra, hogy június 15-én teljes mértékben megnyitja határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt.

A kimondottan turisztikai célú beutazás Csehországba azonban továbbra sem engedélyezett.

Május 27-től egy háromoldalú megállapodás értelmében a magyar állampolgárok is legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak az országba anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.

Lengyelország

Lengyelország június 12-ig meghosszabbította a határellenőrzést, és egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is.

EU/EGT/Svájci állampolgárok előzetes engedélyeztetés nélkül, érvényes úti okmánnyal tranzitálhatnak – 12 óra leforgása alatt - Lengyelországon keresztül lakóhelyükre/szokásos tartózkodási helyükre.

Bulgária

Bulgáriában, a május 22-én életbe lépő, legújabb egészségügyi szabályozások alapján, EU-s tagállamok polgárai engedély nélkül, viszont karantén kötelezettséggel utazhatnak be Bulgária területére.

Olaszország

Június 3-tól Olaszország megnyitja határait az Európai Unió, illetve a schengeni övezet állampolgárai előtt. Ezen országok polgárainak a belépés után nem kell karanténba vonulniuk, én nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól.

Görögország

Június 15-ig csak görög és más EU-s állampolgárok, valamint az EU-ban tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az ország területére!

Várhatóan június 15-től érkezhetnek nemzetközi járatok Athénba. Július 1-től pedig indulhatnak charterjáratok is a görög szigetekre.

A Görögországba induló repülőgépekre csak 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírusteszttel tudunk csak felszállni, amit a becsekkolásnál ellenőriznek majd. Az Unióból érkező állampolgároknak nem kell majd, tehát nekünk sem szükséges kéthetes karanténba vonulni.

Franciaország

Franciaország meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat legalább június 15-ig.

A schengeni övezetből érkezőknek nem vezetnek be a hatóságok kötelező karantént.

Spanyolország

A hivatalos rendelkezések szerint Spanyolország június 15-ig meghosszabbítja a schengeni övezeten kívüli országokból érkezők beutazásának korlátozását.

Május 15-től június 7-ig azok a külföldről érkezők, akik belépnek Spanyolország területére, kötelesek 14 napos házi karanténba vonulni.

Május 18-tól egészen a hónap végéig megszűnt a közvetlen légi összeköttetés Budapesttel. A jegyfoglalás június elejétől nyitott, de a járatok működése függhet a veszélyhelyzet esetleges meghosszabbításától, s így a külföldi állampolgárok belépésének korlátozásától.

Portugália

Portugália és Magyarország között a közvetlen légi közlekedés március 25-én megszűnt.

Egyelőre úgy tűnik, nincs tervben, hogy a beutazási korlátozásokat enyhítenék idénre, ezt bizonyítja, hogy a turizmusért felelős minisztérium elindított egy kezdeményezést, miszerint a március 13. és szeptember 30. közé tervezett idei portugál befizetett utakat át lehet ütemezni 2021 végéig.

Málta

Máltában legalább május 31-ig fennáll a korlátozás a beutazó külföldiekkel szemben, ahogyan a 14 napos kötelező karantén is.

Március 21-én 00:00 órától megszüntették a személyszállító légi járatok fogadását.

Ciprus

Június 9-ig a jelenleg hatályos intézkedések értelmében légtérzár van érvényben.

Ciprus június 9-től két fázisban nyitja meg újra repülőtereit. A magyarokra az első fázis érvényes, amely június 9-én kezdődik és június 19-ig tart.

Az utasoknak az utazás megkezdése előtti 72 órában elvégzett negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. Amennyiben ez nem történik meg, a tesztet Cipruson kell elvégezni, és az eredmény megérkeztéig az utasnak karantéban kell maradni.

A hatósági karantént az összes érkező utasra vonatkozóan május 25-től megszüntetik.

Németország

Ausztria, Svájc és Franciaország esetében június 15-ig határzárat tartanak fenn. A luxemburgi szakaszon azonban május 15-én megszűnt a belépési tilalom.

Németország minden tartományában bevezették a kötelező (14 napos) házi karantént az országba beutazók, illetve oda visszatérők számára. A tartományok fokozatosan mentesítik az EU-, vagy EGT-tagállamokból, továbbá Nagy-Britanniából beutazókat a házi karantén alól.

Az uniós tagállamok mellett a schengeni övezet nem EU tagországaiból érkezőinek sem kell házi járványügyi elkülönítőbe vonulniuk két hétre az észak-rajna-vesztfáliai kormány új rendelete szerint. Rajna-vidék-Pfalz tartomány és Saar-vidék tartomány kormánya május 18-tól vezette be ugyanezt a szabályt.

Belgium

Belgium határainak átlépése mind a befelé, mind a kifelé irányuló forgalomban csak indokolt esetben lehetséges. A koronavírus-krízis részeként a belga kormány úgy határozott, hogy megtiltja az összes nem alapvető külföldi utazást, legkésőbb június 7-ig.

Belgiumban május 11-gyel kezdődött meg a fokozatos újranyitás, de a külföldről érkező beutazókkal kapcsolatos korlátozások várhatóan június 15-ig érvényben maradnak, ahogyan a 14 napos karantén szabályok is.

