Itt az ideje megelőzni a vihar okozta károkat

Az idei év meglehetősen sok viharral lepte meg Magyarországot, még Yvette is ellátogatott hazánkba. Aki a sok kellemetlenség mellett néhol 110 km/óra feletti széllökéseket is hozott. A közismert adatok alapján a különböző időjárás előrejelzések összehasonlítása arra utal, hogy az idei nyár is forrónak ígérkezik.

A meleg, fülledt időjárás pedig egyre gyakrabban jár nagy viharok és jégeső kialakulásával. A jégverés során nagy az esélye annak, hogy sérülés keletkezik az ingatlanban. 

Forrás: Flickr.com

Mit tehetünk a káresemény minimalizálása érdekében? Mindenképpen tartsuk zárva az ablakokat, főként ha elmegyünk otthonról, hiszen a legnagyobb viharok sokszor nagyon váratlanul jelennek meg. 

Amennyiben van a teraszon vagy az udvaron kerti bútor vagy szél által elmozdítható tárgy, ezeket rakjuk biztonságos fedett helyre. Nem csak azért, mert fellökheti egy nagy erejű széllökés és tönkreteheti, hanem azért is fontos, mert nekivághatja a saját vagy környező házaknak ami újabb kár bekövetkezését jelenti.

A zivatarok jellemzően villámlásokat is okoznak és az ehhez kapcsolódó károkat még a villámhárító sem képes meggátolni. Ha kihúzunk minden elektromos készüléket, akkor megelőzhető a komolyabb baleset, ami akár az életünket is veszélyezteti. Ez különösen fontos mozzanat, ha elutazunk vagy nyaralni indulunk. Legtöbbször a villám „csak” tönkreteszi a készülékeket, de egy kis szikra segítségével a tűz elképesztő pusztításra is képes. 

Manapság, az özönvíz szerű esőzések alkalmával már nem csak a hegyekben vagy vízpart mellett élőknek kell tartani a víz erejétől. A belvíz és a hirtelen lezúduló eső meglepő területeken is pusztít. Amennyiben laposabb részek is vannak a ház körül, érdemes vízelvezetőket beiktatni. Egy erős zivatar után érdemes átnézni a tetőt is, hiszen ha elmozdul egy cserép akkor a következő csapadékos időszak alkalmával a további beázás megelőzhető ezzel a kis odafigyeléssel.

A nagy, odvas fák egy idő után meglehetősen magas rizikófaktort jelenthetnek, érdemes már időben intézkedni. Nem csak az udvaron álló autó, de a ház is veszélybe kerülhet ami akár önkárhoz is vezethet. Sőt, a szomszéd kertébe sem árt átnézni, hiszen ott is akadhatnak problémás zöld növények.

Legvégül pedig figyeljük az aktuális híradásokat és a megbízható hírforrások által közvetített információkat, amely alapján időben értesülhetünk a vihar közeledéséről. Akár egy hasznos alkalmazást is letölthetünk ami értesít veszély esetén.

Összességében amellett, hogy érdemes, kötelező is kellő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a biztosító meg is térítse a kárt. Ez viszont ne riasszon el senkit sem, a lakásbiztosítás megkötésétől, hiszen megéri ilyen tekintetben is gondolni az ingatlan védelmére. Egy megfelelő biztosítás sok nehézség megelőzője lehet, mert a természet erőivel szemben a legtöbbször tehetetlenek vagyunk.

Frissítés dátuma: 2018.10.01.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat