Készítse fel lakását a tavaszra!

A tavasz a megújulás időszaka, így az otthonunkat is érdemes újjá varázsolni. A következőkben adunk néhány tippet mit érdemes rendbe tenni és ellenőrizni a lakásunkban, hogy jól induljon a tavasz.

Szanálás

A jó idő közeledtével érdemes elpakolni a vastag téli kabátokat és csizmákat, hogy a helyükre kerülhessenek a tavaszi darabok. Egy új évszak beköszöntével érdemes mindig átfésülni a ruhatárunkat, és megszabadulni a feleslegessé vált darabjainktól - arra azonban ügyeljünk, hogy ezek ne a kukában végezzék!


A ruhák mellett érdemes más területeken is szanálást végezni, hogy biztos sikeres legyen a lomtalanítás, adunk néhány tippet.

  • azoktól a ruháktól, amelyeket egyszer sem viselt az elmúlt egy évben érdemes megszabadulni  
  • ha van olyan ruhadarabja, amely már nem jó Önre, de valamilyen szép emléket őriz, adja oda egy szerettének, aki továbbra is megóvhatja, és még viselni is tudja 
  • érdemes szétnézni a “fontos papírok” között is, hiszen sokszor őrizgetünk még akkor is egy használati utasítást, amikor az adott készüléktől már rég megszabadultunk

Nagytakarítás

Ha végeztünk a szelektálással, a tavaszi nagytakarítás is könnyebbé válik. Az alapvető függönymosást és ablakpucolást senki sem felejti ki a takarítás során. Mutatunk azonban néhány olyan dolgot, ami lehet, elsőre Önnek sem jutna eszébe, pedig igen sok szennyeződést rejteget.

  • kulcsok és kulcstartók 
  • konnektorok és a villanykapcsolók
  • függönykarnis
  • szúnyogháló, redőny, ablakpárkány
  • csillárok, lámpák és villanykörték
  • számítógépek és azok tartozékai (billentyűzet, egér)

Légkondi és nyílászárók ellenőrzése

Mielőtt a hőmérő az egekbe szökne, és bekapcsolnánk a légkondit, érdemes szakemberhez fordulni, hogy ellenőrizze a készülék megfelelően működik-e. A legfontosabb a szűrő tisztítása, hiszen az itt megbúvó szennyeződések károsak lehetnek az egészségre.

Ahogy a fűtési szezon előtt, úgy most is érdemes ellenőrizni, megfelelően szigetelnek-e a nyílászárók, máskülönben hiába használjuk a légkondit, az a lakást nem fogja kellően hűteni.


A kert rendbetétele

Amennyiben kertes házban lakik, úgy a tavaszi nagytakarítás során az udvarra is fordítson figyelmet. Itt is érdemes lomtalanítani a garázst, műhelyt vagy egyéb tárolókat, ezzel egyrészt több felhasználható helyre tesz szert, másrészt pedig a tavaszi virágzáskor is szebb lesz az udvar. 


Mivel azonban a tavasz nem csak napsütést hoz, hanem viharkárokat is, így érdemes erre is felkészülni és kössön lakásbiztosítást!

Frissítés dátuma: 2020.03.18.
További cikkekért keresse fel Blog oldalunkat