Svájc

Külföldről (kivéve Liechtensteint), illetve külföldi állampolgárok (kivéve Liechtenstein állampolgárait) számára a belépés – schengeni belső, külső, illetve légi határátkelőn egyaránt tilos.

Jelenleg csak svájci állampolgárok, ott állandó lakhellyel bírók vagy munka miatt beutazók léphetik át a határt.

Egyesült Királyság

A beutazás továbbra is nehézkesnek tűnik. A miniszterelnök bejelentése szerint karantén szabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába. Június 8-tól ez 14 napos karantént jelent majd.

Nincs még meghirdetve az újranyitás menetrendje, várhatóan az idei nyár szempontjából Nagy-Britannia küldő és fogadó országként is elveszett. A legoptimistább forgatókönyv szerint se nagyon indulhat újra a turizmus július előtt.

 

 

Írország

Úgy tudni, az írek sem tervezik egyhamar a határaik megnyitását, még a britek felé sem. Minden beutazóra érvényes a 14 napos karantén, kivéve a hazatérő írekre.

Az ír kormány nem akarja, hogy turisztikai céllal érkezzenek külföldiek az országba, ezért még szigorúbb intézkedések várhatók.

Svédország

Március 19-től beutazási tilalmat rendeltek el az országba, ami június 15-ig van érvényben.

A korlátozás a gyakorlatban nem vonatkozik az EU és EGT országok állampolgáraira, így a magyar állampolgárokra sem.

Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nincs hatósági/kötelező karantén a beutazóknak, bárhonnan is érkeztek.

Hollandia

Hollandia nem zárta le határait.

Légi úton személyforgalomban Magyarországról érkező magyar állampolgárokkal szemben nem vezettek be speciális szabályozást.

Közúton személyforgalomban érkezőkkel szemben szúrópróbaszerű ellenőrzések lehetnek, melynek során a beutazás indokoltságát vizsgálják, ennek igazolására alkalmas lehet munkáltatói igazolás, munkaszerződés, holland lakcímigazolás vagy egyéb támogató dokumentum.

Hollandiában nincsen kötelező hatósági karantén.

Dánia

Dán határok továbbra is zárva vannak.

Dánia március 14-én lezárta határait, amely az érvényben lévő rendelkezése alapján 2020. június 1-ig meghosszabbításra került.

Egészségügyi szűrés nincsen bevezetve a határon, mindazonáltal aki külföldről tér vissza Dániába, annak erősen javallott a 14 napos otthoni elkülönítés.

Norvégia

A legtöbb korlátozás június 15-tel szűnik meg Norvégiában, ugyanakkor nem lehet tudni, mikortól léphetnek be külföldi turisták az országba.

A határok is zárva maradnak a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők előtt.

Finnország

Finnország határai a schengeni övezetben lévő országok előtt nyíltak meg május 14-től kezdődően, ugyanakkor a határátlépés csak azok számára engedélyezett, akik munka céljából vagy halaszthatatlan ügyben utaznak az országba.

Azok számára, akik külföldről jönnek, kötelező letölteni a 14 napos karantént.

A beutazáskor az utas egészségügyi állapotát ellenőrzik.

Észtország

Észtország március 17-től lezárja a határait a nem észt állampolgárok beutazása előtt, a nemzetközi és cargo szállítások esetén kivételt tesznek.

Március 17-től mindenki, aki belép az országba 14 nap hatósági házi karanténra kötelezett.

Lettország

A nemzetközi légi, vasúti, tengeri és buszos személyforgalom 2020. március 17-től kezdődött felfüggesztése továbbra is érvényben van.

2020. május 15-től Lettország, Litvánia és Észtország, azaz a balti államok között, a lakosság szabad mozgása érdekében megkezdődött a nemzetközi személyszállítás.

A többi ország viszonylatában a határzár fennmarad. A más országokból érkezőknek továbbra is 14 napos ön-izolációban kell tartózkodniuk.

Törökország

Törökország 68 ország – köztük Magyarország – állampolgáraival szemben beutazási tilalmat rendelt el.

Törökország határozatlan időre lezárta a személyforgalom elől valamennyi, szomszédos országgal közös határátkelő helyét, a nemzetközi légi közlekedést felfüggesztette.

Törökországi tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgár a világjárvány alatt egy alkalommal léphet be Törökországba. A belépésre jogosultat kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, akiknek fertőzöttség gyanúja esetén kórházba, negatív vizsgálati eredmény esetén 14 napra központilag szervezett és felügyelt karanténba kell vonulni.

Albánia

A járvány terjedésének akadályozása céljából 2020. március 15-től Albánia valamennyi szomszédos ország irányába minden szárazföldi és vízi határátkelőt lezárt. Az országban a parlament által elrendelt természeti – katasztrófahelyzet van érvényben 2020. június 23-ig.

A határok újranyitásának dátumáról és feltételeiről a járványügyi helyzet fényében döntenek majd.

A repülőjáratok minden irányba felfüggesztésre kerültek, így a Wizzair sem közlekedik Budapest és Tirana között.

Montenegró

Megnyitja határait Montenegró június 1-jétől azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut.

Ez azt jelenti, hogy a jövő hétfőtől Magyarország lakosai beutazhatnak Montenegróba.

Frissítés dátuma: 2020.06.05.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat