Jelentés a nem is olyan távoli jövőről

 A sci-fi filmekből jól ismert vezető nélküli autók idejének eljövetele látszik néhány nemrégiben közzétett hír alapján. 2015 első felétől már az Egyesült királyságban is összefuthatunk egy ilyen csodajárgánnyal, hiszen három kiválasztott városban tesztelik működését. Amellett, hogy rengeteg kérdést vet fel már a létezése és működése is, a kötelező felelősség biztosításokat is bizonyára érinti ha rendszeres használati eszközzé válnak.

A vezető nélküli járművek megjelenésével feltétezhető, hogy az emberi hiba vagy figyelmetlenség okozta balesetek száma drasztikusan csökken. Aminek nem csak Magyarországot tekintve, nagyon pozitív következmény lenne, hiszen gondoljunk csak bele, hányan veszítik életüket nap, mint nap közúti balesetben. Csak 2013-ban majdnem hatszázan haltak meg a magyar utakon és több, mint 20 000 embert volt érintett a balesetekben. Elég egy apró figyelmetlenség, egy véletlen hiba ami végzetes körülményeket teremt. Az elemzés során arra is fény derült, hogy a balesetek több, mint 90%-ának hátterében emberi hiba áll. Ezen adatok tükrében, szinte elpazaroltnak érezhetünk minden percet amit ilyen járművek használata nélkül töltünk.

A jármű már 700 ezer mérföldön bizonyította, hogy képes baleset nélkül vezetni, egyetlen hátránya, hogy a technológia költsége nagyon magas, közel 67 millió forintba kerül. Ezzel együtt, ha kár keletkezik az autóban, annak horrorisztikus javítási költségei nem túl kedvezőek a tulajdonos számára. Már a neves lap, a Forbes is megemlíti, sőt megbecsüli, hogy ez a forradalmi eszköz a biztosítások 75%-os csökkenését eredményezheti, mivel a bevezetésével a balesetek számának jelentős csökkenését várják.

Mindenkiben felmerülhet ilyenkor a kérdés, hogy egy vezető nélküli közlekedési eszköz esetében ki fizeti a biztosítást, ki lesz valójában a kockázat viselő. Egyes találgatások szerint, a gyártó és a tulajdonos között oszlik meg majd a díjfizetés.

Nem utolsó sorban figyelembe kell venni, hogy számítógépes rendszerekről van szó, így ki van téve vírusok által okozott károknak és hacker támadásoknak. Persze, talán nem holnap lesz, hogy egy  vírus okozta forgalmi dugóba kerülünk reggel, munkába menet.

Frissítés dátuma: 2014.10.16.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat